Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 05:24:15

На Чернігівщині загинула шоста частина посівів озимого ріпаку

12.01.2015   10:13Агенцiя

Фахівці не виключають що і решту площ під цією культурою доведеться пересіяти навесні.

Різкий перепад температур, відсутність сніжного покрову — величезний стрес для озимих культур. Не менш негативно вплинула на рослини і посуха, яка почалася з середини липня і викликала збільшення періоду посівної. Як результат — в південних районах Чернігівщини місцями зволоженість ґрунтів була настільки низькою, що зерно не проросло, повідомляє «Земля і воля».

У 2014 р озимі в області посіяно на 225 тис. га, що на 20 тис. більше, ніж в 2013 році. Але стан посівів викликає занепокоєння. Аграрії відзначають: такої посушливої осені, як цього року, не було вже кілька десятків років.

«Засуха почалася з середини липня, нетипова погода викликала подовження періоду посівної, хтось сіяв по науковим рекомендаціям, хтось чекав опадів. Тому дещо розтягнули в часі», — розповів директор департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОДА Олександр Савченко.

У ґрунті недостатньо продуктивної вологи, відзначають фахівці обласного центру з гідрометеорології. Тому в доброму стані знаходиться лише 22% посівів, у задовільному — 54, а решта — в слабкому і розрідженому.

За словами Савченка, за тих днів 10, коли була плюсова температура, навіть в деяких районах вегетація відновилася. Дещо поліпшили ситуацію дощі і відтавання снігового покриву, але сильно воно не позначилося на поліпшенні. За інформацією чиновника, значний вплив справила стресова температура, зокрема, «різкий перепад з плюса до мінус десяти». А це — удар по озимих. Така ситуація може негативно вплинути на рівень врожаю, кажуть аграрії. Як і підвищення цін на паливно-мастильні матеріали — тому добрив було внесено менше запланованого.

Крім зернових, в області посіяли майже 24 тис. га ріпаку. Культура ця дуже примхлива і вимоглива до температурного режиму. «На сьогоднішній день вже є дані, що 4 тис. га повністю загинули, решта під великим питанням — фаза розвитку була недостатня, є великий ризик, що всі ці площі будуть пересіяні навесні», —- повідомив Савченко.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.