Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 09:46:17

Майже до 860 млн. грн. зросла заборгованність держбюджету по судсидіях та пільгах перед "Чернігівгаз Збутом"

22.02.2018   08:30Агенцiя

На початок лютого 2018 року державний бюджет не профінансував 858 млн. грн. по пільгах та субсидіях на газ, якій поставив своїм клієнтам ТОВ «Чернігівгаз Збут».

Лише за січень цей борг зріс на третину – 292 млн. грн. Бюджетні борги по субсидіям та пільгам є головною причиною затримки оплати за газ, що поставляється з ресурсу НАК «Нафтогаз України».

Бюджетна заборгованість негативно впливає на господарську діяльність компанії і на повноцінні розрахунки з усіма учасниками газового ринку. Через затримку бюджетних розрахунків «Чернігівгаз Збут» не в змозі провести платежі з НАК «Нафтогазом» на суму 860 млн грн за газ, придбаний в листопаді та грудні 2017 року, із газорозподільною компанією ПАТ «Чернігівгаз» - майже на 76 млн. грн., та ПАО «Укртрансгаз» за послуги з транспортування енергоносія – 6,7 млн. грн. В свою чергу, ці компанії-кредитори можуть вжити відповідні важелі - знизити тиск газ в мережах, що може негативно вплинути на якість газопостачання регіону, або нарахувати багатомільйонні штрафні санкції.

Ще одна проблема, пов’язана із державним фінансуванням субсидій та пільг, полягає в тому, що ці бюджетні перерахування можливо використати виключно на взаєморозрахунки з учасниками газового ринку. А для оплати податкових зобов`язань, що виникають в процесі таких розрахунків, компанія змушена навіть долучати кредити, адже існуючій режим регулювання газового ринку призводить до дефіциту обігових коштів. Так, внаслідок того, що в загальному балансі компанії поставки газу населенню складають 93%, через низький рівень розрахунків побутових споживачів, в тому числі й отримувачів державної допомоги, значно скоротилась тарифна виручка. Станом на 1 лютого із 240 тис отримувачів соціальної допомоги заборгували за газ майже 61%, на загальну суму 170 млн. грн.

«На сьогодні майже 70% клієнтів компанії отримують субсидію чи пільгу. З одного боку маємо несвоєчасне надходження компенсацій від держави, з іншого - велику заборгованість мешканців. В результаті за минулий рік «Чернігівгаз Збут» недоотримав майже 19 млн. грн. тарифних коштів, які б мали піти на забезпечення більш якісного обслуговування споживачів», - зазначив директор «Чернігівгаз Збуту» Іван Луста.

У січні поточного року, якщо порівняти із аналогічним періодом 2017 року, кількість субсидіантів на Чернігівщині зменшилася на 4%. Через наявну заборгованість 4,7 тис мешканців області позбавлені державної допомоги.


ТОВ «Чернігівгаз Збут»

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини