Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 05:02:57

На Новгород-Сіверщині вже зібрана третина ранніх зернових

06.08.2015   10:10

Жнива на Н-Сіверщині тривають тільки півтора тижні, проте вже зібрано близько третини ранніх зернових. Незважаючи на деякі труднощі, збиральна кампанія в районі проходить досить добре і врожайність культур краща, ніж у попередні роки.

Чимало людей не люблять спеку, проте, це найкраща пора для жнив. Аграрії це добре знають, тому намагаються скористатися цими теплими сухими днями та якомога швидше зібрати врожай. З ранку і до пізнього вечора на полях працює техніка "Н.-Сіверських аграрних інвестицій". Це підприємство на Н.-Сіверщині обробляє найбільшу площу землі з-поміж інших сільгоспвиробників району. Цьогоріч в аграрних інвестиціях було посіяно близько 3 тис. 600 гектарів пшениці. І саме зараз іде активне збирання врожаю цієї культури.

Анатолій Луцюк - директор ПП "Н.-Сіверські аграрні інвестиції": "Почали ми відповідно з полів, які дозріли першими. Це більш піщані грунти в районі Дігтярівки. Задіяли ми там поле. 180 га вбрали, 55,9 ц ми отримали, можна сказати, не на кращих землях. Зараз ми вбирали на Кіровських землях поля. В середньому зараз ми вбираємо по 60 ц . Виходить одне поле в 123 га ось дало в районі 70 ц".


Зараз на полях аграрних інвестицій залучено 11 комбайнів та 10 одиниць автомобілів. Невдовзі очікується приїзд ще додаткової техніки. Тож завершити збирання врожаю в підприємстві планують до 15 серпня. За словами Анатолія Миколайовича, суттєвих проблем під час жнив немає. Техніка гарна, ціна на пальне на рівні минулого року, а от вартість послуг та добрив значно зросла.

Анатолій Луцюк - директор ПП "Н.-Сіверські аграрні інвестиції": "Послуги збільшилися відповідно до долара і відповідно збільшилися мінеральні добрива в 2 рази, засоби захисту рослин також більше ніж в 2 рази, тому що засоби захисту рослин закуповуються в доларах. Вони були в доларах і є в доларах".
Цьогоріч жнива розпочалися з запізненням - каже начальник АПР РДА Володимир Радченко. Погода не сприяла дозріванню зернових, тому жнива розпочалися лише в кінці липня.

Володимир Радченко - начальник АПР Н.-Сіверської РДА: "В цьому році зернових в районі посіяно 27 тис. га, але ранньозернові займають 14 тис. 790 га. Це озимі культури: озима пшениця та озиме жито 12, 5 тис. займають, до тисячі га ячменю і 1 тис. 200 га вівсу. Це такі ранні зернові культури".

Насьогодні в районі зібрано вже 32 % озимих культур. Як каже Володимир Михайлович, цьогорічний врожай кращий за попередні роки. В сереньому 41 ц з 1 га. Загалом збиральна кампанія проходить добре, проте є і деякі труднощі.

Володимир Радченко - начальник АПР Н.-Сіверської РДА: "З особливостей таких, багато посівів вилягло від дощової погоди і вітру, тому це перешкоджає збиранню зернових, комбайни йдуть дуже повільно. Насьогоднішній день в районі працює залучених комбайнів, крім своїх - 21. Своїх у господарствах залучено вже 28 комбайнів і ще до десятка комбайнів буде залучених".

trksiver.com.ua

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини