Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:22:29

Лісова галузь Чернігівщини у 2014 році

29.01.2015   11:08Агенцiя

На розширеній колегії Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства, яке відбулося 28 січня, підбивалися підсумки фінансово-господарської діяльності підприємств Чернігівського ОУЛМГ.

Відкрив зібрання начальник облуправління Андрій Пивовар. Він зазначив, що минулий рік видався досить складним для лісівників. Чимало сіверян захищають єдність України в зоні АТО. Є серед них і працівники лісогосподарських підприємств.

Але, слід констатувати, що робота лісової галузі Сіверського краю була стабільною, результативною.

Лідером року став трудовий колектив ДП «Добрянське лісове господарство» (директор Іван Горохівський). Друге місце посів Семенівський держлісгосп (директор Олександра Дудко), третє вибороли Остерці на чолі зі своїм керівником Юрієм Кравчуком.

Андрій Пивовар подякував лісівникам за сумлінну роботу і привітав переможців.

З доповіддю «Підсумки господарсько-фінансової діяльності підприємств Чернігівського ОУЛМГ за 2014 рік» виступив начальник відділу економіки та фінансів Володимир Полубень.

Доповідач відмітив, що сіверські лісівники виконали всі заплановані лісогосподарські заходи і забезпечили зростання виробництва та реалізації продукції.

На зрубах було посаджено і посіяно 2354,8 га лісових культур, а це – 105% річного плану. На площі 6,61 га закладено шкілки, маточні та інші плантації.

Протягом минулого року створені нові ділянки швидкоростучих лісових культур на 13,3 га (143% річного завдання). На підприємствах закладено плантації: Ніжинському — модрини, Семенівському — плодово-ягідна, Добрянському та Холминському — горіхоплідні.

Підприємства заготовили 360,9 тис.м3 ліквідної деревини на рубках формування і оздоровлення лісів та інших рубках. А рубками догляду та санітарними рубками пройдено 11,9 тис. га лісу.

План рубок молодняка виконано на 102,5%. І на базі ДП «Н.-Сіверське лісове господарство» пройшла нарада-семінар з доцільності і впровадження поступових рубок.

У доповіді підкреслювалося, що протягом останніх трьох років — для покращення якості робіт з відводу і таксації лісосік — лісгоспами придбано 2 GPS приймачі, 5 електронних висотомірів, 2 електронні мірні вилки. У 2015 році намічено повністю укомплектувати ланки з відводу і таксації лісосік сучасними електронними приладами.

У 2014 році держлісгоспи нарощували обсяги заготівлі та переробки деревини. Було заготовлено деревини від усіх видів рубок 1005 тис.м3. (Для порівняння, у 2013 році — 919,1 тис.м3). А на рубках головного користування — 639,4 тис. м3.

За 12 місяців минулого року у власних цехах підприємств було перероблено деревини 122,5 тис.м3 (за 2013-й рік — 121,9 тис.м3).

Випущено товарної продукції переробки деревини на суму 76 457,9 тис. грн ( у 2013-му — 61 857,5 тис. грн).

Обсяг реалізованої продукції за 2014 рік склав 477 236 тис. грн і зріс, порівняно з 2013 роком, на 105 512 тис. грн, або на 28,4%.

Темп росту забезпечили всі підприємства.

Першість за обсягами реалізації впевнено тримають Добрянський (65,8 млн. грн. при темпі росту 138%), Н.-Сіверський (55,3 млн. грн. — 130,3%) та Холминський (52,1 млн. грн. — 135,3%) держлісгоспи.

Реалізація продукції на експорт зросла на 88 592 тис. грн., або на 50,5%. Також всі підприємства забезпечили темп росту.

Знову серед переможців ДП «Добрянське ЛГ» ( 37,5 млн. грн. при темпі росту 163,9%), ДП «Н.-Сіверське ЛГ» (35,7 млн. грн. —133,5%) і ДП «Холминське ЛГ» (27,7 млн. грн. —135,3%).

Питома вага експорту в цілому по управлінню зросла з 47,2 до 55,3%.

Протягом 2014 року лісгоспи направили на ведення лісового господарства 103,9 млн. грн, в т.ч. 101,5 млн. грн (або 97,7%) — це власні кошти підприємств, та 2 351,1 тис. грн асигнувань загального фонду державного бюджету.

В цілому по управлінню фінансування лісового господарства власними коштами збільшилося на 28,3%, а за рахунок бюджету зменшилося на 1 420,3 тис. грн. (37,7%).

Лісогосподарські підприємства в оновлення основних засобів вклали у минулому році 24 177 тис. грн, що на 4 млн грн більше (на 20%) 2013-го року. Значні кошти в оновлення вкладено Добрянським (4,3 млн грн) і Н.-Сіверським (3,7 млн грн) держлісгоспами.

Основним показником, який забезпечує розвиток лісового господарства, є реалізація 1 гектара лісового фонду. У 2014 році вона зросла на 241,5 грн (на 26,7%) і склала 1 144,9 грн на 1 га. Найбільшого її рівня досягли лісівники з Н.-Сіверського, Добрянського та Семенівського підприємств.

Як і в попередні роки, так і протягом 2014-го в держлісгоспах проводилися структурні зміни. Удосконалювалися виробничі процеси, вживалися заходи щодо покращення умов оплати праці та соціального захисту лісівників.

За минулорічні серпень-грудень середньомісячна заробітна плата штатного працівника склала 3 513 грн і зросла, порівняно з 2013 роком, на 535 грн (на 18 %).

Найвищого рівня заробітної плати досягли протягом останніх трьох років у Семенівському, Добрянському і Холминському лісогосподарських підприємствах. За результатами роботи 2014 року до зведеного бюджету сплачено податків у сумі 83821,6 тис. грн та єдиного соціального внеску — 50 053,5 тис. грн.

На території лісового фонду облуправління вздовж автомобільних доріг обладнано 32 місця відпочинку. До речі, всі вони укомплектовані лісовими меблями, туалетами, місцями для розкладання багаття та розбивки наметів і автостоянками. У 2014 році було збудовано 56,3 км лісових доріг.

На двох рекреаційних пунктах, а саме Городнянського та Ніжинського підприємств, планується облаштувати торгівельні майданчики. У Добрянському держлісгоспі вже працює виїзна торгівля на рекреаційному пункті.

Між іншим, розроблено та діє 10 еколого-просвітницьких маршрутів, а також встановлено 55 біг-бордів з соціальною рекламою і 55 аншлагів і закладено 11 міні-дендропарків.

Найбільший розвиток рекреації — у ДП « Добрянське лісове господарство». Тут у довгострокове користування надано ділянку для рекреаційних цілей. Популярності набуває триденний екологічний тур «Подорож українським Поліссям». У лісгоспі є і готельний будинок для туристів.

З кожним роком зростає зацікавленість населення зеленим туризмом. Тож постійно на колегіях облуправління порушується питання використання корисних властивостей лісів.

Проводиться робота з пошуку старовікових дубів, забутих джерел, озер та інших пам’яток природи. Разом з науковцями періодично визначаються історично важливі місця Чернігівщини. Завдяки таким об’єктам формуватимуться майбутні туристичні маршрути та місця відпочинку.

Прикро, але у більшості випадків з вини тих, хто відпочиває «на природі», у 2014 році виникло 32 лісові пожежі, на площі 16,86 га. (Вони завдали збитків на суму 29 тис. грн).

У минулому році обласним управлінням лісового та мисливського господарства до державного бюджету було перераховано 824 219 грн — за видачу посвідчень мисливця, контрольних карток обліку добутої дичини і порушень правил полювання та ліцензій.

До того ж, проведено 7 перевірок стану ведення мисливського господарства та дотримання договірних зобов’язань користувачами мисливських угідь.

На жаль, минулого літа й осені на території області було виявлено африканську чуму свиней. Отож користувачі мисливських угідь спільно з лісовою охороною постійно проводять обстеження мисливських угідь, виявляючи диких кабанів, що загинули, чи проводячи їх відстріл. У таких випадках здійснюється відбір діагностичного матеріалу для проведення діагностичних досліджень. З цього приводу облуправління провело 5 нарад з користувачами мисливських угідь.

На січневій колегії обговорювалися й інші питання. Головний спеціаліст відділу лісового господарства Володимир Перев’язко проаналізував процеси інвентаризації та атестації лісокультурних об’єктів. А начальник відділу лісових ресурсів Петро Приходько охарактеризував стан охорони праці на підприємствах.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини