Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:16:59

Встановлення в Чернігові будинкових лічильників тепла: ситуація на сьогодні

13.01.2017   08:32

У Чернігові наразі триває встановлення лічильників тепла згідно з інвестиційними програмами ТОВ ФІРМИ «ТЕХНОВА» та ПАТ «Облтеплокомуненерго».

Програми, які це передбачають, затверджені Чернігівською міською радою на пленарному засіданні ще 8-ї сесії 7 скликання 2016 року 26 травня. Після цього вони були погоджені НКРЕКП (Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг).

Програмами заплановано поступове встановлення цими підприємствами будинкових лічильників для досягнення в перспективі 100% обліку споживання теплової енергії. Крім того, йдеться також про підвищення якості послуг теплопостачання та гарячого водопостачання в житлових будинках Чернігова.

Встановлення загальнобудинкових лічильників тепла – а вартість кожного разом з витратами на роботи перевищує 25 тис грн – в інвестпрограмах передбачається за рахунок прибутку підприємств. У той же час, фінансова ситуація для теплогенеруючих підприємств як у минулому, так і в цьому році дуже непроста. Деякі з них мають серйозні проблеми з використанням сум, одержаних як житлові субсидії. Також, у відповідності до Постанови Кабінету міністрів України №217 від 18.06.14, яка регулює порядок розрахунків з постачальниками природного газу, близько 80% одержаних теплопостачальним підприємством коштів одразу йде у сплату за газ. Тому виконання інвестиційних програм зі встановлення великої кількості лічильників не може бути безпроблемним.

Про те, яка сьогодні в Чернігові ситуація зі встановленням будинкових лічильників тепла, прес-служба міської ради дізналася від двох основних постачальників тепла в місті.

ТОВ ФІРМА «ТЕХНОВА» подає тепло у 587 будинків. Враховуючи їх технічні особливості, для повного забезпечення цих будинків домовими приладами обліку тепла потрібен 671 лічильник. Причому 309 лічильників вже були встановлені до погодження інвестиційної програми.

Виконуючи інвестиційну програму, це підприємство вже встановило на даний час 295 лічильників. Тобто чекають на встановлення ще 52 місця.

З них, на жаль, для 46 приладів на 42 будинках відсутня технічна можливість встановлення. Для цього потрібно здійснити дуже масштабні та  затратні будівельно-монтажні роботи, вартість яких у декілька разів перевищує вартість встановлення лічильників. Зокрема, якщо середня вартість облаштування одного вузла обліку теплової енергії на житловий будинок орієнтовно складає від 25 тис. грн до 40 тис. грн, то монтажно-будівельні роботи можуть вартувати орієнтовно 100-150 тис. грн залежно від будинку, адже всередині нього необхідно змінювати систему опалення.

Тобто де-факто підприємству залишається встановити лише 11 лічильників і воно готове завершити ці роботи найближчим часом.

ПАТ «Облтеплокомуненерго» подає тепло у 688 чернігівських будинків, для яких через технічні особливості систем підведення тепла потрібно 744 лічильника. На сьогодні встановлено 354 прилади, потрібно встановити ще 390. Забезпеченість лічильниками на сьогодні – 48%.

35 будинків також не мають такої технічної можливості без виконання необхідних монтажно-будівельних робіт у змінах системи опалення, тож про їх оснащення лічильниками поки не йдеться.

Решта будинків, яким потрібно 355 загальнобудинкових лічильників, включені до інвестиційної програми й перебувають в очікуванні.

 Теплогенеруючі підприємства ТОВ ФІРМА «ТЕХНОВА» та ПАТ «Облтеплокомуненерго» подаватимуть відповідні звіти Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, з інформацією про хід виконання графіків оснащення будинків лічильниками газу та вирішуватимуть всі проблемні питання у разі неможливості їх встановлення з НКРЕКП.


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини