Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 04:40:02

В Чернігові обговорили проблеми держзакупівель

26.09.2014   15:01Агенцiя

Сьогодні, 26 вересня, в готелі «Придеснянський» відбувся кругли стіл на тему «Висвітлення результатів проекту «Створення умов для боротьби з корупцією в сфері державних закупівель».

Експерти та журналісти поговорили про те, чому новий Закон про закупівлі не працює, чому зриваються тендери, які способи «обійти» Закон продовжують використовувати та як реагує прокуратура та Антимонопольний комітет на заяви громадських активістів щодо можливих порушень під час закупівель.
Нагадуємо, що з квітня 2014 року Чернігівська обласна громадська організація Центр політичних студій та аналітики реалізовувала в області проект «Створення умов для боротьби з корупцією в сфері державних закупівель».

Протягом шести місяців громадські аудитори  проводили комплексний моніторинг державних закупівель регіональних органів влади. Об’єктами дослідження стали тендери в освітній, медичній, будівельній сферах Чернігівської області. Крім моніторингу були проведені спеціальні фокус-групи. Таким чином, після завершення проекту аудитори отримали повну інформацію про державні закупівлі в області.

Частим випадком виявилася наявність відмін тендерів. До того ж єдиним учасником відмінених тендерів часто буває учасник майбутньої переговорної процедури закупівель, з яким і укладається договір.

В документації конкурсних торгів нерідко зустрічаються і дискримінаційні вимоги до учасників торгів. Так, крім визначення у вимогах кількості укладених договорів визначаються і роки або період їх укладання (наприклад, два договори, укладені протягом трьох останніх років, або договори за 2013 рік). Під час громадського моніторингу держзакупівель в ДКТ одного з замовників була виявлена вимога наявності досвіду укладання аналогічних договорів з установами саме державної форми власності. І це при тому, що документація конкурсних торгів не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників (ст.22 Закону України «Про здійснення державних закупівель»).
Чернігівською обласною громадською організацією «Центр політичних студій та аналітики» було направлено заяви до прокуратури із зазначенням порушень при проведенні держзакупівель та проханням перевірити наведені в заявах факти.

Результатом стало направлення прокуратурою цих заяв за належністю до Чернігівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України. Відповіді Антимонопольного комітету були однотипними та зводилися до того, що у територіального відділення АКУ відсутні законні підстави здійснювати юридичну оцінку дій замовників торгів.

Тобто, громадськість отримала можливість моніторити держзакупівлі, інформація стала відкритою після прийняття нового Закону, але впливати на процес громадські активісти, як і раніше, не можуть.

В результаті проведення моніторингу та фокус-груп у Чернігівській, Хмельницькій, Дніпропетровській, Херсонській областях експертами «Центру політичних студій та аналітики» були напрацьовані рекомендації, серед яких:
•    Повернення обов’язкового навчання членів комітетів з конкурсних торгів.
•    Активне інформування замовників та учасників торгів.
•    Запровадження пілотних проектів щодо “електронізації” державних закупівель.
•    Ліквідація прогалин у нормативному регулюванні процедур держзакупівель.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини