Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 14:54:13

Як далі розвиватися сільському господарству?

24.12.2015   11:26Агенцiя

Голова облдержадміністрації Валерій Куліч, заступник голови обласної ради Арсен Дідур, голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков та аграрний актив області взяли участь у спільному засіданні Чернігівського обласного союзу сільськогосподарських підприємств та Громадської спілки «Аграрний союз України».

— Зараз, як ніколи, наша держава потребує згуртованості селян-аграріїв, тому що розрізнені сільськогосподарські товаровиробники, як колективні, так і дрібнотоварні, неспроможні торгуватися і відстоювати свої інтереси щодо якості продукції, стандартів та ціноутворення перед добре структурованими промисловими і торговими підприємствами. До цього додаються реформи земельного та податкового законодавства, — зазначив керівник Чернігівського обласного союзу сільськогосподарських підприємств, депутат обласної ради Сергій Чубовський.

Голова облдержадміністрації Валерій Куліч запевнив, що чернігівська влада розуміє і повністю підтримує аграріїв.

— Нинішня система безперечно потребує змін, але необхідно, щоб підходи до реформування були зважені, прораховані і тільки тоді впроваджені. А головне, аби вони влаштовували і державу, і бізнес, і суспільство в цілому, — наголосив керівник області.

Як зазначалося на засіданні, умови ведення сільського господарства в нашій країні доволі непрості. Крім певної невизначеності, пов’язаної зі специфікою господарської діяльності, агровиробники стикаються ще з цілою низкою перепон та викликів. Одне із болючих питань — наміри уряду змінити податкове законодавство.

Наразі спецрежим ПДВ дає можливість аграріям користуватися коштами прозоро, тримати їх на спеціальному рахунку та частково використовувати на господарські потреби. Його скасування може призвести до серйозних проблем – більшість аграріїв матиме збитки. Це потягне за собою скорочення аграрного виробництва, занепад соціальної інфраструктури сіл, суттєво загальмує розвиток стратегічно важливої для країни галузі.

Аграрії погоджуються, що скасування податкового спецрежиму неминуче, проте не зараз, доки не знайдено компенсатора збитків.

У ході засідання координатори аналітичного центру Аграрного союзу України запропонували модель реформування національної системи оподаткування, яка враховує інтереси сільгоспвиробників та дозволяє покращити їх економічне становище, а також обговорили питання землекористування і реформування земельних відносин.

Директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Хоботня наголосив на важливості участі галузевих асоціацій у розробці державної політики в агросфері. Сільгоспвиробники через такі об’єднання мають доносити свою позицію та співпрацювати з органами влади над розвитком галузі.

Після обговорення питань учасники засідання запропонували звернутися до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України з ініціативою збереження спеціального режиму оподаткування для сільгоспвиробників.

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.