Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 00:16:58

На Чернігівщині борги за газ перевищили 90 мільйонів гривень

02.11.2015   12:30Агенцiя

За 9 місяців 2015 року заборгованість споживачів газу Чернігівської області у порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшилася майже на 71 мільйон гривень і станом на 1 жовтня склала 91,2 мільйонів гривень. Найбільші борги накопичили побутові споживачі – це 87,4 млн грн. Також суттєву заборгованість мають бюджетники – 3,8 млн грн.

Для стабільного проходження опалювального сезону і отримання достатнього обсягу енергоресурсу постачальник газу повинен своєчасно розраховуватися з НАК «Нафтогаз України». Втім, на сьогодні і постачальник газу, і газорозподільча компанія констатують надскладну ситуацію з платежами.

Окрім заборгованості перед ПАТ «Чернігівгаз» в розмірі 32,6 млн грн., яка утворилася до 1 липня поточного року, побутові споживачі вже накопичили боргів майже на 55 млн грн. новому постачальнику - «Чернігівгаз Збуту». Бюджетні організації досі не погасили 3,3 млн грн. боргів перед «Чернігівгазом».

«Теперішню ситуацію з розрахунками можна прямо назвати критичною. Ми очікуємо на доволі складний опалювальний сезон. Висока ціна газу не дала споживачам змоги оговтатися від попередніх боргів, коли настали холоди, і людям знов доведеться оплачувати великі рахунки за опалення. Звертаємося до населення і до керівників установ-боржників з проханням віднайти кошти та терміново погасити борги і в подальшому їх не допускати», - наголосив директор ТОВ «Чернігівгаз Збут» Іван Луста.

Найбільшими боржниками серед категорії населення є жителі Чернігова та Чернігівського району – на них припадає 66% заборгованостей, що є в області.

Серед найбільших боржників бюджетної сфери - відділи освіти Козелецького, Талалаївського, Носівського та Ріпкинського районів.
Протягом січня-вересня 2015 року за регулярні неплатежі від газопостачання відключені 678 побутових споживачів. На сьогодні без газу залишаються понад 2,9 тисяч споживачів, видано попереджень на відключення більше 2,5 тисяч.

«Хочемо нагадати, що ми не маємо права постачати газ боржникам і будемо змушені вдаватися до відключень. А це завжди неприємний момент і для компанії, і для споживачів. Відключення тягне за собою зайві витрати, адже для відновлення газопостачання окрім боргів людині потрібно буде оплатити послугу відключення та підключення до газу. На сьогодні населенню це обходиться в 185 гривень», - зазначив перший заступник голови правління «Чернігівгазу» Сергій Савченко.

Окрім цього, від своєчасних розрахунків за газ напряму залежить виробнича діяльність газорозподільчої компанії. Затримка платежів призводить до дефіциту тарифної виручки, за рахунок якої ПАТ «Чернігівгаз» підтримує газотранспортну систему в робочому стані, фінансує програми з модернізації мереж, безкоштовно встановлює лічильники, тощо.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини