Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 16:54:58

На Чернігівщині медіа-експерти розповіли активістам, чого від них чекають

04.02.2015   14:37

"Співпраця. Просування. Розвиток" - під такою назвою у Домі прав людини, що на Чернігівщині, наприкінці січня відбувся семінар для учасників проекту "Територія розвитку", який реалізує Центр АХАЛАР.

Протягом кількох днів громадські активісти, які реалізовують різноманітні проекти у своїх громадах з усієї України, мали нагоду зустрітися на одному комунікаційному майданчику із представниками різних медіа, пише ahalar.org.



Учасники зустрічі намагалися спільно вирішити одвічну та постійно актуальну проблему громадських організацій - навчитися грамотно, цікаво та з родзинкою розповідати про свої ініціативи. Часто-густо й досі можна почути від громадських лідерів, що медіа їх не чують. Проте чи завжди причина у самих медіа? Саме над цими питаннями працювали представники двох секторів на семінарі.





За форматом зустрічі, учасники від громадськості намагалися "смачно" розповісти про свої проекти, натомість, журналісти одразу радили, як і у якій формі це було б цікаво для медіа. Працювали учасники й над створенням інформаційних приводів, ключових повідомлень та грамотного складання прес-релізів.



Серед порад журналістів: виносити на початок релізу "сіль" повідомлення, одразу вказувати: хто, що, де, коли, як, не намагатися вмістити весь багаж діяльності організації в один реліз, не перенасичувати цитатами усього керівництва проекту та спонсорів, створювати інтригуючі та креативні заголовки, які "чіпляли" б, а також не забувати про вчасне подання інформації - "дорога ложка до обіду". Для інтернет медіа важливими є також якісні фото. Релізи варто добряче вичитувати перед публікацією, адже часто вони пишуться поспіхом і від того трапляються казуси.



Учасники мали можливість попрацювати в малих групах із експертами від медіа, та власноруч створити якісні прес-релізи, або ж отримати конструктивну критику, що допоможе в майбутньому.



Жанна Кобилінська, головний редактор інформаційного порталу "Добрі новини з України", медіа експерт зустрічі:

"Для встановлення ефективних партнерських відносин важливо знати інтереси, стиль життя (роботи) та пріоритети свого візаві. Адже від того, ЯК і ЯКОЮ мовою буде здійснюватися спілкування, залежатиме успіх та тривалість співпраці.

Медіа - це потенційні партнери громадських організацій, які також зацікавлені в останніх як джерелі інформації та можливості започаткувати спільний соціально-важливий або пізнавальний проект.

З урахуванням того, що наразі в Україні є чимало громадських організацій, які хочуть через медіа інформувати суспільство про свою діяльність, медійники отримують чимало інформаційних повідомлень. І вже тут журналіст (редакція видання) має право на власний розсуд обирати. І обере він той матеріал, який його зачепить - по змісту, по емоціям, по грамотності.

Тож заочне знайомство з медіа для громадських організацій - завдання номер 1.

На тренінгу громадські активісти мали чудову нагоду не заочно, а вживу познайомитися з представниками різних видів медіа - збагнути їхню специфіку, дізнатися про секрети написання інформаційних повідомлень, а також попрацювати пліч-о-пліч як одна команда.

Лише через ефективне спілкування руйнуються стереотипи та налагоджується взаєморозуміння між людьми, незалежно від сфери діяльності".

Юрій Трофименко, директор Центру АХАЛАР, організатор навчального заходу:
"До нас приїхали аніматори, які хочуть щось позитивне зробити для людей в громаді. У кожного своя ідея. Але всі вони потребують того, щоб їх підтримали люди. В іншому випадку це буде справа одного аніматора, а не громади.

Людям треба розповісти про ідею та залучити до її реалізації. Надихнути. А найбільш ефективним інструментом для цього слугують ЗМІ. Зазвичай, це локальні газети, радіо, ТБ або інтернет видання. І для успіху аніматору та медіа треба виступити як партнери.

Складність в тому, що кожен сприймає тільки частину реальності. Бачить ситуацію зі своєї точки зору і не знає вимог іншої сторони. Тому на семінар ми запрошуємо як аніматорів, так і медіа експертів, практикуючих журналістів, редакторів українських видань.

Вони разом працюють над тим, щоб цікаво показати те, що аніматор робить. Треба захоплююче подати матеріал для цільової аудиторії ЗМІ, створити інфо привід. При цьому не тільки подія має бути цікавою, але й прес-реліз треба підготувати правильно. Завдання - зачепити увагу журналіста.

Ось таку непросту задачу ми вирішуємо на нашому семінарі: а) робити те, що задумано; б) цим зацікавити цільову аудиторію конкретного ЗМІ; в) упакувати матеріал так, щоб журналіст не зміг пройти повз ваш прес-реліз".

Олена Загребіна, художник, викладач дитячої художньої школи, ініціатор проекту "Жива Шафа": "Щоб працювати з медіа потрібно навчитися доносити інформацію цікаво і стисло . Думаю, що найголовнішою залишається все ж таки сам ІДЕЯ - але як її грамотно донести - важливо. Потрібно влучно сформулювати і грамотно донести інформацію. Саме таку можливість ми як учасники семінару отримали на "Території розвитку". Робота з медіа-представником допомогла сконцентруватись і виявити найважливіше у роботі над прес-релізом. Почуваєшся більш впевненим".

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.