Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 19:11:55

Чого очікувати сільському господарству Чернігівського регіону від можливого підписання Угоди про асоціацію з ЄС?

05.02.2014   11:08Агенцiя

Які можливості та загрози, сильні та слабкі сторони отримає агропромисловий сектор Чернігівської області у разі можливого підписання Угоди про асоціацію та посилену зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом, яких сфер сільського господарства цей вплив торкнеться найбільше,

- ці та багато інших питань було розкрито під час публічного обговорення у м. Мена, яке відбулося в рамках семінару „Очікуваний вплив Угоди про асоціацію й посилену зону вільної торгівлі з Європейським Союзом на агропромисловий сектор Чернігівської області”.

В рамках публічного заходу група експертів у складі фахівців-практиків у сфері агропромислового розвитку, науковців презентувала результати дослідження, здійсненого в рамках проекту «Аналіз впливу асоціації з Європейським Союзом на агропромисловий сектор Чернігівського регіону», що реалізується громадською організацією «Сіверський інститут регіональних досліджень».

Фахівці проаналізували очікуваний вплив Угоди про асоціацію на аграрний бізнес, домогосподарства та розвиток сільських територій, зауваживши, що в процесі можливої реалізації зазначеної Угоди на аграріїв Чернігівщини, та й загалом всієї України чекає низка вигод та, водночас, низка труднощів, пов’язаних з адаптаційними процесами.

Як зазначив доцент кафедри природокористування та техногенної безпеки Чернігівського державного інституту економіки і управління, кандидат економічних наук Михайло Селінний, відчутним вплив, насамперед, буде у сферах зайнятості населення, виробництва та переробки сільськогосподарської продукції.

В рамках заходу було розкрито і питання, що стосуються органічного фермерства, генетично-модифікованої продукції, санітарних та фітосанітарних заходів, стандартів торгівлі рослинами, насінням рослин, продуктами, отриманими з рослин, фруктами та овочами, живими тваринами та продуктами тваринництва та ін.

Учасники обговорення, а це керівники агропромислових підприємств Менського району, агрономи, посадові особи місцевого самоврядування, державні службовці висловили і власні думки та побоювання щодо можливої реалізації положень Угоди про асоціацію з ЄС, відзначивши неготовність вітчизняного аграрного сектору до суттєвих змін та впровадження європейських стандартів, та водночас, наголосивши на вкрай необхідній зміні ситуації.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини