Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 06:39:10

Інвестиційна привабливість Чернігова: реалії та перспективи

13.06.2015   11:04Агенцiя

Інвестори міста, представники влади, громадських організацій, політичних партій обговорили 10 червня в дискусійному клубі «Експертна думка» інвестиційну привабливість міста, її реалії та перспективи.

Усі знають, що будь-яке нове починання рідко отримує швидке втілення, йому передує праця, аби зусилля не розбилися об стіну нерозуміння. В непростих умовах втрати великих промислових підприємств місто, як ніколи, зацікавлене в залученні коштів для всебічного розвитку. Але інвестори Чернігова стикаються з адміністративним, політичним та громадським тиском.

Визначити ж алгоритм взаємодії інвесторів з владою та громадськістю, щоб максимально швидко та комфортно залучати інвестиції до Чернігова, не зачіпаючи політикум, й намагалися учасники круглого столу.

Про зацікавленість Чернігова в інвестиціях розповів заступник начальника управління стратегічного розвитку міста та туризму міської ради Юрій Сухомлин.
В умовах війни очікувати на інвестиційний ріст безглуздо, зазначив він. Влада міста намагається створити оптимальні умови для заохочення окремих осіб та підприємств вкладати гроші в розвиток міста.

Сьогодні, за словами чиновника, за кількістю інвестованих коштів Чернігів повернувся до рівня 2007 року. Зараз влада не має можливості вибирати, проводити конкурси, бо нема конкуренції інвесторів.

За перший квартал 2015 року зі 130 млн. інвестицій, більше половини надійшло від будівництва, що характеризує його як найбільш сприятливу та затребувану сферу розвитку міста.

Про проблеми забудовників розповів перший заступник генерального директора місцевого підприємства ДП «УкрСіверБуд» Володимир Сахненко. Насамперед, він відмітив, що у місті тільки 3-4 компанії спроможні будувати справді якісне житло. Але в Чернігові спостерігається й обмеженість земельних ділянок для будівництва.

Потрібне і порозуміння та співпраця з громадськістю, котра часто, не розуміючи особливостей призначення земельних ділянок, можливих способів її експлуатації, виступає проти будівництва.

Забудовник не знає жодної компанії, яка б намагалася без усіх дозволів почати будувати. «Ми – жителі міста і хочемо для нього тільки найкращого», - констатував Володимир Сахненко.

Населення має розуміти специфіку будівництва, бачити його вигоди та не боятися подібного сусідства. Тому слід роз’яснювати, що ж планує побудувати забудовник, донести, яке значення це матиме для населення поблизу, наскільки вплине чи не вплине на життя, впевнена депутат міської ради Валентина Трахтенберг.

«Коли мені незрозуміло, які наслідки це матиме особисто для мене та моєї сім’ї, я виступатиму «проти», але, якщо забудовник переконає мене в безпеці будівництва, розкаже, яким чином все відбуватиметься, як покращиться інфраструктура, то я, навпаки, повністю підтримаю подібний проект», - поділилася депутат.
На її думку, саме у відсутності спілкування між населенням та інвесторами лежить корінь проблем,  пов’язаних зі спротивом громадськості.

 Таку ж позицію займає Золтан Путноукі, керівник проекту «Набережний квартал». Компанія-інвестор, що бажає будувати в Чернігові, почала свою діяльність в Чернігові саме з спілкування з населенням міста, роз’яснювальної роботи, вивчення запитів мешканців, їх потреб, інформування про власні плани та можливості. Подібне спілкування, за словами Путнокі, дозволяє уникнути можливого непорозуміння та дозволяє швидше виконати всі роботи.

Задля впевненості чернігівців у дотриманні забудовником обіцяного Золтан Путнокі висловив готовність підписати соціальну угоду, де будуть прописані всі пункти, котрі в рамках зведення «Набережного кварталу» будуть виконані.

Сюди входить зведення дитячого садочка, поліпшення інфраструктури та інженерних мереж наближених до будівництва будинків (нагадаємо, що новобудову планують звести біля ресторану «Колиба, що біля р. Стрижень), розчищення паркової зони, знесення старих аварійних дерев, особливо це актуально для тополь, що є втіленням страшного сну алергіків, насадження молодих дерев і под.

Золтан Путнокі додав, що готовий надати всі необхідні дозвільні документи у відкритий доступ для всіх зацікавлених громадських та інших організацій до початку будівництва та додав: «Я мрію про час, коли інвестор позбудеться втручання політиків у свою діяльність, коли генеральний план з зазначенням цільового призначення всіх земельних ділянок буде доступний для всіх, а вимоги до забудовників будуть чіткими та конкретними, як це уже є в європейських країнах».
Під час круглого столу виникла палка дискусія між представниками ГО “Комітет Народного Контролю”, Радикальної партії та представників інвесторів з приводу правомірності та доцільності будівництва на обраних ділянках.

Архітектор Віктор Ожерельєв вважає, що однозначно будувати треба, але дотримуючись розроблених норм і правил, визначених законом. Процес часто затягує закритість влади, недоступність генплану міста, через що спотворюється дійсне призначення земельних ділянок. За словами архітектора, тільки в генеральному плані можна перевірити чи є територія поряд з мікрорайоном Савчука придатною для забудови. Є дані, що ця площа була виділена для розширення мікрорайону ще за часів СРСР, але не була забудована і просто занедбалася, чи все ж таки належить до зони рекреації.

Саме на цьому засідання круглого столу закінчилася, але градус напруження залишився досить високим, що дозволяє передбачити новий виток розвитку подій на цьому поприщі. Однак, всі присутні висловили готовність до співпраці на основі відкритості та законності діяльності.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини