Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 01:13:02

Підсумки українсько-латвійського проекту для фермерів-молочників

29.11.2016   08:11Агенцiя

28 листопада відбулась конференція за підсумками реалізації українсько-латвійського проекту «Підвищення потенціалу малих і середніх молочних ферм Чернігівської області для досягнення стандартів якості ЄС».

У конференції взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич, в.о. директора Департаменту агропромислового розвитку Олег Крапивний, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, представники громадських організацій, експерти, науковці, керівники сільськогосподарських підприємств, фермери, а також делегація Латвійського Центру сільських консультацій та освіти.

Голова Латвійского Центру сільських консультацій і освіти Мартіньш Цимерманіс розповів присутнім який шлях пройшли латвійські фермери в процесі інтергації в ЄС і яку роль на цьому шляху відіграла система сільських консультацій. Він наголосив, що цей шлях не був легким, тому що європейський ринок має жорстку систему захисту прав своїх споживачів. І щоб їй відповідати потрібно було адаптуватися, тому необхідні були відповідні знання. Саме Центр, який очолює Мартіньш Цимерманіс, створений 25 років тому, взяв на себе функцію організації навчально-консультаційних послуг з професійних та економічних знань для поліпшення якості роботи та підвищення конкурентоспроможність латвійської сільськогосподарської продукції. Звернутися до установи може будь-який сільгоспвиробник.

Доречі, фермери побувавши в Латвії, ознайомившись з роботою Центру, впевнені, що Чернігівщині потрібен подібний заклад.

Мартіньш Цимерманіс наголосив: «Мета нашого проекту не навчити вас як господарювати, а поділитися досвідом. Прислухавшись до наших порад, врахувавши наші помилки та недоліки на шляху інтеграції до ЄС ви досягнете бажаного результату».

Крім проведених в рамках проекту майстер-класів та консультацій для українських аграріїв, експерти підготували спеціальний посібник щодо виробництва молока за стандартами якості ЄС. Його презентував експерт-консультант по ветеринарній медицині ЛЦСК Дайніс Арбіданс.

В своєму виступі в.о. директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олег Крапивний зауважив, що стандарти якості молока в нашій країні і в країнах Європи різняться. «Лише екстра сорт нашого молока відповідає європейським вимогам якості. Сільгоспвиробники працюють в цьому напрямку і на сьогодні вже 20% молока виробляється європейської якості. Тоді як у 2005 році цей показник сягав 4,4%, - наголосив він. - Але нам є куди рухатися, і не менш важливим при цьому є обізнаність, поінформованість. Тобто, необхідно якомога ширше і доступніше надавати кваліфіковану консультативну допомогу, насамперед для підсобних господарств і невеликих фермерів чи сільгосптоваровиробників».

Саме в цій сфері Олег Крапивний вбачає подальшу співпрацю із Латвійским центром сільських консультацій і освіти.

Світлана Карацюба, керівник ПАФ «Тарасівка» Коропського району, поділилася з присутніми враженнями про спільний проект. Враження цікаві, а головне вони дають поштовх для подальших кроків у напрямку розвитку господарства, впровадження нових прогресивних технологій тощо.

Латвійські експерти нещодавно провели декілька семінарів та відвідали три господарства нашої області, в яких зробили низку дослідів, вказали на існуючі недоліки та надали всі необхідні рекомендації. Вони сподіваються, що проект дасть свій результат - якість молока в невеликих фермах покращиться. А також вони переконані, що власним прикладом спонукають розвиток системи консультування аграріїв на Чернігівщині, тому що потенціал області дуже великий, зокрема, в галузі молочного скотарства. Тим більше, що суспільство і фермери прагнуть розвиватися, виробляти більше і кращої якості.

Натомість українська сторона дуже вдячна за такий неоціненний досвід та сподівається, що на цьому проект не закінчиться, а трансформується в іншу форму співробітництва.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини