Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 00:01:07

Платники Чернігівщини оцінили переваги податкового компромісу

11.03.2015   09:54Агенцiя

З 17 січня 2015 року набув чинності Закон України від 25 грудня 2014 року №63-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу».

Законодавче нововведення передбачає звільнення від юридичної відповідальності платників податків та/або їх посадових(службових) осіб за заниження податкових зобов’язань  з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість за будь-які податкові періоди до 1 квітня 2014 року.

Сума заниженого податкового зобов’язання  з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість сплачується в розмірі 5 відсотків такої суми. При цьому 95 відсотків суми заниженого податкового зобов’язання  з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість вважаються погашеними, штрафні санкції не застосовуються, пеня не нараховується.
Слід зазначити, що десятки платників податків області вже скористалися процедурою досягнення податкового компромісу та  отримали право на сплату податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість у зниженому розмірі (5% суми податкового зобов’язання). Вони звільнені від штрафних санкцій та нарахування пені за податковими зобов’язаннями, за якими досягнуто податковий компроміс.

Приміром, протягом лютого до податкових інспекцій області надійшло 17 заяв від платників податків на суму 6,5 млн. грн. щодо застосування процедури податкового компромісу по неузгоджених сумах податкових зобов’язань, визначених у податкових повідомленнях-рішеннях, щодо яких триває процедура адміністративного/судового оскарження. З яких 4,3 млн. грн. - ПДВ та  2,2 млн. - податок на прибуток. П’ять відсотків від заявленої суми відповідно становить 215 тис. грн. та 111 тис. грн. Згідно з прийнятими 11 рішеннями щодо застосування компромісу розрахункова сума 5 відсотків від основного платежу становить 119,8 тис. грн. (ПДВ) і  88,6 тис. грн. (податку на прибуток).

Лише один платник податків подав заяву та уточнюючий розрахунок з  ПДВ щодо застосування процедури податкового компромісу у випадку добровільного декларування платником занижених податкових зобов'язань, вказавши контрагента по операціях (взаємовідносинах), з яким до складу податкового кредиту було віднесено 38 тис. грн.

Працівники ДФС у Чернігівській області сподіваються у березні на підвищення активності суб’єктів господарювання щодо  використання можливостей податкового компромісу, адже термін подачі заяв обмежений.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини