Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 05:44:57

"Історичні побрехеньки» у Ніжині

02.04.2018   15:28

31 березня в Ніжинському державному університеті імені Миколи Голя розпочалася дводенна Всеукраїнська наукова конференція «Історичні побрехеньки: цікаві історії в історії України».

Захід присвячений Дню народження Миколи Гоголя (1 квітня), який підніс українські народні «побрехеньки» до рівня світової класики. Почесним головою оргкомітету конференції став доктор історичних наук із «підходящим» прізвищем — професор Віктор Брехуненко.

У конференції беруть участь науковці з Києва, Дніпра, Львова, Запоріжжя, Бахмута, Умані, Чернігова, Ніжина. Серед учасників — ректор НДУ Олександр Самойленко, Олександр Бойко, Сергій Лепявко, Олександр Забарний, Ігор Кривошея, Євген Луняк, Сергій Павленко та інші науковці. Почесний гість заходу — професор Юрій Шаповал, який розпочав пленарні «посиденьки» з доповіді на тему «Загадкова наука історія».

Сьогодні, 31 березня, історики працюють на секціях-посиденьках: «Гоголь з нами»; «Усяка усячина», «Засвистали козаченьки», «Славного Ніжина побрехеньки». Назви представлених доповідей доволі красномовні: «Дуля від губернатора: з історії чернігівських чиновників», «Куди запхати бюлетень або вибори по-українськи», Кумедні випадки з життя студентів Лівобережної України у ХІХ ст.", «Як у Львові галоші роздавали», «Боротьба грецьких та єврейських самогонщиків у Ніжині» та інші.

1 квітня на істориків чекали відвідування приміщень, де найчастіше перебуває дух Гоголя, сніданок за оригінальним меню часів Гоголя, цікаві зустрічі з нащадками письменника та прототипами його персонажів.


Тетяна Марченко

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини