Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:17:09

Леонід Волошок: Укріпити гривню може транш від МВФ

12.04.2014   11:02

Коливання курсу національної валюти, які спостерігаються останнім часом, питання роботи банківських установ, а також загальна ситуація у фінансовій сфері привертають до себе увагу, мабуть, практично всіх громадян України.

Леонід Волошок

Леонід Волошок

Пролити світло на ці питання та роз’яснити, які тенденції можуть домінувати найближчим часом, було покликане засідання прес-клубу «Ділове слово», присвячене обговоренню ситуації на грошово-кредитному ринку Чернігівщини. Участь у ньому взяв начальник управління Національного банку України в Чернігівській області Леонід Волошок.

Він нагадав, що банківську систему області представляють установи 52 комерційних банків України. Наразі у двох із них («Форум» та «Брокбізнесбанк») введені тимчасові адміністрації.

Кредитний портфель банків складає близько 4,3 млрд. грн. З початку року він зріс на 8,6%. Кожна третя кредитна гривня спрямовується до підприємств оптової і роздрібної торгівлі, 9,3% — в переробну промисловість, 6,6% — підприємствам аграрного сектору, майже 4% — будівельникам. Питома вага кредитів населення становить понад 36%. На жаль, близько 9% кредитів є проблемними.

Зараз тривають весняно-польові роботи, і банківський сектор області надає аграріям посильну кредитну підтримку. За 3 місяці 2014 року їм видано 87,5 млн. грн. позик.
Всього за січень–березень банками області видано кредитів на суму 1221 млн. грн.
Основним джерелом кредитних ресурсів банківської системи є вклади населення. Їх об’єм в банках області зараз становить 5,6 млрд. грн, або 86% від депозитних зобов’язань банків.

За період з початку року вклади в національній валюті зменшились на 10,3%, в іноземній — на 13,5% (в доларовому еквіваленті). Як зазначив Леонід Волошок, це пов’язано із загальними негативними очікуваннями населення щодо економічної ситуації в державі. Окрім того, громадяни почали і більш прискіпливо ставитися до банківських установ.

Більшість банків області своєчасно виконують свої зобов’язання, але в деяких є проблеми, з приводу яких надходять відповідні скарги до управління Національного банку. Леонід Волошок підкреслив: при розміщенні депозитів вкладники повинні розуміти, що високі відсотки і надійність не завжди сумісні. Зокрема, на даний час ставка за депозитом понад 26% може свідчити про проблеми з ліквідністю банка.
Тим не менше, держава гарантує повернення вкладникам усіх депозитів розміром до 200 тис. грн незалежно від того, у яких банках вони розміщені.

В управлінні Національного банку України в Чернігівській області функціонує телефон «гарячої лінії» 4-00-09, куди громадяни можуть звертатись з проблемними питаннями або за консультаціями.

Леонід Волошок також нагадав, що у зв’язку із законодавчими змінами з 1 липня 2014 року вводиться податок на дохід у вигляді процентів, отриманих за вкладами. У 2014 році не будуть оподатковуватись відсотки в сумі до 20706 грн. Розмір податку диференційований в залежності від суми доходу.

Що стосується ситуації на валютному ринку — вона визначається курсом долара. Наразі курс долара відображає реальну ситуацію в економіці України. Разом з тим, великі надії покладаються на транш Міжнародного валютного фонду, який може бути отриманий на початку травня поточного року. Є сподівання, що з його надходженням вартість гривні зросте.

Разом з тим, повернення до курсу у 8 грн. за долар США навряд чи відбудеться, зазначив Леонід Волошок. Такий курс утримувався штучно через валютні інтервенції Національного банку України, однак нині регулятор відмовився від такої практики. Більш реальний курс, за оцінками експертів, лежить у рамках 10,5 – 11 гривень за долар.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини