Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 01:14:18

15 квітня – День екологічних знань

15.04.2014   10:01Агенцiя

Щороку, 15 квітня, у багатьох країнах світу відзначається День екологічних знань, який був започаткований у 1992 році на Конференції ООН в Ріо-де-Жанейро. Саме тут було підкреслено величезне значення екологічної освіти населення всіх країн світу. В Україні це свято бере свій початок з 1996 року за ініціативою громадських природоохоронних організацій.

Основне завдання цього дня – формування екологічної свідомості та культури населення, удосконалення екологічних знань, інформування населення про екологічний стан навколишнього природного середовища.

Сучасна екологія – це наукова база для розробки стратегії і тактики поведінки людства. Закони екології навчають, що суспільство є частиною природи. На сучасному етапі розвитку громадянського суспільства збільшилось піклування про охорону навколишнього середовища, реалізація якого можлива при загальній екологічній грамотності населення.

Людству потрібно усвідомити необхідність орієнтування не на боротьбу з наслідками, які руйнують природу, а на усунення самих причин знищення природи.

В Україні екологічна освіта та виховання є одним із актуальних напрямків роботи загальноосвітніх закладів. Необхідно і надалі забезпечувати навчальні заклади усіх рівнів оновленими матеріалами про екологічні проблеми регіонів, зробити максимально доступною наукову літературу для широкого вивчення стану навколишнього середовища, його збереження.

Від екологічної культури підростаючого покоління залежить майбутнє всієї нашої планети. Адже вирішити глобальні екологічні проблеми можна тільки спільними зусиллями на регіональному, загальнодержавному і світовому рівні. Поліпшити екологію свого міста, села або селища під силу кожній людині.

Основою вирішення масштабних природоохоронних завдань в межах Чернігівської області також є підвищення рівня екологічної освіти та виховання населення регіону. Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації через власний офіційний веб-сайт проводить постійне інформування громадськості щодо заходів з охорони довкілля, раціонального природокористування, екологічного стану області.
З метою поширення інформації про стан довкілля та залучення громадськості до вирішення природоохоронних проблем, Департамент видає щорічну Доповідь про стан навколишнього природного середовища, Екологічний паспорт Чернігівської області, буклети екологічного спрямування, плакати та екокалендарі.

Для забезпечення можливості реалізації права громадськості на інформацію про стан навколишнього природного середовища, участь в прийнятті рішень і доступу до правосуддя з екологічних питань при Департаменті створено Орхуський центр, забезпечений екологічною літературою, інформаційними матеріалами про стан об’єктів довкілля області.

Для об’єднання зусиль учнівської молоді та більш широкого залучення школярів до поліпшення стану навколишнього природного середовища, екологами спільно з обласним навчально-методичним центром цивільного захисту та безпеки життєдіяльності, науково-методичним центром відділу освіти міської ради, Чернігівською обласною бібліотекою для дітей ім. Островського щороку проводяться конкурси серед старшокласників загальноосвітніх шкіл м. Чернігова. Конкурси присвяченим питанням: як зробити наше місто чистішим; проблемам накопичення і утилізації побутових відходів в навколишньому середовищі; відповідальності перед теперішніми і прийдешніми поколіннями за ставлення до природи. Метою конкурсів є виховання у молоді зобов'язань за свою діяльність та відпочинок, поглиблення знань про глобальні кліматичні зміни на Землі та небезпеку кліматичних катастроф, що загрожують людству у майбутньому, а також допомозі у формуванні основних уявлень про наслідки діяльності людини на Землі.

Невід’ємною частиною просвітницької діяльності Департаменту є проведення постійних зустрічей з викладачами і студентами І-ІV-го курсів кафедри екології та охорони природи Національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка, Чернігівського інституту МАУП ім. Героїв Крут, Державного інституту економіки та управління, де присутні знайомляться з завданнями та функціями обласної екологічної служби з реалізації державної політики в галузі збереження навколишнього природного середовища щодо раціонального використання, відтворення природних ресурсів, поводження з відходами, впливу антропогенного навантаження на довкілля.

Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації пропонує приєднатися до відзначення свята «День екологічних знань» та закликає кожну небайдужу людину нашого славетного міста та області дбайливо ставитись до природи, яка нас оточує, бо це є запорукою безпечного майбутнього для всього людства нашої планети!


Світлана Бурковська, відділ моніторингу навколишнього природного середовища та зв’язків з громадськістю Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини