Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:50:04

На Днях поля наочно видно ефективність нових випробовуваних сортів

04.07.2014   10:08Агенцiя

Демонстраційні поля сільгоспкультур - засіб підвищення ефективності роботи в землеробстві

Вже декілька років поспіль на землях кращих агропідприємств достойне місце мають демонстраційні поля чималої кількості сортів та гібридів сільськогосподарських культур, насіння яких дистриб’ютори вітчизняних і зарубіжних виробників привозять на аграрний ринок Чернігівщини. Такі технологічно утримувані посіви дозволяють вчитися фахівцям різних рівнів управління виробничим процесом в землеробстві: від керівника крупного холдингу до виконавчого директора чи керівника відділку.

Цьогорічний моніторинг розміщення демонстраційних полів, демонстраційних ділянок сортів окремих культур – цього потужного важелю впливу на підвищення ефективності роботи землеробства, вказує на значне розширення географії по території регіону. Більше 35-ти таких демоплощ розміщені від півдня до півночі області.

Доброю ознакою в цьому непростому році, а для аграріїв в першу чергу, є дотримання традиції: напередодні початку збирання вирощеного урожаю – проводити Дні поля.
Символічним є і те, що в 2014 році «парад» Днів поля розпочато з обласної переджнивної наради в Носівській селекційно-дослідній станції. Для всіх аграріїв-поліщуків – це інтелектуальна житниця традиційних хлібних культур.
Продовженням таких Днів є подальша демонстрація надбань компаній Байєр КропСайєнс та Дюпон, і КВС, і Сингенти, і Піонер, і Зорі Маїс, і Дюпон, і Монсанто, і Малтюроп, і ряду інших.

З року в рік удосконалюється формат демонстраційних ділянок. Сьогоднішній підхід полягає в тому, що крім продуктивних гібридів та якісних препаратів, господарства отримують від компаній добрий консультативний супровід. Агрономи-консультанти компанії контролюють своєчасність, правильність внесення препаратів. Як не абстрагуйся від показників, але і фаза розвитку культури, і погодні умови, і видовий спектр бур'янів, і шкідників, і хвороб, і вологість ґрунту – все це значною мірою впливає на урожай.

На Днях поля наочно видно ефективність нових випробовуваних сортів, гібридів зернових та технічних культур, препаратів та технологій у різних регіональних умовах.
Про це і йшлося на такому заході 2 липня поточного року в ТОВ «Маяк» с. Лихачів Носівського району. Навчання та обмін досвідом відбувалися на площах озимого ріпаку. І керівники сільськогосподарських підприємств, і агроспеціалісти, і фахівці Департаменту агропромислового розвитку та управління агропромислового розвитку Носівської райдержадміністрації, з великою зацікавленістю слухали пояснення представників компанії KВС про сорти ріпаку, гібриди інтенсивного типу Тоссіло Тріангель.

Компанія Піонер продемонструвала посіви ранньостиглих ріпаків та напівкарликових сортів, що вирощуються за технологією MAXIMUS. При цій технології гібриди потребують менше азотних добрив, більш повільно набирають масу, що і є їх перевагою над високорослими.

Демонстрацію поля завершила компанія Moнсaнтo, представивши посіви гібридів Ексель, ДК Секюр, Екзекютів, Екстенд, ДК Секвоя, Екзотік та ДК Серенада.
Ось-ось, десь за 3-4 дні, за умови сприятливої погоди, відбудеться всеохоплюючий жнивний старт на ріпаковому полі регіону. Обсяг його площ під урожай поточного року складає близько 30,0 тис. га. Окремі зібрані на цю пору ділянки дають від 20,0 до 25,0 ц/га.

Вже зроблені і перші намолоти озимих. Зокрема, урожайність озимого ячменю, якого всього маємо близько 2,0 тис. га в структурі зернових, складає більше 40,0 ц/га.
Тому колектив Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, бажаючи успішного старту жнивам, зичить здоров’я кожному хліборобові та з надією працюватиме на стабілізацію виробництва зерна, на прогнозований 3-х мільйонний хлібний коровай рідного краю в поточному році.


Прес-служба Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини