Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 11:14:15

Технікуми та коледжі виведуть з системи вищої освіти

14.05.2013   09:30Агенцiя

Міністерство освіти пропонуватиме проводити підготовку кваліфікованих робітників та молодших спеціалістів у закладах професійної освіти

Про це розповів перший заступник міністра освіти і науки Євген Суліма, виступаючи у 13 травня у Національній академії педагогічних наук України.

За словами чиновника у діючому Законі “Про вищу освіту” міститься положення двох законів. Перший з них регламентує підготовку фахівців середньої ланки, а другий – фахівців з повною вищою освітою.

“Можна сказати, єдине, що об’єднує ці різні типи навчальних закладів – це спільна назва Закону та ступеневість освіти. Мається на увазі можливість випускників, які успішно закінчили технікум чи коледж, продовжувати освіту за скороченим терміном підготовки в університеті”, – повідомив Суліма.

Він також зазначив, що у Законі “Про вищу освіту” закладено певні протиріччя.

Зокрема, за його словами, підготовку молодших спеціалістів здійснюють технікуми та коледжі, а фахівців з вищою освітою – університети, академії та інститути. Структурними підрозділами коледжу чи технікуму є відділення та предметні (циклові) комісії, а університету – факультети та кафедри. У технікумах і коледжах навчання здійснюють педагогічні працівники, в університетах – науково-педагогічні, до цих категорій працівників зовсім різні вимоги та рівень навчального навантаження, крім того у технікумах і коледжах відсутня наукова робота та підготовка кадрів вищої кваліфікації, зокрема педагогічних та науково-педагогічних працівників. Також існують значні відмінності в системі оплати праці цих двох категорій викладачів.

“У зв’язку з цим Міністерством прийнято рішення розробити новий законопроект “Про професійну освіту”. До майбутньої системи професійної освіти увійдуть заклади, що готують кваліфікованих робітників та молодших спеціалістів. Це заклади системи професійно-технічної освіти (усім відомі училища), а також заклади, що готують молодших спеціалістів (технікуми та коледжі)”, – заявив Суліма.

Головна ідея цього законопроекту полягає в тому, що буде існувати єдиний уніфікований тип навчального закладу – професійний коледж. У професійному коледжі за наявності відповідних ліцензій на освітню діяльність можна буде здійснювати підготовку як кваліфікованих робітників, так і молодших спеціалістів.

“Запровадження такого підходу дозволить покращити якість підготовки майбутніх фахівців та надасть можливість навчальним закладам оперативно реагувати на потреби ринку праці у фахівцях певної кваліфікації”, – зазначив перший заступник міністра освіти і науки.

http://osvita.ua/vnz/news/35880/

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.