Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 09:23:06

Естонці навчали українських медиків рятувати бійців на полі бою

15.06.2015   17:57Агенцiя

Фельдшер батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Чернігів» Віталій Алферьонок повернувся з Естонії, де пройшов курс тактичної медицини за стандартами НАТО.

Естонці поставили собі за мету за допомогою тижневих практичних занять допомогти українським медикам підняти відсоток виживання поранених бійців на фронті.
Навчання проходило на комп’ютеризованих манекенах, які повністю відображають особливості людського організму. Наприклад, якщо курсант допускав помилку під час надання допомоги, манекен «помирав».

На полі бою медик, як янгол-охоронець, бо від його вмінь часто залежить життя пацієнта. Наприклад, найближчий госпіталь або лікарня від місця дислокації батальйону «Чернігів» на Донбасі – близько ста кілометрів…

Саме тому правильне надання допомоги пораненому протягом першої години визначає чи буде він жити. Цим премудростям й навчали естонці українських колег.
Після курсу навчання медики складали екзамен. За рівнем набутих знань Віталій увійшов до трійки лідерів, хоча серед курсантів були й імениті професійні хірурги.

Сержант міліції розповідає, що доводилося надавати медичну допомогу і армійцям, і нацгвардійцям, й бійцям інших добровольчих батальйонів. Роздавав місцевим жителям медикаменти, лікував їх, а потім бабусі, які ще недавно називали чернігівців хунтою, на знак вдячності обнімали сержанта, як рідного.

Каже, що якось лікував полонених сепаратистів, бо для медика всі пацієнти рівні. Це в бою вони були ворогами, а після бою – медик і пацієнт. Зараз у спецбатальйоні вже є реанімобіль, укомплектований усім необхідним, в тому числі, дефібрилятором та системою підтримки дихання.

Колеги-медики вже давно помітили, що коли Віталій супроводжує пацієнта до шпиталю чи лікарні, з ним обов’язково все буде гаразд. Фельдшер посміхається і каже, що дійсно, це так, бо від своєї бабусі-знахарки успадкував багато знань і вмінь, які офіційна медицина ще не практикує.

Самому ж Віталію виживати на фронті й берегти психіку від травм допомагає звичайний здоровий гумор і вміння під час вогневих контактів концентруватися на виконанні бойового завдання, відключаючи зайві емоції.
В майбутнє дивиться з оптимізмом, адже все життя попереду, і мріє колись все-таки здобути вищу медичну освіту.

Зараз же буде впроваджувати в життя стандарти НАТО в рятуванні бійців на полі бою.
P.S. Федеральна служба безпеки оголосила сержанта міліції Віталія Алферьонка небажаною особою на території Росії й заборонила йому в’їзд до країни, де проживають його родичі.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.