Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 22:21:49

Студенти вирішували, чи варто створювати ОСББ

06.11.2015   08:41

Що таке ОСББ та чи необхідно його створювати вирішували студенти технологічного університету в Чернігові в рамках інтерактивної лекції «Що ми знаємо про ОСББ», яку проводила Громадянська мережа ОПОРА.

Студенти порахували, скільки в середньому за місяць будуть платити звичайні користувачі за житлово-комунальні послуги та співвіднесли ці дані з середніми зарплатами по Чернігову. При цьому модератор заходу допомогла визначити, скільки ресурсів втрачається через малоефективні будинки.

«Деякі студенти вже проживають або будуть проживати окремо від батьків. Саме тому їм необхідно розуміти, як в побуті можна використовувати меншу кількість ресурсів та як зробити будинок енергозберігаючим. Після такого детального обговорення вони вже знатимуть, що потрібно робити, та зможуть поділитися цим з найближчим оточенням. Створення ОСББ здатне значно полегшити життя та сприяти впровадженню енергоефективних та енергозберігаючих заходів в будинках користувачів. Це можна прослідкувати на вже наявних прикладах дієвих ОСББ», – наголошує місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Наталія Висіканець.

Цього року в період з січня по вересень в містах України створено понад 500 ОСББ, а попередньо року такий самий показник був за весь календарний рік.

Є безліч прикладів дієвих ОСББ в різних містах України, які своєю роботою дозволили утеплити багатоквартирні будинки, замінити вікна або лампи на більш енергоефективні, встановити лічильники або ІТП. Ці нововведення часто здійснювались з компенсацією від держави 40 % витрачених коштів.

У підсумку учасники заходу виявили зацікавлення до створення ОСББ та отримали інформаційні постери від Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», які містять поради щодо підвищення енергоефективності у побуті.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.