Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 22:44:09

Про виконання Програми економічного і соціального розвитку м. Чернігова на 2015 рік

22.02.2016   07:00

Про основні показники виконання Програми економічного та соціального розвитку м. Чернігова за 2015 рік на засіданні виконавчого комітету міської ради 18 лютого доповідала начальник управління економічного розвитку Людмила Максименко.

Вона повідомила, що за підсумками 2015 року у промисловості міста відбулося скорочення обсягів промислового виробництва порівняно з відповідним періодом попереднього року на 5 %.

З приростом працювали шість з десяти галузей переробної промисловості. Проте найбільші за питомою вагою галузі: харчової промисловості (31 загальних обсягів) та постачання електроенергії, газу і пари (44%), зменшили виробництво на 6%.

Обсяги реалізації промислової продукції у діючих цінах збільшились  на 28,5%, при тому, що індекс споживчих цін в Україні – 143%.

Експортно-імпортні операції здійснювались з партнерами 94 країн світу. Білорусь, Польща та Туреччина - лідери серед країн, до яких експортуються товари з Чернігова. До традиційних євроекспортерів: "Сан ІнБев Україна", "Ясен", "Елегант", "ТК Стиль", "Чексил", "Спорттехніка" додалась взуттєва фабрика "Берегиня", яка розпочала працювати з австрійськими партнерами.

Кількість економічно активних малих підприємств у місті зменшилась на 6%, фізосіб-підприємців – на 4,5%.

Навантаження на одне вакантне робоче місце зросло з 7 до 14 осіб. Міським центром зайнятості протягом року працевлаштована 5 301 особа.

Заборгованість із виплат заробітної плати протягом року зросла на 3,6 млн грн та на кінець року склала 14,3 млн грн. Основні боржники - ЧеЗаРа, Домобудівник, ОТКЕ.

Номінальна середньомісячна заробітна плата за підсумками 9 місяців склала 3 137 грн. Ріст становить 17,5 % при інфляції майже 46 %.

Проте, у рейтингу Forbes найбільш сприятливих для ведення бізнесу міст України у 2015 році Чернігів посів 12 місце серед обласних центрів, піднявшись з 27-го у 2013 році.

Започатковані в країні бюджетна та податкова реформи дали свій позитивний результат.  Бюджет міста отримав до загального та спеціального фондів майже 1,7 млрд грн, що на 326 млн грн більше, ніж у минулому році.

Завдяки наповненню міського бюджету здійснювалось фінансування міських цільових програм, проводились розбудова та ремонти об’єктів міської інфраструктури.

Субсидії призначено 85 тис. сім’ям. Це близько 70 % домогосподарств. Порівняно з 2014 роком їх кількість збільшилась майже у тричі, а середній розмір субсидій у грудні виріс у 5 раз. Системою соціального страхування охоплено близько 81,5 тисяч пенсіонерів. Середній розмір пенсійних виплат – 1674 грн.

Начальник управління економічного розвитку Людмила Максименко зазначила, що функціонування міської інфраструктури було загалом забезпечене. Втім, вагома доля зробленого - це фінансові вливання завдяки минулорічним виборчим компаніям. Проте, це мізерні вкладення по відношенню до багатомільйонних обсягів потреб фізично та морально зношеної інфраструктури міста. Вирішувати ці проблеми має місто і єдиний шлях, на думку доповідача, це - виважена фінансова політика та забезпечення повноти наповнення бюджету, джерелом чого є реальний сектор економіки міста – бізнес.

Взявши до уваги інформацію управління економічного розвитку міста міської ради щодо підсумків виконання Програми економічного і соціального розвитку міста Чернігова на 2015 рік, виконавчий комітет доручив керівникам структурних підрозділів міської ради продовжити роботу щодо розв’язання невирішених проблем, які негативно впливають на соціально-економічний стан міста.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини