Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 21:33:48

Космічні технології втілені в зброю

01.02.2016   12:53Агенцiя

Протягом останніх років на ПАТ «Чернігівський завод радіоприладів» здійснюється виготовлення систем керування вогнем броньованої техніки та бойових модулів.

З початком проведення антитерористичної операції на Донбасі чимало вітчизняних підприємств ОПК у рази збільшили обсяги виробництва, адже військо потребувало технічного підсилення. Втім після розірвання коопераційних зв’язків із підприємствами РФ деякі з них були змушені шукати нові ніші на ринку ОВТ. Тим, у кого було високотехнологічне, гнучке виробництво, вдалося розширити спеціалізацію, а заразом і поповнити портфель замовлень на свою продукцію. Серед них і ПАТ «Чернігівський завод радіоприладів» («ЧеЗаРа»), на якому сьогодні близько 1000 працівників.

Протягом майже 50 років свого існування підприємство електронної промисловості працює в галузі космічного приладобудування. Заступник генерального директора — технічний директор ПАТ «ЧеЗаРа» Микола Пасічний розповів, що сьогодні фактично жоден космічний корабель не здійснює польоти без апаратури, яку виробляє завод. Зокрема це командно-вимірювальна система «КВАНТ», яка забезпечує контроль роботи двигунів розгінного блоку пілотованих і транспортних кораблів.

Крім того, на підприємстві виготовляють систему «СІРІУС», за допомогою якої збирається інформація з датчиків космічного корабля. Також вона забезпечує збереження інформації на ділянці відсутності радіозв’язку з наступним її передаванням. «СІРІУС» використовується на ракетно-космічних носіях «Зеніт-3SL», «Зеніт-3SLБ», «Зеніт-3SLБФ», «Дніпро», «Циклон» у межах участі України в багатьох міжнародних космічних проектах.

За словами Миколи Пасічного, протягом останніх років на ПАТ «ЧеЗаРа» активно розвивається порівняно новий вид діяльності — виготовлення систем керування вогнем броньованої техніки та бойових модулів. Фахівцям підприємства в короткі строки вдалося створити бойові модулі «Десна» та «ІВА». До речі, останній його виробники вважають унікальною розробкою на вітчизняних теренах у класі полегшених модулів. Аналогів БМ «ІВА» в Україні поки що немає.

Втім основною продукцією для Збройних Сил України є електронно-оптичні системи, що дозволяють знаходити ціль, вести спостереження за полем бою і здійснювати повний комплекс управління системою озброєння бойових машин. Зокрема, до них належать «ТРЕК-М» (встановлюється на БТР-3Е1), «ТАНДЕМ-2» (встановлюється на БМП-1), «ТРІАДА» і «ПАНОРАМА-2П», яка є пристроєм колового огляду для пошуку і виявлення цілей командиром екіпажу машини. Всі вони пройшли випробування та встановлюються на різні зразки української техніки. Також на заводі вже розроблені направляюча для ПТКР транспортно-пускового контейнера на бойовому модулі, механізми повороту башти та механізми підйому озброєння БМП, БТР та іншої легкоброньованої техніки.

Триває робота і над радіолокаційними системами — дітищами заводу в цьому напрямку є мобільна РЛС кругового огляду «Дельта» та «Дельта-М». Для ВМС України фахівці заводу освоїли виробництво універсального комплексу управління вогнем «Катран» для всіх типів кораблів та катерів і корабельної артилерійської установки КАУ-30.

У співпраці з ДП «ВО «Південний машинобудівний завод», ДП НДІ «Квант», ПАТ «НВО «Київський завод автоматики імені Г. І. Петровського» заводу «ЧеЗаРа» вдалося налагодити виробництво продукції за різними спрямуваннями — від космічного і військового до цивільного. Словом, нині підприємству є що запропонувати війську для його підсилення.


http://na.mil.gov.ua/29112-kosmichni-texnologi%D1%97-vtileni-v-zbroyu

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини