Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 13:51:47

Новий навчальний рік у Чернігові: 11,5 тисяч дитсадківців та майже 28 тисяч школярів. ВІДЕО

31.08.2017   08:22

Дитячі садочки обласного центру цьогоріч відвідуватимуть 11,5 тисяч вихованців. У школах навчатиметься майже 28 тисяч учнів, з них більше трьох тисяч – це першокласники. Про готовність до початку нового навчального року шкіл та дитсадків Чернігова говорили освітяни міста на серпневій конференції у Батурині.

Улітку у школах та дитсадках Чернігова тривали ремонти. Фінансування освітньої галузі Чернігова за останній навчальний рік значно зросло – на понад 70%. На 17-й рік виділено понад 90 мільйонів гривень. Ці кошти спрямовані на заміну покрівлі, капітальні ремонти кабінетів, комп’ютеризацію та енергоефефктивні заходи (на металопластикові вікна та енергоощадне освітлення).

Також гроші з бюджету міста пішли на реалізацію освітніх реформ – облаштування окремих шкіл для роботи із дітьми з особливими освітніми потребами. Мережа інклюзивної освіти у школах Чернігова цьогоріч значно розшириться. Василь Білогура, начальник управління освіти Чернігівської міськради: «Ще чотири роки назад на базі школи № 24 було створено перший клас. Вже у минулому році  функціонувало 18 класів в восьми ЗНЗ для 29 дітей. В цьому році також буде і надалі збільшена мережа – створена на 7 класів більше».

За сприяння Благодійного фонду Порошенка для покрашення якості інклюзивної освіти у місті у трьох школах Чернігова (№15,27 та 30) розпочнуть роботу з 1-го вересня чотири сучасних медіа-центри. У 30-й школі медіа-центрів буде два, один – для початкової ланки, другий – для середньої та старшої. У школі організовано вісім інклюзивних класів для 12 учнів з особливими освітніми потребами. З цією формою навчання заклад працює четвертий рік поспіль. Олена Скорко, директор ЗНЗ №30 м. Чернігова: «Діти прийдуть до навчального закладу дещо оновленого – повністю відремонтованого ганку, створеного нового пандусу. Також в нашому навчальному закладі відкриється (впродовж літа ми працювали над цим) дві сучасні медіатеки. Це бібліотека сучасного типу, в якій дитина зможе не тільки взяти книгу або попрацювати в читальному залі, а й провести там гарно час. Є зони релаксації, є зони відпочинку. Дитина з особливими освітніми потребами може дещо і попрацювати з асистентом, і попрацювати на корекційних заняттях».

Шкільна, позашкільна та дошкільна освітня мережа Чернігова  – це 93 начальні заклади. Кількість учнів у чернігівських школах цього навчального року зростає приблизно на тисячу. Є проблема — переповненість класів в окремих школах та нестача місць у дитсадках. Василь Білогура: «Не вистачає місця в дошкільних навчальних закладах. Загалом неохоплені дошкільним вихованням 689 дітей. І якщо говорити про проблемні мікрорайони, які найбільше страждають, — це традиційно центр міста Чернігова. Далі – мікрорайон Масани, який розбудовується, і на сьогоднішній день не вистачає 120 місць. Але далі ця цифра буде рости. Тому прийнято рішення про будівництво ДНЗ та нової школи в третьому мікрорайоні». Ольга Хоніч, заступник Чернігівського міського голови: «Цього року ми розробляємо проектно-кошторисну документацію для двох нових навчальних закладів».

Реформа освіти триває, попереду у новому начальному році – чимало законодавчих змін. Олена Ішутіна, головний спеціаліст департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України: «Педагогічні працівники в цьому році і в наступному році отримають надбавки, додатково буде підвищена заробітна плата. Ви чули, що виділили мільйон гривень на розвиток початкової освіти. Дуже багато зараз змін буде відбуватися в нормативній базі . Ми сподіваємося, що до Дня вчителя буде прийнятий Закон «Про освіту».

Також за словами Олени Ішутіної, уже підготовлений новий порядок охоплення дітей шкільною освітою, який зараз знаходиться на погодженні у Кабінеті міністрів.  І учителям шкіл більше не доведеться перед початком нового навчального року ходити по домівках у пошуках учнів перших класів.


Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини