Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 10:38:27

Земельні ресурси Чернігова як джерело наповнення бюджету міста

23.07.2016   08:54

За інформацією управління земельних ресурсів Чернігівської міської ради загальна площа земель міста Чернігова становить 7856,3 га. На сьогодні, договірними відносинами охоплено земельні ділянки площею близько 2270,8 га (28 % від площі земель міста), з них 334,2 га землі надано в оренду, а 1936,6 га перебуває в користуванні фізичних та юридичних осіб.

За перше півріччя 2016 року з фізичними та юридичними особами укладено 313 договорів оренди землі, загальною площею понад 44 га. «Виходячи з цього можна прогнозувати, що за результатами 2016 року буде укладено договорів оренди не менше ніж у 2015 році  - 626 договорів», - сказав начальник управління земельних ресурсів Чернігівської міської ради Олександр Пінчук під час розширеної наради, яка відбулась на цьому тижні.

Аналіз результатів роботи управління дає змогу виявити тенденцію щодо збільшення кількості земель, які охоплюються договірними відносинами, що в свою чергу дозволяє збільшити надходження до міського бюджету.

Станом на 01.07.2016 року надходження від плати за землю склали 78 231 499 грн, що на 31% більше планового показника, що становить 59 696 000 грн. Таким чином, міський  бюджет у частині плати за землю за перше півріччя перевиконано на 131%.

За словами начальника управління земельних ресурсів міськради, такий значний приріст надходжень забезпечило прийняття рішення міської ради щодо збільшення ставки земельного податку, в деяких випадках (комерційне використання землі) до 3 % нормативної грошової оцінки.

У 2016 році найбільшими платниками орендної плати за землю в Чернігові є:
- ТОВ "Фірма "ТехНова" – 4 806 900 грн.
- ПАТ "Укртелеком" – 2 197 900 грн.
- ПрАТ "Чексіл автосервіс" – 1 459 100 грн.
- ПрАТ "Ринковий комплекс "Нива" – 1 650 700 грн.
- ПАТ "СанІнбев Україна" – 1 010 200 грн.

Найбільшими платниками податку за землю є:
- ДТГО Південно-Західна залізниця – 3 789 600 грн.
- ТОВ "Смена" – 1 767 300 грн.
- ПАТ "Чернігівгаз" – 944 000 грн.
- ТОВ "Чернігівторг" – 498 800 грн.

Зазначені підприємства сплатили приблизно 22 % від загального обсягу по платі за землю.

У той же час разом із збільшенням надходжень збільшилась і заборгованість зі сплати за землю на 900 тис. грн. у порівнянні із відповідним періодом минулого року, що обумовлено тяжким фінансовим становищем підприємств. Більшість із боржників по платі за землю або банкрути, або знаходяться в стадії ліквідації.

Рішенням міської ради від 07.10.2015 року було встановлено додаткові пільги зі сплати земельного податку, звільнивши на 2016 рік:

- органи державної влади та органи місцевого самоврядування, органи прокуратури, заклади, установи та організації, спеціалізовані санаторії України для реабілітації, лікування та оздоровлення хворих, військові формування, утворені відповідно до законів України, Збройні Сили України та Державна прикордонна служба України, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів - у розмірі 100 %;

- юридичні особи житлово-комунального господарства, які надають житлово-комунальні послуги населенню та виконують роботи із життєзабезпечення міста, за земельні ділянки, зайняті житловим фондом - у розмірі 75 %.

- комунальні підприємства Чернігівської міської ради, які виконують роботи із життєзабезпечення міста - у розмірі 75 %.

Крім того, додаткові пільги зі сплати земельного податку встановлено для мешканців міста Чернігова, яким управліннями праці та соціального захисту населення районних у місті Чернігові рад призначені субсидії, звільнивши їх на 2016 рік від сплати земельного податку за земельні ділянки для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у розмірі 50 %.

За перше півріччя 2016 року 381 земельну ділянку передано громадянам безоплатно у власність, з них 324 для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка); 56 для ведення індивідуального садівництва; 1 для індивідуального гаражного будівництва. 40 земельних ділянок надано громадянам в оренду. На 250 земельні ділянки громадянам надано дозволи на розробку документації із землеустрою. 199 земельних ділянок надано в користування фізичним та юридичним особам, з них 58 земельних ділянок передано у постійне користування юридичним особам, 141 земельну ділянку надано в короткострокову оренду. Щодо 8 земельних ділянок встановлено право строкового платного сервітуту для обслуговування нежитлових приміщень на перших поверхах житлових будинків. На 224 земельні ділянки надано дозволи на розробку документації із землеустрою юридичним та фізичним особам.

Управлінням земельних ресурсів розроблено Порядок продажу земельних ділянок комунальної власності на конкурентних засадах (земельних торгах) у місті Чернігові. На сьогодні, готуються лоти для продажу права оренди 2-х земельних ділянок.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини