Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 04:36:06

Сто двадцять селян вже стали членами Волинківської молочарської спілки

10.10.2016   10:23

Власники корів із п’яти населених пунктів Сосницького району – Волинки, Вільшаного, Полісся, Матвіївки і Гаю – за неповні два роки функціонування сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу згуртувалися і навчилися спільно заробляти та рахувати гроші.

До слова, СОК платить не за літр, а (враховуючи жирність) -  за кілограм молока.

Щодня  за допомогою апарату «Екомілк» приймальники визначають якість молока за кількома параметрами ( і передусім, жирність, щільність, кислотність) усіх 120 проб, і за спеціальною формулою вираховують його об’єм.

Навіть недовірливі сільчани, як поінформував голова кооперативу Сергій Потапенко, переконалися у вигідності такого підходу в оцінюванні й оплаті продукту. 

Окрім того, молочарі навчилися на майстер – класах  варити бринзу, яку реалізовують нині на ринках і ярмарках. Продають також щосуботи в Чернігові сир, сметану й вершки. Це  вже інша ціна за продукцію (аніж за сире молоко) й додатковий дохід.

За словами Світлани  Рубан,  котра відразу повірила в переваги кооперативного обєднання для селян (і для села загалом) все у  спілці  по – чесному і справедливо, розрахунки за молоко – своєчасно.

- Увесь наш куток Козлівка, як називають його волинківці, носить  тепер молоко на приймальний пункт кооперативу, - розповідає Світлана Іванівна. -  Хто спершу сумнівався, вже не вагається, бо переконалися, що ніхто їх не обдурить, що виплати регулярні, що жири визначають правильно.

Життя і діяльність спілчан не обмежуються тільки збором молока й турботою про спільний прибуток.  Всілякі виставки й конкурси, концерти  вокального ансамблю «Золоте перевесло» (колектив відродився за підтримки СОКу), спільні свята й масові заходи роблять будні сільчан веселішими та оптимістичнішими. До того ж, у приміщенні кооперативу спільними силами облаштовано світлицю – музей.

Толокою занедбану будівлю колишньої Волинківської аптеки, що пустувало не один рік, перетворили в затишний офіс.  Спільними силами робили водопій для худоби, розчищали русло місцевої річки. Гуртом заробляють гроші, організовують дозвілля й відпочивають.

Саме кооперативний рух і самоорганізація, на думку голови ревізійної комісії спілки та ідейної натхненниці Олени Потапенко, - порятунок від безвиході, перспектива розвитку невеликих населених пунктів, матеріальне благополуччя селян.



СОК «Волинківська молочарська спілка»  теж починався, образно кажучи, із маленького струмочка – із зібрання п’ятьох активісток, яких не влаштовувала тодішня ціна на молоко, встановлена закупівельниками – гастролерами, що подекуди забували розрахуватися із селянами. Згодом у кооператив повірили сільські медики, вчителі, працівниці дитсадка й центру дозвілля… Сусіди стали рівнятися на сусідів.

Спілка зросла чисельно, розширила асортимент продукції й завоювала попит на ринку, змінила світогляд селян та вселила впевненість у завтрашній день й перспективу спільної справи. Молочарі вже мріють про переробку молока на місці, про відкриття міні – заводу чи цеху. Нічого дивуватися: все в їхніх працьовитих і умілих руках.

Ольга Чернякова.
Фото автора

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини