Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:29:20

Майбутнє освітньої галузі обговорювали в Козелецькому районі

06.05.2014   07:55

5 травня в приміщенні Новошляхівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Козелецького району відповідали на наболілі запитання освітян голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти і науки Лілія Гриневич, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Сергій Журман та начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Анатолій Заліський.

У ході зустрічі освітяни Козелецького, Носівського та Ніжинського районів торкнулися низки актуальних питань галузі.

Зокрема йшлося про якість середньої освіти та відповідність підручників, існування сільських малокомплектних класів та шкіл, започаткування інклюзивного навчання, існування таборів літнього відпочинку, позакласну роботу зі школярами, зміни до Закону „Про вищу освіту” та багато інших.

Найболючіші питання, які піднімалися в ході зустрічі, стосувалися можливого зменшення оплати праці вчителя в рамках антикризових урядових заходів, а також скасування можливості виходу на пенсію вчителів за вислугою років. Лілія Гриневич сказала, що з усіма вищевказаними змінами Комітет з питань освіти і науки не погодився і повернув їх уряду на доопрацювання, оскільки в такому вигляді вони не отримають підтримки під час голосування у Верховній Раді. Але разом з тим, вона зазначила, що, враховуючи вкрай складну ситуацію в країні, не слід очікувати підвищення рівня вчительської заробітної плати у поточному році.

В свою чергу, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Сергій Журман запевнив присутніх, що обласна влада шукає можливості для того, щоб виплачувати належну освітянам Чернігівщини надбавку за престижність праці на рівні 20%. Натомість він закликав керівників районів віднайти інші шляхи економії коштів, але не зменшувати вказану надбавку.

Вчителі Носівщини торкнулися питання функціонування літніх таборів. А саме, чи працюватимуть вони у цьому році і чи потрібні вони взагалі на думку Лілії Гриневич. Голова Комітету ВРУ висловила своє бачення, що такі табори потрібні, адже вони забезпечують перебування дітей під наглядом у період канікул, коли їхні батьки на роботі. Але її позиція полягає в тому, щоб перебування дітей у цих таборах вважалося виключно відпочинком, а не їхнім оздоровленням.

Що ж стосується літнього оздоровлення дітей, то Сергій Журман зазначив, що вже зараз усі відповідні структурні підрозділи облдержадміністрації займаються цим питанням, аби діти нашої області змогли пройти повноцінне оздоровлення в літній період, в тому числі в санаторних закладах Чернігівщини.

Під час зустрічі освітяни зачепили ряд поодиноких проблем, які не носять загального характеру, але тим не менш потребують вирішення, в тому числі й на законодавчому рівні. Тому Лілія Гриневич пообіцяла розібратися з ними та внести на розгляд законодавців.
Зрештою, як зійшлися на думці учасники сьогоднішньої зустрічі, зусилля усіх сторін мають бути спрямовані на підвищення авторитету праці педагога та якості української освіти.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини