Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:21:34

Про діяльність управління архітектури та містобудування міської ради у 2013 році

19.12.2013   08:15Агенцiя

Про роботу управління архітектури та містобудування Чернігівської міської ради за 2013 рік розповів на розширеній нараді начальник управління – головний архітектор міста Сергій Калюжний.

Він, зокрема, уточнив, що в звітному періоді колектив управління працював над реалізацією положень основних містобудівних документів – Генерального плану розвитку міста, Детального плану центральної частини міста, Схеми перспективного розвитку туризму та іншої містобудівної документації.

С. Калюжний повідомив, що спеціалістами Українського державного науково-дослідного інституту проектування міст «Діпромісто» імені Ю.М. Білоконя завершені роботи з розроблення проектів містобудівної документації: Детальний план території району П’яти кутів (готується процедура громадського обговорення) та Детальний план території. Функціонально-планувальна організація лісопарку «Кордівка» з міським садом (готується для передачі на розгляд та надання висновків до органів державного нагляду (контролю).

На замовлення комунального підприємства «Чернігівбудінвест» міської ради спеціалістами приватного підприємства «Портал-М» розроблені такі проекти: Детальний план території третього мікрорайону житлового району «Масани» (отримані висновки органів державного нагляду (контролю), розглянуто на засіданні архітектурно-містобудівної ради та проведено громадське обговорення проекту, наразі провадиться регуляторна процедура) та Детальний план території спортивно-оздоровчого комплексу в кварталі вулиці Кільцевої та проспекту Миру (отримані висновки органів державного нагляду (контролю), розглянуто на засіданні архітектурно-містобудівної ради та готується процедура громадського обговорення).

Рішенням міської ради у вересні поточного року управлінню капітального будівництва надано дозвіл на розроблення проекту «Детальний план території другого мікрорайону житлового району «Масани».

Провадяться попередні роботи з розроблення проекту Комплексної схеми розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності в м. Чернігові.

Як наголосив головний архітектор міста, в зв’язку з вимогами законодавства розроблення будь-яких містобудівних проектів, у тому числі створення Містобудівного кадастру міста, неможливе без оновлення містобудівної документації. Останнє передбачає актуалізацію картографо-геодезичної основи та перенесення її з паперових носіїв у векторну цифрову форму.

Рішенням міської ради у червні поточного року затверджено Програму розвитку земельних відносин на території міста Чернігова на 2013 - 2016 роки, одними з основних заходів якої є встановлення меж міста та проведення інвентаризації земель комунальної власності міста.

На початковому етапі виконання робіт з інвентаризації земель міста передбачається проведення аерофотознімальних робіт та створення цифрових ортофотопланів, що є також одним з етапів виконання робіт з оновлення містобудівної документації.

На цей час спільно з управлінням земельних ресурсів міської ради проведені попередні переговори з ліцензійною організацією щодо виконання робіт з оновлення топогеодезичної основи міста у цифровій системі (державна геодезична система координат УСК-2000). «Роботи з оновлення топооснови міста плануємо виконувати протягом усього наступного року та завершити в І півріччі 2015 року», - сказав С. Калюжний.

Він також нагадав, що Генеральним планом розвитку міста Чернігова передбачено вводити в експлуатацію 100 тисяч кв.м житла щорічно.

З часу затвердження Генерального плану міста по 2012 рік включно динаміка темпів житлового будівництва у місті наступна: так, у 2004 році було введено в експлуатацію житла загальною площею 58000 кв.м; у 2005 році – 90333 кв.м; у 2006 році – 59794 кв.м; у 2007 році – 98475 кв.м; у 2008 році – 106297 кв.м; у 2009 році – 48944 кв.м; у 2010 році – 59259 кв.м; у 2011 році – 76300 кв.м. та у 2012 році – 85 965 кв.м.

За попередніми наявними даними в управлінні архітектури та містобудування міської ради станом на 10 грудня 2013 року в експлуатацію введено житла загальною площею 67992,3 кв.м. (при прогнозованих показниках - 70000,0 кв.м):

– багатоквартирного житла загальною площею 33775,5 кв.м. (6 об’єктів);

– 2 квартири, реконструйовані з нежитлових приміщень загальною площею 122,7 кв.м.;

– індивідуального (садибного) приватного житла загальною площею 34094,0 кв.м.

Серед багатоквартирного житла на цей час прийнято в експлуатацію 6 житлових будинків: 99–квартирний житловий будинок (1-а черга) по вул. Красно-сільського, 85 та 7 і 8 секції (89 квартир) багатоквартирного житлового будинку (1-а черга) по просп. Перемоги, 119а (замовник – управління капітального будівництва міської ради); 88–квартирний житловий будинок по вул. Бєлова, 29а та 86–квартирний житловий будинок (1-а черга) по вул. Зеленій, 10 (замовник – КП «Чернігівбудінвест»); 52–квартирний житловий будинок, реконструйований із казарми по вул. Щорса, 18а (замовник – 8-й навчальний центр Державної спеціальної служби транспорту); 60–квартирний житловий будинок (1-а черга) по просп. Перемоги, 108а (замовник – приватне підприємство «Геліодор»).

Продовжують будуватися або розпочали будуватися багатоквартирний житловий будинок № 14а (2–а черга) у першому мікрорайоні житлового району «Масани», 2–а черга багатоквартирного житлового будинку № 7 по вул. Незалежності, 12 та 2–3 секції (4–а черга) і 5–6 секції (2–а черга) групи житлових будинків з об’єктами соціального призначення по просп. Перемоги, 119 (замовник – управління капітального будівництва міської ради); 3 та 4 секції житлової забудови з об’єктами соціального призначення по вул. Курсанта Єськова та багатоквартирні житлові будинки по вул. Войкова, 27; 1-ої Гвардійської Армії, 21 та вул. Толстого, 125-а (2–га черга) (замовник – КП «Чернігівбудінвест»); по вул. Курсанта Єськова, 14-б (замовник – Центральне територіальне управління капітального будівництва Міністерства оборони України); 2–а черга багатоквартирного житлового будинку по вул. Горького, 51 (замовник – приватне підприємство «Геліодор»); 3–я та 4–а черги групи житлових багатоквартирних житлових будинків по вул. Старобілоуській, 61-а (замовник – ТОВ «Житлобудсервіс»); група житлових багатоквартирних житлових будинків по вул. Попова, 31а (замовник – ТОВ «РАСТ») та інші.

Міською владою продовжувалася робота по залученню коштів інвесторів у розвиток інфраструктури міста.

У звітному періоді за рахунок бюджетних коштів виконано відновлення покрівель житлових будинків по просп. Перемоги, 193, вул. Орловській, 4, вул. Князя Чорного, 11, вул. Любецькій, 9а, вул. Космонавтів, 10 та 10а.

За бюджетні кошти та кошти інвесторів здійснено капітальний ремонт конструкцій вітражів 3-го поверху будівлі по просп. Миру, 19 та фасаду магазину непродовольчих товарів по вул. Гагаріна, 11.

Триває розвиток та модернізація інженерної інфраструктури міста. Так, у 2013 році ПАТ «Чернігівобленерго» здійснено реконструкцію кабельних ліній 0,4 кВ загальною довжиною 1400 метрів, а обслуговуючим кооперативом «Житлово-будівельна компанія «ЕКО-ПАРК» - будівництво кабельних ліній 0,4 кВ та 10 кВ загальною довжиною 4446 метрів у житловому масиві на розі вул. 1-го Травня та Маресьєва.

КП «Чернігівводоканал» міської ради виконані роботи з будівництва 1-ої черги вуличного водопроводу по вул. 1-го Травня в дві нитки від житлового будинку № 258 до житлового будинку № 347 з подальшим закільцюванням довжиною 805 метрів, а Чернігівською філією ТОВ «Малтюроп Юкрейн» реконструйована каналізаційна мережа по вул. Інструментальній, 20 довжиною 165 метрів.

Станом на 10 грудня 2013 року введено в експлуатацію 437 об’єкти різного призначення, серед яких:

240 житлових об’єктів загальною площею 67992,3 кв.м;
30 магазинів;
13 кафе, кав’ярні та бари;
5 розважальних та спортивних об’єктів;
2 перукарні, салони краси;
6 лікарень, стоматкабінетів;
14 адмінбудівель та офісів;
1 учбовий заклад;
10 виробництв, майстерень та цехів;
21 інженерна споруда та мережі;
8 зупинкових комплексів;
9 торгових павільйонів та кіосків;
7 покрівель житлових будинків;
71 об’єкт іншого призначення.
За звітний період управлінням архітектури та містобудування міської ради було опрацьовано 5050 звернень, серед них: 4231 звернення, які надійшли до виконавчих органів міської ради та безпосередньо до управління; 819 звернень мешканців міста.

Крім того, на особистих прийомах прийнято 121 громадянина, яким надана допомога або роз’яснення у вирішенні їхніх питань.

З метою забезпечення реалізації програмних містобудівних документів, повсякденного вирішення питань забудови міста, управлінням за 2013 рік підготовлено 4 рішення міської ради; 56 рішень виконавчого комітету міської ради та 2 розпорядження міського голови.

Відділами управління підготовлено 305 містобудівних умов і обмежень забудови земельних ділянок; 79 будівельних паспортів; 29 паспортів прив’язки тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності; здійснено більше 800 виїздів на майданчики, де планується нове будівництво або реконструкція існуючих будівель та приміщень.

Відділом геодезії та з питань землеустрою перевірено та погоджено 313 примірників технічної документації та 306 проектів із землеустрою; підготовлено 619 висновків до них; виконано контрольно-геодезичних знімань на площі 8,0 га; підготовлено викопіювань із плану міста на площі 7200 кв. дм. (1800 га); здійснена розмітка 13-и земельних ділянок під будівництво, видано 3 заяви на виконання топографо-геодезичних знімань; підготовлено та проведено 7 засідань постійнодіючої міжвідомчої комісії виконкому міської ради з розгляду питань, пов’язаних із відключенням квартир споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води, та 2 засідання комісії міської ради з впорядкування найменувань вулиць; взято участь у 49 засіданнях погоджувальної комісії з надання дозволів на виконання земляних робіт на території міста.

Протягом більше десятка років управління готує ілюстративні матеріали до щорічного всеукраїнського конкурсу «Населений пункт найкращого благоустрою і підтримки громадського порядку».

Спеціалісти управління взяли участь у святковому оформленні міста до відзначення 70–річчя визволення Чернігова від німецько–фашистських загарбників, до Дня Державного прапору України, зустрічі Нового року та Різдва Христова.

Найбільш нагальним завданням у сфері містобудування та архітектури на найближчу перспективу С. Калюжний назвав моніторинг Генерального плану міста та внесення змін і доповнень до нього.

Необхідність виконання цього проекту, по-перше, обумовлена введенням в дію Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», інших нормативно-правових актів, будівельних норм щодо розроблення містобудівної документації, які призвели до суттєвих змін у сфері містобудування, архітектури, будівництва та земельних відносин.

По-друге, за період з 2003 року по цей час розроблений або розробляється значний обсяг місцевої містобудівної документації (Схема перспективного розвитку туризму міста, Детальний план центральної частини міста, Детальний план території району П’яти кутів, Детальний план території лісопарку «Кордівка» з міським парком, біля десятка містобудівних обґрунтувань, Детальний план території третього мікрорайону житлового району «Масани», Детальний план території спортивно-оздоровчого комплексу в кварталі вулиці Кільцевої та проспекту Миру, проекти внесення змін до Генерального плану міста щодо забудови окремих мікрорайонів або кварталів міста тощо), яка внесла відповідні корективи в містобудівний розвиток міста та зонування його території.

Крім того, згідно з чинним законодавством у Генеральному плані міста повинні бути розроблені розділ «Інженерно-технічні заходи із цивільного захисту (цивільної оборони) на мирний час та особливий період» та план земельногосподарського устрою міста, які на сьогодні відсутні. Потребується також проведення коригування плану зонування території міста та історико-архітектурного опорного плану з визначення меж та режимів використання територій історичних ареалів міста, які є складовими Генерального плану міста.

Як зазначив головний архітектор, розроблення будь-яких містобудівних проектів неможливе без оновлення містобудівної документації. Таким чином, першочерговим завданням на 2014 рік у сфері містобудування та архітектури при умові виділення коштів із міського бюджету є виконання робіт з оновлення топогеодезичної основи міста у державній цифровій системі УСК-2000.

На виконання вимог Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», постанови Кабінету Міністрів України від 25 травня 2011 № 559 «Про містобудівний кадастр» та інших нормативно-правових актів управлінням архітектури та містобудування міської ради планується розробити та подати на затвердження міською радою наступні цільові програми: «Програма створення містобудівного кадастру у м. Чернігові на період 2014 – 2016 роки» та «Програма розроблення (оновлення) містобудівної документації у м. Чернігові на період 2014 – 2016 роки».

Пріоритетними напрямками діяльності у сфері містобудування, архітектури та будівництва на 2014 рік та найближчу перспективу С. Калюжний вважає:

будівництво тролейбусної контактної лінії по вулиці 50 років ВЛКСМ;
реконструкцію РУ-10 кВ ПС-110/27,5/10 кВ «Чернігів» в місті Чернігів;
початок робіт із будівництва автомобільної дороги для під’їзду з вулиці Щорса до житлового району по вулиці Текстильників з об’єктами інфраструктури та сервісу;
будівництво каналізаційно-насосної станції по вул. Красносільського та трансформаторної підстанції ПС 110/10 кВ на перехресті вулиць Глібова та Любецької для забезпечення життєдіяльності житлового району «Масани»;
будівництво дитячого садка в першому мікрорайоні житлового району «Масани»;
початок будівництва комплексного спортивного центру по вул. Пушкіна, 1;
реконструкцію скверу імені Богдана Хмельницького;
завершення будівництва установки для утилізації рідких токсичних відходів на полігоні твердих побутових відходів.

За інформацією управління архітектури та містобудування міської ради
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини