Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 03:28:15

Фізико-математичний факультет ЧНПУ: наука і кар’єра для студентів та планетарій — для усіх охочих

21.05.2014   10:09

Фізико-математичний факультет є єдиним факультетом Чернігівського національного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка, який не припиняв свою діяльність з часу свого заснування у 1916 році і до наших днів. Виняток становлять лише роки Великої Вітчизняної війни

Зараз п’ять кафедр факультету готують фахівців з фізики, математики та інформатики за найвищим ІV рівнем акредитації за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр», «спеціаліст», «магістр». Про це на черговому засіданні прес-клубу «Ділове слово» розповів декан факультету Анатолій Шморгун.

На факультеті працюють лабораторії з усіх розділів фізики: в тому числі й єдина на теренах СНД навчально-наукова лабораторія з фізики рідких кристалів, п’ять комп’ютерних класів та єдина в Чернігові обсерваторія.

Кращі випускники факультету продовжують навчання в аспірантурі інститутів математики, фізики, напівпровідників Національної академії наук України або аспірантурах інших київських вищих навчальних закладів. Вони успішно захищають кандидатські і докторські дисертації, викладають у чернігівських, київських та зарубіжних університетах, працюють науковими співробітниками інститутів Національної академії наук України.

Кілька випускників факультету, закінчивши навчання в аспірантурі, працюють в Інституті фізики НАН України. А в Інституті математики НАН України існує ціла плеяда фізматівців-чернігівців на чолі з доктором фізико-математичних наук О. О. Мурачем.

Випускники фізико-математичного факультету Чернігівського національного педагогічного університету працюють або працювали також і у європейських університетах: математик Леонід Долгов — в університеті м. Тарту (Естонія); фізик Дмитро Сухоруков — в університеті м. Росток (Німеччина); математик Олексій Коваль — в Утрехтському університеті в Голландії.

Детальніше про напрямки наукової роботи, що здійснюється на факультеті, перспективні дослідження та вагомість отриманих результатів розповів доцент кафедри фізики та астрономії Олег Кобзар.
Студенти фізмату — Руслан Старченко та Катерина Сукач — поділилися своїми враженнями про можливості для самореалізації, соціальні та спортивні заходи, які пропонує факультет. Зокрема, тут діє науково-дослідний астрономічний центр, працює власне радіо і навіть телебачення. Досі не відомим широкому загалу залишається і той факт, що на факультеті діє власний досить потужний планетарій. Подивитися на зоряне небо у ньому можуть не лише студенти, а й усі охочі чернігівці за символічну плату.
Фізмат також славиться своїми конкурсами, вечорами, екскурсіями, спортивними змаганнями, так само як і командою КВК.

Серед випускників фізико-математичного факультету — не лише відомі вчені, вчителі та викладачі, а і бізнесмени, державні службовці, громадські діячі та навіть артисти та спортсмени: кандидат фізико-математичних наук Андрій Склярець — голова правління ПАТ «Базис», Владислав Стамбурський — генеральний директор фірми «V&V», керівники Чернігівського міського та обласного управлінь освіти Володимир Купріяненко та Анатолій Заліський, народна артистка України Лариса Роговець, чемпіон Європи з пауерліфтингу Андрій Кисіль.

Словом, на фізико-математичному факультеті ЧНПУ імені Т.Г.Шевченка створено всі умови для того, щоб молода людина не лише здобула якісну освіту, а й розкрила всі свої таланти, підкреслив Анатолій Шморгун. Ще одним бонусом для студентів на період навчання є стипендія, на 20% вища за звичайну.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.