Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 17:32:25

Хто з підприємців може працювати без касового апарату?

10.06.2015   09:53Агенцiя

Реєстратори розрахункових операцій та їх обов’язкове застосування з 1 липня 2015 року для підприємців ІІІ групи наробили галасу та створили багато питань і до законотворців, і до фіскальних органів.

Одне з них: чи потрібно застосовувати РРО, якщо підприємець має лише безготівкову форму розрахунків? І друге: чи потрібно про це інформувати податківців?

З такими питаннями Чернігівський монітор звернувся до начальника відділу по контролю за розрахунковими операціями та фактичних перевірок Управління податкового та митного аудиту ДФС у Чернігівській області Юлії Товстоног.

За її словами згідно статті 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» є чітко визначений перелік умов, коли РРО може не застосовуватися. Крім того повідомляти контролюючі органи про те, що ви не застосовуєте у своїй діяльності готівкові розрахунки, не обов’язково.

- З 1 липня буде складатися список суб’єктів господарської діяльності, які встановили чи не встановили реєстратори розрахункових операцій (РРО). І з цього переліку буде відомо, що підприємець у своїй діяльності не використовує готівку, а лише безготівкові операції. А ті підприємці, що повідомили у письмовій формі про невикористання готівки, самі беруть на себе відповідальність за свою діяльність. Фактично для органів контролю і перевірок – це сигнал, що у його роботі менше ризиків, - пояснила Юлія Анатоліївна.

І додала, обов’язкової умови щодо написання заяви та листів немає. Тобто письмове повідомлення – це бажання самого платника податків.

Тож підприємці, які у своїй господарській діяльності не використовують готівкові операції і підпадають формулювання «… в місці отримання товарів (надання послуг) операції з  розрахунків у готівковій формі не здійснюються (оптова торгівля тощо)» (Ст.9 Реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються, п.12) касові апарати встановлювати не зобов’язуються.

Також у переліку статті 9 Закону України № 265/95-ВР більше десятка виключень тих суб’єктів господарювання, які можуть не використовувати реєстратори розрахункових операцій.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.