Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 09:41:35

Впродовж 2016 року "Чернігівгаз" безкоштовно повірив понад 35 тис лічильників газу

17.01.2017   12:04Агенцiя

Протягом 2016 року ПАТ «Чернігівгаз» спільно з ДП «Чернігівстандартметрологія» безкоштовно повірило 35,3 тис побутових лічильників газу.

З них майже третина – 12 тис були визнані непридатними до подальшої експлуатації через невідповідність метрологічних характеристик вимогам нормативних та експлуатаційних документів.

Нині понад 284 тис сімей Чернігівської області, а це 80,2 % від загальної кількості газифікованих домоволодінь мають лічильники газу. За останні 5 років кількість лічильників збільшилась щонайменше на 25 тисяч. Відповідно збільшила потреба в їх повірці. Для порівняння - в 2013 році було повірено лише 15 тис приладів обліку.

Достовірний обліку газу може забезпечити лише повірений лічильник з підтвердженими метрологічними характеристиками, тому кожні 5-8 років, в залежності від класу точності лічильника, його необхідно повіряти. Це дає споживачу впевненість, що він сплачує лише за те, що реально спожито. Відхилення від допустимої похибки призводить до неточних показань і нарахувань, і як слідство - до неефективного споживання енергоресурсу.

В переважній більшості в ході періодичної повірки вибраковуються лічильники роторного типу. Передусім це пов’язано з відносно нетривалим, у порівнянні з мембранним механізмом, терміном експлуатації, а також з механічною зношеністю складових лічильника. До речі, якщо роторний обліковий пристрій відпрацював 15-річний термін, навіть завод-виробник не візьметься його ремонтувати.

Несправності в роботі приладу можуть спровокувати неправильні або погані умови експлуатації (вологе повітря, температурні коливання, тощо), а також зовнішні втручання. Хибні дані можливі як у бік збільшення, так і зменшення. Тому повірка важлива саме для споживачів.

«Лічильник газу є складним обчислювальним механізмом і з часом може давати неточні показання, адже при експлуатації робочі деталі зношуються. Тому споживачам потрібно самостійно звертати увагу на роботу лічильника і не чекати поки газовики зафіксують і складуть акт про порушення. Навіть при малому горінні однієї конфорки газової плити, останній цифровий ролик повинен плавно обертатися – без ривків та заїдань. У разі виявлення некоректного обчислення потрібно негайно звертатися із заявою до Центру обслуговування клієнтів «Чернігівгазу» для перевірки роботи лічильника», - пояснив технічний директор «Чернігівгазу» Віталій Черчович.

Періодична повірка приладів обліку газу та їхнє технічне обслуговування в ході повірки проводиться для побутових споживачів безкоштовно. Якщо за результатами повірки не буде виявлено порушень або відхилень в роботі приладу, то він вважається придатним до експлуатації і його повернуть споживачу.

Якщо споживач зауважить, що у нього підходить термін періодичної повірки лічильника, то він може не чекати повідомлення газовиків, а самостійно звернутись до компанії і узгодити дату її проведення.

Аби дотримуватись графіка і забезпечувати більшу кількість повірок, «Чернігівгаз» протягом останніх років суттєво удосконалив матеріальну базу Сервісних центрів. Компанія придбала додаткове повірочне обладнання на суму 1,2 млн грн, модернізувала комп`ютеризовані установки для повірки побутових лічильників газу типу "Темпо-3", що дозволяє одночасно повіряти п`ять приладів.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.