Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:02:39

Доходи та витрати міського бюджету: підсумки 2018 року

27.02.2019   08:43Агенцiя

Чернігівська міська рада на сесійному засіданні 25 лютого затвердила звіт про виконання міського бюджету за 2018 рік.

Відповідно до документу, в минулому році доходи міського бюджету Чернігова склали майже 3,5 млрд грн, у тому числі надходження до загального фонду міського бюджету становили 3,36 млрд грн, спеціального фонду - 133 млн грн.

Видатки становили майже 3,7 млрд грн, у тому числі загального фонду - 2,9 млрд грн, спеціального фонду - 733 млн грн.


Дохідна частина бюджету міста

Наповнення міського бюджету безпосередньо залежить від офіційних показників соціально – економічного розвитку міста, з яких сплачуються податки до бюджетів всіх рівнів. Якщо вони зростають – зростають і доходи бюджету.

За 2018 рік загальний обсяг доходів міського бюджету міста Чернігова досяг рівня 3,5 млрд грн. Торішні обсяги надходжень збільшено на 319,8 млн грн або на 10,1 %, причому збільшувалися як обсяги власних надходжень, що забезпечують діяльність основних бюджетних галузей міста, так і офіційні трансферти з державного та обласного бюджетів.

Домінуючу позицію у ресурсному забезпеченні міської скарбниці продовжує виконувати податок на доходи фізичних осіб (56,1 % або 874,8 млн грн. Тобто цей податок для наповнення бюджету територіальної громади Чернігова є надважливим. Джерело ПДФО – в першу чергу, офіційно виплачена заробітна плата.

Суттєво поповнюють міський бюджет також надходження місцевих податків (27,3 % у власних надходженнях): 425,0 млн грн, більшу половину з яких 51,7 % займає єдиний податок, 43,8 % – плата за землю.

Вагомим джерелом наповнення міської скарбниці є й акцизний податок з вироблених в Україні підакцизних товарів (пального), з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (пального) та з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, якого, протягом 2018 року отримано 149,3 млн грн.

Якщо порівнювати фінансову забезпеченість на 1 жителя міста за власними доходами загального фонду з іншими містами, то тенденція за останні роки не змінилась (ще не всі міста оприлюднили звіти за рік: серед 5 міст нижчий показник у Чернівців, у решти в незначній мірі – але вищий).

У 2018 році місто Чернігів уклало угоду на отримання гранту у сумі 300 тис.євро від Grant Agreement між Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) на капітальний ремонт КНП “Пологовий будинок” Чернігівської міської ради по вул. 1-го Травня, 172 в м. Чернігові, комплексну термомодернізацію на умовах співфінансування. У грудні 2018 року до спеціального фонду бюджету міста Чернігова надійшов І транш гранту у сумі 120 тис. євро в національній валюті України (3,8 млн грн).

 
Видатки бюджету

Доходи міського бюджету міста Чернігова дозволили забезпечити видаткову частину бюджету наступним чином.

Загалом видатки бюджету міста в 2018 році становлять 3,663 млрд грн. Це на 11,6 % або на 381,6 млн грн більше проти показника 2017 року.

 Найбільш фінансово затратною є соціально-культурна сфера – 76,2% загального обсягу виконання. Галузі Освіта та Охорона здоров’я залишаються найбільш витратними. Значний обсяг видатків на соціальний захист та соціальне забезпечення обумовлений спрямуванням субвенцій з ДБУ та обласного бюджету на пільги, житлові субсидії, інші виплати соціального значення.

Капітальні видатки у 2018 році у порівнянні з минулим роком, зросли на 18,2% і склали 665,9 млн грн. Це дало змогу покращити матеріально-технічну базу закладів, здійснити капітальні ремонти, змістити пріоритети на будівництво та реконструкцію.

Якщо порівнювати показники фінансової забезпеченості на 1 жителя міста за загальним обсягом проведених видатків протягом 2018 року серед обласних центрів, то наше місто займає 4 позицію. Сума витрат у розрахунку на 1 мешканця становить 12,7 тис. грн:


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини