Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 07:12:39

У Чернігові гаряче харчування отримують 86% школярів

12.02.2015   07:31

Чернігівський міський голова Олександр Соколов разом із журналістами ознайомився із особливостями організації харчування у загальноосвітніх школах і дитсадках міста. У рамках прес-туру вони відвідали ДНЗ №58 "Лісова казка" та ЗОШ № 35.

Завідувачка дитячого садку №58 Наталія Примакова повідомила, що після перегляду виконкомом міськради вартості харчування у дитсадках вдається дотримуватися необхідних норм раціонального харчування. "Після підвищення ціни якість харчування теж покращилася", - сказала вона. Керівник дитячого дошкільного закладу також зазначила, що працівники прагнуть забезпечити у харчуванні принципи вітамінотерапії та йодотерапії, аби створити умови для повноцінного розумового та фізичного розвитку дітей. У цьому колектив закладу знаходить порозуміння із батьками вихованців. Всього у садку працюють 13 дитячих груп, його відвідують понад 300 маленьких мешканців мікрорайону Масани.

Загалом усі дошкільні навчальні заклади міста забезпечені продуктами харчування. Виконання норм харчування максимально наближається до фізіологічних.

Як повідомлялося, з лютого для дітей, які виховуються в дошкільних навчальних закладах, збільшено вартість харчування: в ясельних групах – до 14 грн. на день, в садових групах – до 15 грн. на день, а в групах із цілодобовим перебуванням – до 18 грн. 75 коп. на день. Батьки або особи, які їх замінюють, вносять плату за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах у розмірі 60% від вартості харчування на день.

У лютому 2015 року звільнено від плати за харчування 354 дітей, які виховуються в дошкільних навчальних закладах. Розмір плати за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах для батьків, у сім'ях яких троє і більше дітей, становить 30% від вартості харчування. Це складає 4,50 грн. на день. На даний час частково звільнено від плати 656 дітей з багатодітних родин. Всього у дошкільних навчальних закладах Чернігова виховується майже 11 400 дітей.

У школі №35 міський голова та журналісти ознайомилися з харчуванням школярів групи продовженого дня. Директор навчального закладу Наталія Фара зауважила, що шкільна їдальня працює у дві зміни, забезпечуючи повноцінне харчування учнів, які теж навчаються у дві зміни. "На перервах у нас черги, як до буфету, так і роздаткової їдальні", - сказала вона.

Керівник комунального підприємства "Шкільне" Віталій Сидоренко наголосив, що у шкільних їдальнях прагнуть приготувати якісні та смачні страви за доступними цінами. На сьогодні особливістю роботи підприємства є і те, що для приготування їжі не використовується заморожене м'ясо, тільки охолоджені свинина, яловичина та курятина. Крім того, "Шкільне" прагне працювати напряму із виробниками.

У загальноосвітніх навчальних закладах Чернігова навчаються 24,5 тис. учнів. Гарячим харчуванням забезпечено 86% школярів. Інші діти, за бажанням, мають можливість користуватися послугами буфетів, що функціонують в усіх навчальних закладах. У групах продовженого дня харчуються усі школярі.

Для учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів міста збільшено вартість харчування до 6 грн. (сніданок) за рахунок коштів міського бюджету плюс 3 грн. батьківської доплати. Від плати за харчування передбачено звільнення учнів загальноосвітніх навчальних закладів таких категорій: дітей-сиріт; дітей-інвалідів; дітей, позбавлених батьківського піклування; дітей із малозабезпечених сімей, що отримують допомогу; дітей, батьки яких загинули під час виконання службових обов’язків; дітей, батьки яких загинули під час участі в антитерористичній операції. У лютому 2015 року за рахунок коштів міського бюджету харчуються 1483 учні.

Начальник управління освіти міської ради Володимир Купріяненко повідомив, що зараз тривають тендерні процедури щодо визначення підприємства, яке забезпечуватиме харчування школярів. До визначення переможця торгів, укладено додаткову угоду з КП "Шкільне". "Наше головне завдання – і його ми виконаємо – діти будуть нагодовані", - підкреслив посадовець.

Міський голова Олександр Соколов позитивно оцінив організацію харчування у школі та дитсадку, які відвідав у рамках прес-туру.

Керівник міста зауважив, що в міському бюджеті 2015 року на харчування школярів передбачено понад 27 млн. грн., що майже на 9 млн. грн. більше, аніж торік. "Це великі кошти. Раніше була обов'язкова законодавча норма харчувати учнів 1-4 класів, зараз цього немає, однак ми у Чернігові ці стандарти зберегли. Ми не можемо зупиняти те, що вкрай необхідно, адже йдеться про здоров'я дітей", - пояснив О.Соколов.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини