Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:36:13

"Рівний рівному" – про протидію торгівлі людьми для чернігівських підлітків

26.05.2015   07:02Агенцiя

Як не потрапити в сучасне рабство, поїхавши на заробітки, та навчити цьому своїх однолітків - дізнавалися активні підлітки Чернігівщини в рамках «Школи молодого активіста».

Тренінг проходив 22-24 травня на базі Освітнього дому прав людини в Чернігові і був організований Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини для учнів професійно-технічних училищ і навчальних закладів інтернатного типу Чернігівської області.

Основний компонент курсу був присвячений основам тренерської діяльності. Учні й студенти навчалися бути переконливими, проводити групові вправи та організовувати навчальні квести, щоб допомогти одноліткам краще засвоїти матеріал. Під час занять майбутні молоді тренери освоювали методику тренерської роботи, опановували причини та наслідки проблематики торгівлі людьми, в ігровій формі спростовували поширені міфи про працевлаштування за кордоном, навчалися готувати власні інформаційні заходи, які потім представлять своїм ровесникам. Кожен випускник програми, отримавши відповідний сертифікат, має організувати щонайменше одну акцію або ініціативу (флеш-моб, виставу, міні-проект, конкурс малюнків) у своєму навчальному закладі.

«Задум полягає у тому, щоб ініціювати між підлітками діалог про безпечне працевлаштування та запобігти їх потраплянню у ситуацію торгівлі людьми, щоб вони самі могли проводити один для одного міні-тренінги, - пояснює керівник програм Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Наталя Піддубна. - З січня 2015 року, за підтримки Міжнародної організації з міграції, ми реалізуємо проект, направлений на підвищення обізнаності учнів професійно-технічних навчальних закладів і шкіл-інтернатів Чернігівщини з питань протидії торгівлі людьми та безпечної міграції, оскільки ця категорія є найбільшою групою ризику. Зокрема, програма передбачає підготовку групи юних тренерів, які за методикою „рівний - рівному” донесуть до своїх однолітків інформацію про масштаби та актуальність торгівлі людьми в Україні та світі, оскільки саме однолітки схильні більше довіряти один одному і більше прислухатися до думки ровесників».

Найпростіші правила, викладені учасникам Школи спеціально запрошеними тренерами Тернопільського міського жіночого клубу "Відродження нації" Зоряною Барчук та Оксаною Шлюсар: влаштовуючись на роботу до неперевірених працедавців, уважно переглядати умови контракту, зробити копію документів і не передавати їх нікому, а також повідомляти родичів і близьких про місце свого перебування.

Учасники тренінгу визнають, що він сильно змінив їхнє ставлення до проблеми. «Я навіть уявити собі не міг, що це так близько, у нашій країні», - говорить учень Чернігівського технікуму транспорту та комп’ютерних технологій Андрій. Його колега Віталіна додає «Можливо, наші сусіди уже в такій небезпеці, і ми повинні цьому запобігти. Або навіть я особисто – будь-хто може потрапити в таку біду, але для нас  ця небезпека вже менше, оскільки ми обізнані». Закінчивши Школу молодого активіста, вони сподіваються, що зможуть нестандартно і цікаво подати матеріал своїм одноліткам.

Чернігівська область посідає одне з чільних місць за кількістю трудових мігрантів в Україні, і за свідченням правозахисників, дедалі більше людей опиняються під загрозою стати жертвами трудової або сексуальної експлуатації. Особливо ризикують жителі аграрних і найменш економічно розвинених районів області з високим рівнем безробіття, зокрема серед молоді. Тому практична мета розвитку  молодіжної мережі волонтерів –   це контроль їхніх кампаній та ініціатив, просування профілактичних, превентивних та адвокаційних ідей у молодіжному середовищі.

Останні новини Чернігівщини

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини