Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 00:09:48

Про диференційовані тарифи, або Чому прати вночі вдвічі дешевше

15.08.2016   15:37Агенцiя

— Якщо у пікові години кожне господарство вимкне хоча б одну лампочку, ліміти споживання електроенергії буде дотримано, — зауважив заступник начальника інспекції Держенергонагляду в області Андрій Демченко під час сьогоднішнього брифінгу в облдержадміністрації.

Також в обговоренні взяли участь директор комерційний ПАТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО» Роман Бондар та його заступник Олексій Тарарака.

Добовий графік навантаження об’єднаної енергетичної системи України (далі ОЕС України) має значну нерівномірність: пік навантаження - вранці та ввечері, провал навантаження - вночі і майже рівномірне споживанням електричної потужності протягом дня.

Таке споживання потребує регулювання. Шляхів вирішення цього питання два: перше — дороговартісна модернізація обладнання на енергогенеруючих та розподільних підприємствах; друге — заощадливість та введення правильного обліку використаної електроенергії.

З метою стимулювання зменшення споживання електричної енергії в години максимального навантаження і, відповідно, збільшення електроспоживання в години нічної зони доби, НКРЕ України пропонує гнучку систему відповідних тарифів для абонентів із дво- та тризонним лічильником.

Як зауважив Олексій Тарарака, Чернігівщина поволі, втім уже переходить на таку систему споживання та обліку. Найбільша частка зонованого тарифування у місті Чернігів. Фахівець зазначив, що після чергового підняття тарифів (з 1 вересня поточного року), економія в такий спосіб буде значно відчутна — вартість електричної енергії для споживачів, які розраховуються за 2-зонними тарифами у нічний період доби вдвічі менша, а для юридичних осіб — взагалі вп’ятеро.

Новий лічильник доведеться купувати власним коштом, однак його тарифікація здійснюється відповідними органами безоплатно. Вартість пристрою, близько 1,2 тисячі гривень, але окупність — до півтора року. До того ж, можна спробувати купити такий лічильник, скориставшись безвідсотковими кредитами за Програмою енергоефективності.

Детальніше про порядок переходу на розрахунки за спожиту електроенергію по тарифах, диференційованих за періодами часу для побутових споживачів за посиланням.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.