Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 14:10:32

Безробітних вчили плести гердани

27.02.2018   08:36

У рамках культурно – просвітницького проекту обласної служби зайнятості «Збережемо традиції предків» у Чернігівській районній філії Чернігівського обласного центру зайнятості відбулося лютневе засідання жіночого клубу «Берегиня».

Цього разу участь у заході взяла майстриня сучасного рукоділля, яка виготовляє жіночі прикраси в техніці гердан, Оксана Базар.

Присутні ознайомилися з тенденціями сучасного ринку праці, перспективами розвитку підприємництва в регіоні, можливостями відкриття власної справи за сприяння служби зайнятості. Крім того, «з перших вуст» жінки дізнатися про «підводні камені» та реалії сучасного бізнесу та освоїли певні навики рукоділля, а саме: техніку виготовлення гердан.

За словами майстрині,гердан – це нагрудна прикраса, яка плететься з бісеру. По формі вона нагадує сучасну краватку і складається з двох довгих смужок, з'єднаних спереду плоским медальйоном. Одягають її через голову. Цікаво, що раніше цю прикрасу носили як жінки, так і чоловіки. Орнаменти на гердані зазвичай узгоджувалися з вишивками певної місцевості на сорочках. Гердан вважався потужним оберегом, його не можна було передавати іншій людині або давати комусь поносити.

Ця прикраса завжди відмінно доповнювала національний український одяг. А оскільки нині стало модно поєднувати етнічні елементи з повсякденним вбранням, тогердан стає затребуваний серед молоді, адже він чудово гармонує як з діловим костюмом, так і з джинсовим одягом.

Майстриня провела безробітним жінкам майстер-клас, поділившись тонкощами техніки плетіння гердан, розповіла свою історію захоплення цим видом рукоділля та запросила учасниць спробувати свої сили в підприємницькій діяльності.


Валентина Федусь

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини