Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 08:20:01

Недосконала система субсидіювання призводить до вимивання обігових грошей "Чернігівгазу"

30.06.2016   11:34Агенцiя

В 2016 році близько 214 млн грн, а це майже половина витрат ПАТ «Чернігівгаз», покривається за рахунок субсидій, які по суті є протокольними міжбюджетними зобов`язаннями, а не «живими» грошима.

Внаслідок цього компанія недоотримує значну долю тарифної виручки, що створює перешкоди повноцінному виконанню виробничих програм і ставить під загрозу якісну подачу газу споживачам регіону.

Протягом опалювального сезону 2015-2016 років 54% побутових споживачів газу Чернігівської області отримували субсидію на газ, більшість з них – на опалення приміщень. Втім, із зростанням долі субсидійних нарахувань, частка дійсно грошових розрахунків за послуги з розподілу газу пропорційно зменшується. Це змушує компанію працювати в умовах жорстокого дефіциту обігових коштів, адже законодавство забороняє спрямовувати субсидійні нарахування на зарплату, податки та обов`язкові платежі до бюджету, за них не можна придбати ані матеріали, ані пальне для аварійних служб тощо.

Також ситуація поглибилась скороченням обсягів розподілу газу в промисловому секторі. На сьогодні лише промисловість та бюджетні установи оплачують облгазу послуги з розподілу грошима. Так, у порівнянні з 1 кварталом 2015 року споживання газу в промсекторі впало майже на 15% або 2,7 млн кубометрів, через що «Чернігівгаз» недоотримав тарифної виручки в розмірі майже 2,3 млн грн.

До того ж, субсидії сприяють надлишковому споживанню газу – багато з клієнтів «Чернігівгазу» перестали перейматися енергозаощадженням, та до того ж, навіть не сплачують обов`язковий платіж.

«За нашими підрахунками побутові споживачі за 1 квартал 2016 року спалили газу більше на 9 млн куб. м у порівнянні з аналогічним періодом 2015 року. І це при тому, що зима була теплою. Деякі субсидіанти спеціально нарощували споживання газу, щоб в наступному сезоні їм не урізали субсидію», - говорить перший заступник голови правління «Чернігівгазу» Сергій Савченко.

Парадокс діючої системи субсидій полягає в тому, що навіть коли людина витрачала газу менше норми, держава все одно щомісяця нараховувала грошову компенсацію в межах встановлених соціальних норм. Такі прорахунки призвели до того, що при реальному середньомісячному споживанні газу одним домоволодінням в 184 м3 газу, органи соцзахисту виділяли субсидії, які в півтора-два рази перевищують потреби. За підрахунками фахівців, в середньому субсидія призначалася, виходячи з нарахованого обсягу споживання в 351 м3 газу щомісяця.

Таким чином, нині діюча система субсидій призводить не лише до нестачі обігових коштів у газових компаній, а й до підвищення енерговитрат. Нещодавно Регіональна Газова Компанія направила відкрите звернення віце-прем'єр-міністру України Розенку П.В. з проханням реорганізувати систему субсидування і пропозицією монетизувати систему компенсацій оплати за житлово-комунальні послуги. Зокрема вона дозволить соціально-незахищеним громадянам отримувати пільги та субсидії у грошовій формі на спецрахунки, самостійно розраховуватись з постачальниками компослуг, а зекономлені кошти спрямовувати на заходи з енергозбереження та підвищення енергоефективності власної домівки.

Останні новини Чернігівщини

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

Презентація монографій, присвячених історії Батурина і Глухова 16:47

11 квітня у читальному залі Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових у межах чергового засідання клубу «Краєзнавець» відбулася презентація монографій, присвячених історії двох столиць часів Гетьманщини – Батурина і Глухова.

 Поліція розслідує обставини підриву автомобіля у прикордонній громаді Чернігівського району

Поліція розслідує обставини підриву автомобіля у прикордонній громаді Чернігівського району 16:39

Сьогодні близько 6:40 ранку до поліції надійшло повідомлення про те, що на невідомому вибуховому пристрої підірвався автомобіль зі співробітниками РЕМ. Внаслідок вибуху двоє чоловіків зазнали поранень і були госпіталізовані.

На Чернігівщині поліцейські викрили учасника схеми, який за хабарі сприяв у визнанні ухилянтів непридатними до військової служби 16:37

Слідчі Головного управління Нацполіції в Чернігівській області повідомили фігуранту про підозру, а суд взяв його під варту.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини