Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:46:38

Підсумки економічного і соціального розвитку області: ситуація складна, але контрольована

04.06.2015   08:30Агенцiя

За підсумками першого кварталу 2015 року переважна більшість галузей економіки області не досягла минулорічного рівня. Такі дані озвучено сьогодні під час розширеного засідання Колегії облдержадміністрації. Серед основних причин такого стану справ – девальвація та інфляційні процеси, відтік іноземних інвестицій та нестача внутрішніх, закриття або звуження традиційних ринків збуту для підприємств регіону тощо.

За словами директора Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Леоніда Подоляка, в економіці області спостерігаються тенденції, притаманні загальнодержавним, для яких характерні ознаки рецесії у більшості галузей.

За підсумками моніторингу соціально-економічного розвитку, у загальному рейтингу районів перші п’ять сходинок посіли Бобровицький, Бахмацький, Варвинський, Козелецький та Ічнянський райони, останні – Ріпкинський, Борзнянський, Новгород-Сіверський, Коропський та Семенівський.

У фінансово-економічній сфері, як одній із складових загального результату, лідерами стали Бахмацький, Козелецький, Бобровицький, Чернігівський та Корюківський райони, аутсайдерами – Борзнянський, Талалаївський, Новгород-Сіверський, Коропський та Менський.

Як і в попередні роки, мінімізує загальний результат добувна промисловість, де через хронічне зменшення видобутку вуглеводнів обсяги виробництва скорочуються.

Дещо кращі справи у аграрному секторі, де зростання валової продукції спостерігається у сільськогосподарських підприємствах 11-ти районів.

У сфері зовнішньоекономічної діяльності стрімка девальвація національної валюти та кризові явища в економіці країни зумовили скорочення обігу товарами протягом січня-березня на 23,1% проти минулорічного періоду.

У структурі експорту переважали зернові культури, в той час, як зарубіжні споживачі отримали менше виробів із паперу та картону, готових харчових продуктів, текстильних матеріалів та виробів, машин та обладнання, взуття, молока та молочних продуктів.

У географічній структурі експорту лідируючу позицію займали країни ЄС. Також суттєво збільшено обсяги поставок до країн Азії та Африки, куди спрямовувалось майже 40% експорту.

При цьому поставки до Російської Федерації та Республіки Білорусь скоротились на 43%.

Серед напрямів подальшої роботи у цій сфері залишається популяризація  зовнішньоекономічного потенціалу регіону, пошук шляхів розширення присутності продукції області на зовнішніх ринках.

За підсумками І кварталу обсяг капітальних інвестицій склав 571,5 мільйонів гривень. У порівняних цінах це на 11,6% менше з минулорічного показника.

Іноземних інвестицій надійшло в економіку області 1,1 мільйонів доларів США, що на 25% більше ніж у відповідному періоді 2014 року.

Проте реально працює на економіку області значно більше інвестицій.

Протягом січня-березня введено в експлуатацію:
• елеватори сукупною потужністю 90 тисяч тонн у Бахмацькому та Ічнянському районах;
• зерноочисні та сушильні пункти на 161,0 тис.т у Семенівському, Корюківському, Борзнянському та Коропському районах;
• приміщення по вирощуванню і відгодівлі свиней у Бахмацькому районі.
Серед промислових об’єктів, введених в дію – лінія по розливу питної води у Бобровицькому та склад готової продукції у Корюківському районах.

У соціальній сфері відкрито амбулаторно-поліклінічний заклад в м. Чернігові. Прокладено 5,9 км місцевих водопровідних мереж у м. Чернігові, Срібнянському, Бахмацькому районах та введено в експлуатацію котельню у м. Прилуки.

Однак, відзначив Леонід Подоляк, детальний аналіз ситуації у цій надто важливій сфері свідчить, що керівництво більшості адмінтериторій не переймається її покращенням.
Тому основне завдання – активізувати роботу по налагодженню та розширенню діалогу з бізнесом, пошуку потенційних інвесторів, зняттю адмінперешкод для вкладення інвестицій та супроводу найважливіших проектів.

У будівництві обсяг виконаних робіт скоротився на 24,8% порівняно з відповідним періодом 2014 року.

Серед небагатьох позитивів відзначено введення в експлуатацію 27,3 тисяч квадратних метрів житла, що на 17,5 % більше минулорічного періоду.
Одним з головних завдань залишається створення умов для розвитку конкурентоздатного підприємництва як потужного ресурсу економіки та соціальної сфери.

На споживчому ринку області, як і України в цілому, зберігалися тенденції щодо зниження купівельної спроможності населення в умовах високого інфляційного тиску.
Як повідомив Леонід Подоляк, обласна державна адміністрація звернулась до вищого керівництва держави з проханням прискорити створення державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів. Адже саме відсутність державного контролю на споживчому ринку призводить до погіршення його стану, численних порушень державної дисципліни цін та необґрунтованого їх зростання.
Фінансовий стан територій проаналізував директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Валерій Дудко.

Після заслуховування окремих керівників структурних підрозділів ОДА та голів райдержадміністрації, на основних завданнях зосередив увагу голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч. Це, зокрема, стабілізація діяльності реального сектора економіки, повернення довіри інвесторів, недопущення зниження рівня та якості надання соціальних послуг та забезпечення соціального захисту найбільш вразливих верств населення.

— Ситуація непроста, але не критична. Проте маємо жити і працювати в режимі суворої економії, щоб у кінці року не мати проблем з фінансуванням. Знаючи стартові позиції, ефективно розпоряджаючись кожною копійкою, ми маємо вийти на нормальні результати, - звернувся очільник області до керівників районів.


У стратегічних питаннях розвитку аграрного комплексу області галузі тваринництва відведено провідне місце. Проте нестабільність соціально-економічної ситуації, низький рівень концентрації капіталу в аграрній сфері негативно вплинули на цю галузь виробництва.

Шляхи виходу з ситуації та перспективи розвитку тваринництва обговорено сьогодні під час розширеного засідання Колегії облдержадміністрації.

Як відзначив директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Савченко, сьогодні в аграрному виробництві частка продукції тваринництва складає лише 15% проти 85% рослинництва.

Зміни економічних відносин між виробниками аграрної сфери та переробними підприємствами, недосконалість системи ціноутворення й збуту продукції тваринництва, а також низка інших чинників призводять до того, що собівартість продукції цієї сфери почала значно перевищувала її реалізаційну ціну. Внаслідок чого тваринники змушені вдаватися до значного скорочення чисельності поголів’я.

Проте за рахунок модернізації галузі та реалізації окремих інноваційних проектів сьогодні наш регіон другий у державі за кількістю великої рогатої худоби в сільськогосподарських підприємствах.

Для розвитку галузі тваринництва Чернігівщина має природні та потенційні інвестиційні можливості, які в інших регіонах відсутні. Це 590 тисяч гектарів луків та пасовищ, помірний клімат, достатні запаси вологи. А також значне інвестиційне поле, яке представлено 145 тваринницькими приміщеннями на 44 тисяч голів великої рогатої худоби.

Згідно з розрахунками спеціалістів, щорічно область недоотримує 671 мільйонів гривень прибутків від тваринництва. Як зазначив голова облдержадміністрації Валерій Куліч, виправити ситуацію можна не чекаючи державної підтримки за рахунок внутрішніх резервів. Було б лише бажання взятися за нову справу та уміння співпрацювати з інвестором.
— Наша задача – показати керівникам підприємств, що у тваринницькій галузі може бути економіка набагато цікавіша і вигідніша, ніж у рослинництві.
Бізнес, заснований на економіці, а не на державній підтримці, більш стабільний і здатний до виживання у складних умовах, - наголосив очільник області, звертаючись до голів райдержадміністрацій.
Приклади успішного господарювання навели керівники потужних підприємств, добре знаних в області. Це голова наглядової ради ПрАТ «Чернігівське головне племпідприємство» з Чернігівського району Віктор Ланько, директор ПСП «Пісківське» з Бахмацького району Валерій Колоша та голова правління ПАТ «Ічнянський завод сухого молока і масла» Віктор Кияновський.
Заслухавши їх, Валерій Куліч порадив керівникам районів – особливо новопризначеним – вже зараз переймати досвід вправних господарників.
— У нас є усі можливості виробляти достатню кількість продуктів тваринництва для внутрішнього споживання та формувати експортний потенціал. Ви повинні зрозуміти: чим більша будуть заробляти ваші підприємства, тим краща буде ситуація у районі, - резюмував керівник області.

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини