Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 04:06:57

Фахівці служби зайнятості обмінюються напрацюваннями та досвідом

09.08.2021   15:48Агенцiя

Напрацювання та досвід переймали в Чернігівської обласної служби зайнятості колеги зі східних областей України.

 Ціла делегація, а це понад 20 осіб, з Донеччини та Луганщини 5 серпня прибула до нашого регіону, щоб ознайомитися з якісними підходами місцевої служби зайнятості в працевлаштуванні безробітних та забезпеченні кадрами роботодавців.

Приїхали заступники директорів обласних центрів зайнятості та Луганського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, начальники відділів, директори деяких міських та районних центрів зайнятості, а також представники Департаменту реалізації політики зайнятості Державного центру зайнятості: заступник начальника відділу надання послуг роботодавцям управління надання послуг роботодавцям та реалізації активних програм зайнятості Оксана Яріна та провідний фахівець з питань зайнятості відділу з питань працевлаштування Алла Власенко. Ця зустріч стала можливою за ініціативи програми розвитку Організації Об’єднаних Націй.

Розпочався візит з відвідування Чернігівського міського центру зайнятості. Роботу найбільшого центру зайнятості області презентувала його директор Світлана Серб.

Ознайомитися з досвідом співпраці служби зайнятості з роботодавцями регіону гості мали змогу під час відвідування відомих на Чернігівщині підприємств, що представляють галузь легкої промисловості та аграрний сектор. Їх було обрано не випадково. Чернігівщина є однією з найбільш аграрно-розвинутих областей України, а легка промисловість займає вагоме місце в промисловому потенціалі регіону.

5 серпня відбулася екскурсія до Відокремленого підрозділу «ТК-Стиль» ТОВ «Текстиль-Контакт» - швейної фабрики повного циклу виробництва. Спеціалізується вона на пошитті чоловічого та жіночого одягу. Нині там працює близько 200 людей. Колектив – переважно жіночий. Шиють речі на експорт на давальницькій сировині, виконуючи замовлення відомих світових виробників одягу з країн ЄС та США. Іноземний ринок чернігівські майстрині підкорили якістю своєї продукції. Працюють там як досвідчені працівниці, так і молодь. Старші колеги допомагають новачкам влитися в колектив, пізнати всі нюанси роботи. Підприємство постійно розвивається та розширюється, а відповідно й збільшує штат. Укомплектовувати наявні вакансії «ТК-Стилю» допомагає служба зайнятості. Роботодавець активно користується її послугами. Це і підбір кадрів, і компенсація єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштованого на нове робоче місце безробітного. Крім того, представники швейної фабрики завжди беруть участь у всіх заходах, які організовує служба зайнятості для роботодавців (ярмарках вакансій, семінарах, «круглих столах»). Під час екскурсії гості мали змогу побачити весь виробничий процес наочно та поспілкуватися з керівництвом.

Як правильно зорієнтувати безробітного в світі професій, мотивувати до праці, навчити та працевлаштувати, оперативно укомплектовувати вакансії роботодавців, ефективно співпрацювати з соціальними партнерами та органами влади, йшлося на засіданні «круглого столу», яке відбулося наступного дня в Чернігівському обласному центрі зайнятості.

«Усі ми працюємо в одній системі, використовуючи єдині підходи. Але в кожному регіоні є свої особливості і своя специфіка. Сподіваємося, що наш досвід стане корисним для вас, – сказав заступник директора Чернігівського обласного центру зайнятості Сергій Роговець, вітаючи гостей. – Для нас всіх - це гарна можливість поділитися власними здобутками та кращими практиками і обговорити проблемні питання, які виникають у роботі»

Про історію та сучасність Чернігівщини, роль обласної служби зайнятості у забезпеченні економіки регіону робочою силою розповів заступник директора Чернігівського обласного центру зайнятості Максим Торжевський. За його словами, у І півріччі 2021 року обласною службою зайнятості працевлаштовано 7 тисяч осіб на вакансії суб’єктів господарювання, які представляють 21 вид економічної діяльності. Понад третина працевлаштованих знайшли роботу на сільськогосподарських підприємствах, вдало укомплектовувались вакансії підприємств торгівлі та переробної промисловості. Станом на 1 липня актуальними в базі даних обласної служби зайнятості були 1015 вакансій, що в 1,4 рази більше, ніж на відповідну дату торік. Найбільше вакансій подано роботодавцями переробної промисловості, сільського господарства та торгівлі. Затребуваними також є кваліфіковані робітники з інструментом, трактористи, водії, працівники сфери надання послуг.

Досвідом роботи поділилися з колегами працівники Чернігівського обласного центру зайнятості: Олена Кульгейко, начальник відділу організації сприяння працевлаштуванню, та Аліна Василенко, заступник начальника відділу організації надання послуг роботодавцям. Директор Ріпкинської районної філії Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура розповів про особливості надання послуг населенню та роботодавцям на прикладі своєї філії.

Того ж дня гості відвідали фермерське господарство «Бутенко», що розташоване в селі Дягова Менської ОТГ. Підприємство спеціалізується на вирощуванні кукурудзи, пшениці, ріпака, соняшника, ячменя, сочевиці, гороху, картоплі та займається тваринництвом. ФГ «Бутенко» славиться саме сучасним тваринницьким комплексом, де використовуються технології, які є новими та унікальними в Україні. Наразі на підприємстві працює понад 60 осіб. Цього року службою зайнятості укомплектовано 16 вакансій з 17 заявлених роботодавцем. Тепер колишні безробітні працюють у «Бутенка» трактористами, трактористами-машиністами сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва, водіями автотранспортних засобів, підсобними робітниками, агрономами.

З мальовничою природою та унікальними архітектурними пам’ятками фахівці служби зайнятості з Луганщини та Донеччини ознайомилися під час екскурсії по місту Чернігову, зокрема Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів Стародавній».

Валентина Федусь

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини