Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:04:41

До весняно-польових робіт область практично готова

29.01.2016   10:58Агенцiя

За розрахунками Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації потреба у коштах на весняно-польові роботи складає понад 4 мільярди гривень. Це без врахування можливих додаткових процесів, які виникнуть в господарстві. Забезпеченість власними коштами складає більше 3 мільярдів, 739 мільйонів гривень — в дефіциті.

Про це повідомив директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Хоботня під час селекторної наради з першим заступником Міністра Ярославом Краснопольським.

Сергій Хоботня також зазначив, що забезпеченість насінням ярих зернових та зернобобових культур становить 108%, мінеральних добрив – 12%, засобами захисту рослин – 18%.

Озимі культури в області знаходяться у стані зимового спокою. Зниження температури повітря в поточному місяці до -25ºС не становила загрози для перезимівлі рослин озимих колосових культур.

З метою контролю за перезимівлею озимих зернових культур і ріпаку та об’єктивного визначення фактичного стану їх зимівлі, на цьому тижні, аграрії проводять відбір проб рослин.

Щодо загальнодержавних показників: у 2015 році аграрії країни зібрали 60 мільйонів тонн зерна. Найкращі результати — у Черкаській, Полтавській, Сумській, Хмельницькій та Чернігівській областях. У 2015-2016 маркетинговому році експорт зернових може скласти понад 36 мільйонів тонн.

Директор департаменту землеробства та технічної політики в АПК Володимир Топчій інформував, що під урожай цього року посіяно зернових озимих культур на площі 7,2 мільйонів гектарів, з них озимою пшеницею засіяно 6 мільйонів. На площі 800 тися гектарів сходів не отримано. Стан озимини залежить від погодних умов. Наразі на окремих територіях спостерігається промерзання грунту від 10 до 45 см.

На нараді наголошено на необхідності в регіонах збільшення площ посіву гречки, цукрових буряків та жита, а також потребі накопичення необхідних ресурсів для весняного посіву.

Директор департаменту фінансово-кредитної політики Баграт Ахіджанов доповів, що у зв’язку із внесенням змін до Податкового кодексу України, у поточному році аграріями буде перераховано 27 мільярдів гривень до державної казни. При цьому 9 мільярдів акумулюються на спецрахунках.

Для програм підтримки АПК у 2016 році передбачено 350 мільйонів гривень: 300 мільйонів – на здешевлення відсоткової ставки за кредитами та 50 мільйонів – для підтримки програм галузі тваринництва.

Наразі Мінагрополітики готує пропозиції на додаткову потребу коштів. Зокрема більше мільярду гривень необхідно для програми здешевлення відсоткової ставки за залученими кредитами, 200 мільйонів для програм підтримки тваринництва та 147 — на ідентифікацію та реєстрацію сільськогосподарських тварин.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини