Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:58:21

Чернігівські активісти вчились впливати на бюджет

31.10.2017   11:26Агенцiя

Громадські активісти з Чернігівської області підвищили свою обізнаність про місцевий бюджет та посилили спроможність брати участь в бюджетному процесі на тренінгу «Впливай на бюджет», який провів Центр «Доброчин» 30 жовтня.

Під час заходу учасники докладно розглянули такі питання як формування місцевого бюджету та бюджетну децентралізацію, зокрема її особливості в Чернігівській області. Громадяни мають знати та вміти визначати - куди, скільки та з якою метою витрачати громадські кошти.  Місцевий бюджет стосується потреб громади та його жителів. Всі громадяни повинні проявляти принаймні мінімальний інтерес до фінансової політики громади, оскільки мова йде про використання надходжень з податків, які вони сплатили, і, що важливіше, ці рішення вплинуть на їх повсякденне життя. 

Тренер Микола Силенко детально розповів та проілюстрував прикладами які наразі існують інструменти моніторингу бюджетного процесу та механізми залучення до формування бюджету. Активісти розглянули програмно-цільовий метод, тендерні закупівлі, допорогові закупівлі, бюджет участі, бюджетний регламент та відкритий бюджет.

Крім обговорення форм участі громадян у бюджетному процесі, учасники тренінгу на основі конкретних прикладів вчилися оцінювати ефективність використання бюджетних коштів. Для цього вони об'єдналися в групи і пропонували свої шляхи визначення індикаторів оцінки. Розуміючи, що складність «бюджетної науки» для пересічного громадянина є надійним тилом для казнокрадів, активісти підкреслили важливість розширення участі громадськості у бюджетному процесі.

Загалом тренінг відбувся в дружній атмосфері. Як організатори, так і учасники залишилися задоволеними від проведеної роботи, а також здобули знання як сприяти та забезпечувати участь мешканців громад в  формуванні, реалізації та плануванні бюджету

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини