Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 09:57:45

Журналісти стають експертами в бюджетних процесах

18.12.2015   08:47Агенцiя

Журналісти Чернігівської області за допомогою інтерактивних технологій вчились основам бюджетного процесу на тренінгу: «Як писати про бюджет доступно і зрозуміло»

В привітальному слові Наталія Дрозд, керівник Центру «Доброчин», зауважила, що забезпечення прозорості бюджетного процесу це завдання не лише влади, а й громадських активістів і журналістів. Більша обізнаність громадськості про бюджетний процес уможливить подальшу участь громадян у плануванні та управлінні бюджетом.

Тренер Сергій Карелін, експерт Центру політичних студій та аналітики, розповів з яких компонентів складається «міфічна істота бюджет». Як він наповнюється і на що йдуть видатки – на ці питання шукали відповіді учасники заходу. А також вчились оперувати такими термінами, як емісія, ЗВР – золотовалютний резерв, субвенція та дотація.

Під час заходу журналісти докладно розглянули такі питання як місцеві фінанси, або в чому різниця між державним та місцевими бюджетами. Жваво обговорювались існуючі інструменти моніторингу бюджетного процесу та механізми залучення до формування бюджету і наскільки вони реалістичні в застосуванні. Адже громадяни мають знати та вміти визначати - куди, скільки та з якою метою витрачати громадські кошти.

Шукаючи відповідь на риторичне питання де все ж таки «заховані» гроші і на якому етапі вони «зникають», учасники з’ясували, що це на 90% – державні закупівлі. Тому необхідно їх ретельно відстежувати і відповідно реагувати. 

Також учасники розглянули програмно-цільовий метод, тендерні закупівлі, допорогові закупівлі, бюджет участі, бюджетний регламент та відкритий бюджет. Чим більше громадськість буде залучена до бюджетних процесів, тим краще будуть вирішуватись місцеві питання.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.