Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 02:11:20

У Чернігові відкрився Центр допомоги дітям з аутизмом "Аутизм. Новий погляд"

04.04.2016   10:48Агенцiя

2 квітня, коли весь світ відзначає День поширення інформації щодо проблем аутизму, у Чернігові відкрився Центр допомоги дітям з аутизмом "Аутизм. Новий погляд".

Засновниками цього центру та однойменної громадської організації стали подружжя Караван, які з цією проблемою стикнулися кілька років тому.

Ні для кого не є таємницею, що найбільш важлива роль у подоланні розладів, пов'язаних із таким діагнозом, відводиться батькам. Адже саме від їх активності та небайдужості, безмежної любові та прагнення побачити своїх сина чи доньку щасливими, залежить майбутнє дитини.

Центр допомоги дітям з аутизмом "Аутизм. Новий погляд" знаходиться за адресою Чернігів, вул. Преображенська, 14. За словами засновників тут батьки зможуть отримати інформацію про проблеми аутизму, навички та поради як виховувати дітей з особливими потребами. Консультуватимуть з усіх питань пов'язаних з цим діагнозом відомі педагоги та фахівці Чернігова, також своїм досвідом будуть ділитися батьки, чиї діти живуть з цією недугою.

Слід відмітити, що подібних центрів в Україні дуже мало, і найчастіше батьки залишаються сам на сам з цією проблемою. Центр допомоги дітям з аутизмом унікальний ще тим, що тут вперше застосовуватимуть методику Son-Rise, розроблену та впроваджену у США ще 30 років тому.

Свою історію про боротьбу за нормальне життя для свого 8-річного сина Захара розповіла його мама Наталія Караван, яка є засновницею Центру: "Шлях ми пройшли нелегкий. У п'ять з половиною років нашому сину поставили діагноз аутизм. Нам дали невеличку програму, яку за рекомендаціями ми мали виконувати протягом 8 годин на день. Треба було посадити дитину за стіл і вимагати від неї мову: руку називати "рукою", голову - "головою", впізнавати та називати іграшки, різні речі. І таким чином постійно його вчити. Подібні заняття викликали стрес та агресію у дитини".

Родина почала шукати інші програми та методики реабілітації дітей-аутистів. Два роки тому вони дізналися про книгу Рауна Кауфмана, у минулому аутиста, яка вийшла у 2014 році. Всією родиною ми почали вивчати цю книгу, методику та застосовувати на практиці.

"Нам вдалося зв'язатися з організаторами програми Son-Rise і потрапити на навчальні семінари, які проводяться в США вже більше 30 років. На них батьків вчать, що конкретно треба робити аби допомогти своїй дитині. Нас ця програма привабила тим, що вона заснована на прийнятті, любові і розумінні. Дізнаючись про потреби дитини, ми можемо постійно її ростити", - пояснила американську методику Наталія Караван.

Під час навчань родина познайомилася з багатьма батьками з 27 країн світу. Всі вони шукали відповідь на питання: що може допомогти "витягнути" дитину з її стану і спрямувати на нормальний шлях розвитку.

"Навички, отримані під час тижневого інтенсивного семінару в США, ми почали застосовувати 10 місяців тому. І вже зараз можна говорити про певні позитивні зрушення у розвитку. Ми бачимо, що наш син змінюється, звертається до нас, реагує на питання та прохання. Він дуже любить з нами гратися. Процес реабілітації дуже повільний. Але поєднуючи спеціальну дієту та інтенсивну підтримку всієї родини можна сподіватися на успіх", - сказала пані Наталія.

Засновники Центру наголосили на тому, що вони готові поділитися всіма своїми знаннями, надати матеріали, бути асистентами та помічниками родинам. У Центрі будуть проводитися навчальні семінари, заняття, консультації для дорослих. Також в центрі будуть проводити заняття із дітьми-аутистами. Тут є спеціальні кімнати, облаштовані за спеціальними методиками. Аналогічні батьки можуть організувати вдома. Тому що саме вдома доведеться працювати з дитиною мамам і татам найбільше, щоб досягати цілей.

Спеціалісти стверджують, що чим раніше у дитини виявити цей стан, тим краще і швидше можна вивести дитину з нього. "Якби ми на кілька років раніше знали, що з нашим сином ми дійсно могли б набагато ефективніше спрацювати. Ми відклали всі наші бізнес-проекти, всі справи - ми повністю зайняті дитиною. Але ми віримо, що через два-три роки наша родина зможе повернутися до більш щасливого життя із сином, що одужав", - підкреслила мама Захара.

Організатори Центру відкриті до співпраці з місцевою владою, благодійниками та донорами.

Присутня на відкритті депутат Чернігівської міської ради Регіна Гусак повідомила, що на наступне засідання сесії буде виносити питання про пільгову оренду для громадської організації "Аутизм. Новий погляд" і висловила сподівання, що її колеги депутати підтримають ініціативу.

Отже, тепер у Чернігові завдяки новій громадській організації батьки дітей-аутистів не залишаться сам на сам із лихом. І хочеться вірити, що більшість з них завдяки спільним зусиллям отримають шанс повної реабілітації та виведення з аутичного стану своїх дітей.

Оксана Стельмах

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини