Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 17:13:26

Групи ризику: права дитини і ресоціалізація юних правопорушників

06.07.2015   11:34Агенцiя

Обстоювати права дітей та молоді у мирному житті та в умовах збройного конфлікту вчилися юристи з різних регіонів країни під час тренінгу, що відбувся з 28 червня до 2 липня Освітньому домі прав людини.

Йшлося про молодь і дітей груп ризику, тобто споживачів наркотиків і ВІЛ-позитивних дітей а також неповнолітніх правопорушників, які відбувають покарання у колонії або засуджені умовно.

Чернігівський правозахисник і тренер семінару Сергій Буров вважає неефективною українську систему допомоги сім’ям, що опинилися в складних життєвих обставинах, а саме в таких родинах нерідко формується світогляд і звички дітей, які пізніше потрапляють до груп ризику. «У нас існує практика відібрання дітей у батьків, розміщення їх в інтернатах, з’явилась навіть практика влаштування дітей у сімейні форми виховання, але нема ефективної, доброї практики роботи з біологічною сім’єю. Якщо ми не будемо приділяти увагу і витрачати ресурси на роботу з такими сім’ями, то опинимося далі у ще гіршій ситуації.».

Молодь, яка опинилися у колоніях на території збройного конфлікту, може місяцями чекати на евакуацію, бо серед розмаїття служб і відомств, що опікуються дітьми, немає єдиного координаційного органу, який ухвалив би рішення про евакуацію та провів її із залученням необхідної допомоги. Права ВІЛ-позитивних дітей зазнають порушень, коли їхні батьки необізнані із своїм правом не розголошувати ВІЛ-статус і повідомляють про нього адміністрацію садочків і шкіл, що призводить до дискримінації дітей, розповідає ще один тренер семінару, юрист Всеукраїнської благодійної організації «Мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» Світлана Бєлай.

Непоодинокі також випадки, коли батьки самі створюють смертельну загрозу життю дитини, з релігійних міркувань відмовляючись від антиретровірусної терапії, і тоді правозахисники ініціюють звернення до органів опіки, правоохоронців або прокуратури, щоб забезпечити дітей ліками всупереч батьківській волі.

На думку організаторів тренінгу, вирішити ці та інші проблеми допоможе обізнаність юристів, які консультують означену категорію клієнтів, із міжнародними механізмами та національною системою захисту прав дитини. Успішна міжнародна практика може слугувати зразком або принаймні дороговказом. Учасники тренінгу – а серед них адвокати центрів надання безоплатної правової допомоги, юристи громадських організацій і Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини - вчилися будувати адвокаційні кампанії, що ґрунтуюються на такій практиці.

Тренери семінару, професійні юристи і правозахисники, почали з загального розуміння прав дітей та молоді і детально зупинялися на темах доступних правових дій на захист їхніх законних інтересів, міжнародних механізмів захисту прав, зокрема і стратегічних судових тяжбах, особливостях надання правової допомоги ВІЛ-інфікованим та споживачам наркотиків, проведенні адвокаційних кампаній.

На факультативних вечірніх заняттях учасники тренінгу обговорювали практичні аспекти використання механізмів ООН у своїй роботі, проблеми міграційного законодавства та практики щодо прав дитини, дотримання прав дітей та молоді в місцях несвободи в умовах збройного конфлікту.

Юрист львівської молодіжної громадської організації «Ми – українці», учасник семінару Іван Беца планує використати здобути знання для захисту тих своїх клієнтів, яким загрожує вилучення дитини з сім’ї, а також підлітків, яких підозрюють у скоєнні злочинів і з які через це зазнають незаконних опитувань з боку міліції ще до початку слідства і без присутності батьків, опікунів або адвокатів, як це передбачено законом. «Дитина може розказати про себе те, що завтра може їй зашкодити. Але наше завдання – не покарати малолітнього правопорушника, а вивести його в іншу площину, розказати, як не потрапити в ці складні життєві обставини, ресоціалізувати його». Це зовсім інший вимір запобіжної, профілактичної, захисної роботи», - говорить Іван Беца.

Цей семінар є частиною навчального курсу «Захист та забезпечення прав дітей та молоді групи ризику» що має на меті підготовку групи соціальних педагогів, громадських активістів, юристів і психологів, які працюють в інтересах молодих людей груп ризику, а також розробку навчального курсу для підвищення кваліфікації соціальних працівників.

Проект «Захист та забезпечення прав дітей та молоді групи ризику», що реалізує ГО «Центр інформації про права людини» за підтримки Міжнародного благодійного фонду «СНІД Фонд Схід-Захід» (AIDS Foundation East-West – AFEW-Україна) у співпраці з Міжнародною школою прав людини і громадських дій та Освітнім домом прав людини у Чернігові.

Наступний тренінг у рамках цього проекту стосуватиметься навчання соціальних працівників. «Практика роботи соціальних служб більше спрямована на те, щоб відібрати дитину із сім’ї і опікуватися нею з боку держави, бо це легше зробити», - пояснює правозахисник Сергій Буров. «В таких службах працюють люди, які віддано ставляться до своєї роботи, але часом недостатньо чітко розуміють свої функції. Під час семінару ми поговоримо про стандарти соціальної роботи, про те, яким чином можна працювати з сім’єю. Можливо, соціальні працівники просто не все використовують».

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини