Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 10:13:49

Про роботу управління споживчого ринку та підприємництва міської ради у 2013 році

27.11.2013   12:30

Про основні завдання управління з реалізації державної політики у сфері розвитку споживчого ринку міста, підтримки підприємництва та захисту прав споживачів інформувала сьогодні на розширеній міській нараді заступник начальника управління Олена Шевчук.

Сфера споживчого ринку є однією із найважливіших структурних складових економічного потенціалу міста Чернігова. У сфері торгівлі міста відбулися позитивні зміни у розвитку матеріально-технічної бази: впроваджуються сучасні торговельні технології, відкриваються об'єкти з високим рівнем обслуговування, що відповідають сучасним вимогам.

На сьогодні торгова мережа міста Чернігова нараховує 1019 магазинів, торговою площею понад 104,8 тис. кв.м. та 369 об'єктів ресторанного господарства на 22400 місць для відвідувачів.

За 10 місяців поточного року торгова мережа збільшилась на 9 магазинів та 2 заклади ресторанного господарства. Найбільші з відкритих об'єктів - це кафе «Банкет-холл» по вул. Менделєєва, 5 та кафе „Парасоль” по вул. Бєлова, 28. Після реконструкції відкрито кафе „Предслава”, яке знаходиться у центрі міста та 2 супермаркети ТОВ «ЕКО» по вул. Шевченко, 9 та проспекту Перемоги, 100, до кінця поточного року планується завершити реконструкцію магазину по вул. Старобілоуська, 31.

У результаті розширення торгової мережі збільшилась забезпеченість населення торговою площею і становить майже 353 кв.м. на 1000 мешканців. В місті діє понад 50 супермаркетів та універсамів.

За рахунок впровадження сучасних підходів до ведення торгівлі намітилась стійка тенденція до збільшення обсягів товарообігу.

Роздрібний товарообіг міста Чернігова, який займає 42,3% у товарообігу області, за попередніми підрахунками на кінець поточного року очікується у сумі 6720 млн. гривен. Темп росту в порівняних цінах складе 108,1%.

У середньому за місяць на 1 жителя продано товарів на 1892 грн., що на 160 грн. більше, ніж у минулому році. На 2014 рік прогнозується подальше зростання обсягів товарообігу. Темп росту становитиме 107 %.

За даними управління статистики у структурі роздрібного товарообігу підприємств переважаючою є частка продовольчих товарів – 56,7%. Питома вага непродовольчих товарів становить – 43,3 %. У роздрібній торговій мережі доля вітчизняних товарів становила – 64,1%.

В обсязі продовольчих товарів переважав продаж алкогольних напоїв – 11,7 %, тютюнових виробів – 10 %, м'ясопродуктів 9 %. Серед непродовольчих товарів найбільша питома вага: продаж автомобілів та авто товарів – 11 %, фармацевтичних товарів - 10 % .

Проведена значна робота з організації у місті виставково-ярмаркових заходів. Чернігівці та гості міста мали чудову нагоду придбати якісну продукцію сільськогосподарських та переробних підприємств за цінами виробника. Так, у квітні та вересні на Красній площі проведено Великодній ярмарок і виставку - ярмарок до Дня міста. В ярмарках прийняли участь понад 200 суб’єктів господарювання – товаровиробники, фермерські господарства, підприємства торгівлі та народні майстри.

Фахівці ресторанного бізнесу брали активну участь у заходах щодо підвищення рівня професійної майстерності, обміну професійним досвідом та популяризації української кухні.

 Високу майстерність та професіоналізм показали кондитери міста Чернігова в конкурсі «Готуймося до Великодня», який проходив 27 квітня поточного року на Красній площі. У конкурсі взяли участь: «Чернігівський хлібокомбінат», ТОВ «ПАВА», Ресторан «Старий Чернігів», КП «Шкільне», ТОВ «Альянс-маркет»,  Центр професійно-технічної освіти та інші.

Проведено майстер-класи по оздобленню пасхальних виробів, Великоднього кошика та розпису писанок. Учасників конкурсу відзначено дипломами.

Напередодні Дня незалежності України на Алеї Героїв з 14 по 19 серпня поточного року проведено Медовий ярмарок, у якому взяли участь бджолярі області та м. Мелітополь. Проводилась дегустація меду. 2000 баночок з освяченим медом було передано дітям з багатодітних та малозабезпечених сімей нашого міста.

На виконання розпорядження міського голови „Про проведення шкільних базарів до нового навчального року” з метою забезпечення школярів міста Чернігова товарами шкільного асортименту до нового навчального року з 27 липня до 15 вересня поточного року у місті проводились шкільні базари. На товари шкільного асортименту було запроваджено систему знижок.

Крім того, протягом року здійснювалось торговельне обслуговування населення до заходів, приурочених до відзначення державних та загальноміських свят.

Підприємства торгівлі нашого міста постійно надають населенню додаткові послуги: продаж товарів у кредит; доставка товарів додому; знижки постійним покупцям за дисконтними картками.

Відчутними для населення є цінові акції, які спрямовані на задоволення потреб населення з доходами нижче середніх. Такі акції постійно проводяться в магазинах: „Фокстрот”, «Ельдорадо», АТБ-маркет, «Еко-маркет», «Альянс-маркет», ТОВ «Седам», «Сільпо» та інших підприємствах торгівлі. Крім того, в магазині по вул. Родімцева, 5 ТОВ «Седам» здійснюється обслуговування інвалідів Великої Вітчизняної війни за дисконтними картками зі знижкою 7%, ПАТ «Базис» щоденно у своїх магазинах надає пенсіонерам знижку на товари 5%, а в магазинах «Еко-маркет» кожний понеділок діє знижка для пенсіонерів - 9%.

Завдяки розвитку сфери споживчого ринку збільшується економічний потенціал міста, наповнюються бюджети всіх рівнів. Від організованої та ефективної роботи закладів торгівлі стає більш комфортнішим життя жителів міста. Кращі працівники сфери торгівлі за високі трудові досягнення були відзначені грамотами та подяками міського голови до Дня працівників торгівлі.

Одна із складових споживчого ринку є сфера послуг - це частина малого бізнесу, важливий сектор економіки та один із основних чинників покращення соціально-економічного розвитку міста. Її діяльність відіграє помітну роль у забезпеченні зайнятості населення міста, збалансованості доходів і витрат населення, є джерелом поповнення бюджету та задоволення різноманітного попиту споживачів.

Наданням послуг населенню станом на 01.11.2013 займаються більше 4 тис. фізичних осіб. Обсяг реалізованих послуг підприємствами міста за підсумками 10 місяців поточного року складає більше третини загальнообласного обсягу і становить 839,1 млн. грн. У середньому за рік одним мешканцем міста спожито послуг на суму 4135 грн.

Високим попитом у населення користуються такі види послуг, як діяльність у сфері права, технічне обслуговування та ремонт автомобілів, прокат побутових виробів та предметів особистого вжитку, культури та спорту, відпочинку та розваг.

Основними напрямками подальшого розвитку цієї сфери мають бути збалансування попиту й пропозиції, урегулювання співвідношення ціна-якість, розвиток нових прогресивних видів послуг, поліпшення інвестиційного клімату для зарубіжних партнерів, створення додаткових робочих місць.

Також значну частку у розвитку економіки міста займає сфера малого та середнього підприємництва.

Кількість малих підприємств у розрахунку на 10 тис. осіб наявного населення становить 87 од., що на 20,1 % більше в порівнянні з минулим роком та значно перевищує середній показник по області. Середніх підприємств відповідно - 5 одиниць.

Досить вагому частину займає недержавний сектор економіки, основою якого є фізичні особи - підприємці. За даними Державної податкової інспекції у м. Чернігові кількість діючих фізичних осіб підприємців за 9 місяців 2013 року становить 20086 осіб, що на 76 осіб більше за аналогічний період 2012 року.

За останніми підсумками надходження від діяльності суб'єктів малого підприємництва до місцевого бюджету становили 110,6 млн. грн., що на 15% більше порівняно з минулим роком, а надходження від діяльності суб'єктів середнього підприємництва до місцевого бюджету становили 72 млн. грн. Позитивна тенденція росту показника має зберегтись і до кінця року.

Обсяги реалізованої продукції малими підприємствами становив 4215,1 млн. грн., а обсяги реалізованої продукції середніми підприємствами – 7290,9 млн. грн.

Кількість найманих працівників на малих підприємствах становить 16448 осіб, або 33,4% загальної кількості найманих працівників у місті. Кількість осіб, що перебуває у трудових відносинах з фізичними особами – підприємцями, становить 4630 осіб, що на 5% менше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Всього у сфері малого та середнього підприємництва зайнято 67,6 тис. осіб. Спостерігається тенденція зменшення кількості збиткових підприємств: за останніми даними їх кількість зменшилася на 3 %.

Як і в минулі роки виробнича сфера, яка потребує значного фінансового капіталу, залишається непростою для підприємців. У ній зайнято 9,7 % з числа юридичних осіб підприємців та відповідно 6,2 % фізичних осіб підприємців. А у суб’єктів середнього підприємництва спостерігається майже рівний розподіл за видами господарської діяльності.

Галузева структура, що склалась за останні роки, практично залишається незмінною.

Протягом року триває робота з виконання заходів Програми підтримки малого та середнього підприємництва у м.Чернігові на 2013-2014 роки.

Так, зокрема, з метою залучення до підприємницької діяльності молоді міста Чернігова, у квітні поточного року для студентів вищих навчальних закладів обласного центру було проведено Молодіжну школу бізнесу.

У травні місяці укладено угоду про співробітництво з Чернігівським міським центром зайнятості щодо здійснення узгодженої спільної діяльності з надання безоплатних консультацій особам з питань організації та провадження підприємницької діяльності.

У червні поточного року спільно з Управлінням стратегічного розвитку міста та туризму проведено освітній семінару на тему «Розвиток водного кластеру - одного із перспективних видів туристичної галузі Чернігова».

З нагоди професійного свята Дня підприємця та в рамках обласного місячника підтримки підприємництва 30 серпня 2013 року у малому залі міської ради відбулося урочисте нагородження кращих підприємців міста Чернігова.

У рамках Програми на місцевому телевізійному каналі «Новий Чернігів» започатковано цикл передач «Корисно знати: про роботу Центру надання адміністративних послуг м. Чернігова». Вже вийшло дві телевізійні передачі (у квітні та жовтні), а також розроблено інформаційний буклет про роботу Центру надання адміністративних послуг.

П’ять років працює веб-сайт управління споживчого ринку та підприємництва міської ради. У поточному році нашим основним інформаційним партнером стала Державна податкова інспекція м. Чернігова. Крім того, на прохання користувачів сайту було додано нові розділи, а саме: «Картки реєстрації та бланки запитів до реєстраційної служби Чернігівського міського управління юстиції у Чернігівській області», «Реєстраційні дії», «Дії підприємця під час перевірки» та «Інформаційний бюлетень з питань захисту прав споживачів».

 Захист прав споживачів

В управлінні створені відповідні умови для реалізації громадянами нашого міста права на звернення з приводу порушених прав споживачів, отримання кваліфікованих консультацій, пов’язаних з дотриманням їх законних прав та інтересів.

Аналіз здійснення заходів контролю (нагляду) свідчить про проникнення на споживчий ринок міста неякісних, фальсифікованих та небезпечних для життя і здоров'я людей товарів, передусім, продуктів харчування та алкогольних напоїв. Крім того, не повною мірою реалізується право споживачів щодо надання їм необхідної, доступної і достовірної інформації про товари, роботи, послуги. Часто допускаються порушення правил торговельного обслуговування та порядку надання послуг.

Управління постійно співпрацює з інспекцією з питань захисту прав споживачів у Чернігівській області, бере участь у спільних перевірках та роботі дорадчого комітету з питань запобігання незаконної торгівлі на території міста Чернігова, виявленню та попередженню порушень прав споживачів.

Так, за 10 місяців 2013 року спеціалістами відділу захисту прав споживачів здійснено 126 перевірок суб’єктів господарювання щодо додержання законодавства про захист прав споживачів.

Перевірено якість та безпеку товарів на суму 173 тис. грн., упереджено придбання та використання населенням міста недоброякісних продовольчих та непродовольчих товарів на суму 37304 грн.

За результатами перевірок до адміністративної відповідальності притягнуто 112 осіб, накладено адміністративних стягнень на загальну суму 6 916 грн.

В управлінні функціонує громадська приймальня, в якій на щоденному прийомі або в телефонному режимі надаються консультації і роз’яснення з приводу вирішення проблем, пов’язаних із порушенням Закону України «Про захист прав споживачів». Протягом 10 місяців 2013 року такими послугами скористались 329 громадян – споживачів, що на 25,8% більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

За аналізом звернень споживачів - 46,5 % звернень, стосується якості товарів (робіт, послуг з них: 27 % - якості непродовольчих товарів, 11,5 % - якості продовольчих товарів; 8% - придбання товарів через дрібнороздрібну торговельну мережу; 9% - порушення у сфері ресторанного господарства.

За результатами розгляду звернень громадян у більшості випадків вимоги споживачів задоволені, споживачам повернуто кошти за неякісний товар у сумі більше 15 тис. грн.

Протягом поточного року на офіційній сторінці управління опубліковано 32 матеріали по роз’ясненню законодавства про захист прав споживачів, про стан торгівельного обслуговування населення, підсумки проведених перевірок, розповсюдження більше 500 примірників інформаційного бюлетеня «Актуально про захист прав споживачів. Запитання. Відповіді. Поради»

На сьогодні є ряд проблемних питань, які потребують вирішення, а саме:

- робота магазинів та закладів ресторанного господарства у нічний час. Суб'єкти господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю алкогольними напоями не завжди дотримуються встановлених режимів та працюють цілодобово, що спричиняє скарги від населення. Скарги в основному спрямовані на заборону реалізації алкогольних напоїв та порушення тиші під час роботи об'єктів. Існуючим законодавством не передбачена відповідальність суб'єктів господарювання за порушення режиму роботи.

Для вирішення цього питання у багатьох регіонах України прийняті рішення міських рад щодо заборони реалізації алкогольних напоїв у роздрібній торговій мережі у нічний час (на законодавчому рівні не передбачено обмеження в часовому просторі окремих груп товарів), тому у даній ситуації виникає необхідність прийняття регуляторного акту на місцевому рівні.

Проблемними питаннями  у сфері надання послуг залишаються:

- недосконалість нормативно-правової бази, що регламентує діяльність підприємств сфери обслуговування; а також

- надання побутових послуг споживачам знаходиться у тіньовому секторі (переважна більшість таких послуг надається у непристосованих будівлях, а також вдома (ремонти автотранспортних засобів, обладнання, перукарські послуги, пошив одягу, взуття, репетиторство тощо)).

Серед нагальних питань у сфері захисту прав споживачів:

- здійснення постійного контролю за якістю та безпекою товарів (робіт, послуг), що реалізуються на споживчому ринку міста;

- проведення незалежних споживчих експертиз та випробувань продукції лабораторними методами, висвітлення їх результатів у засобах масової інформації;

- підвищення рівня правової обізнаності та поінформованості громадян як споживачів;

 - вжиття оперативних заходів, спрямованих на протидію обігу неякісної, фальсифікованої та небезпечної для життя і здоров’я споживачів продукції;

- забезпечення ефективної співпраці органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та громадських організацій з питань захисту прав споживачів.

За звітний період спеціалістами управління було опрацьовано 821 документ, з них 287 надійшло з міської ради та 128 - з вищих органів влади; підготовлено та прийнято 8 рішень виконавчого комітету міської ради, 11 розпоряджень міського голови. На сьогодні - 32 документи знаходяться на постійному контролі в управлінні.

Значна увага приділялась роботі зі зверненнями громадян. Протягом року до управління надійшло 58 письмових звернень. Заяви розглядались у межах встановлених термінів, з наданням заявникам письмових роз`яснень.

Кожний перший та третій вівторок місяця спеціалісти управління надають консультативну допомогу суб'єктам господарювання в Адміністративному центрі міської ради з питань встановлення режимів роботи. Всього за 10 місяців 2013 року надійшло 130 заяв на встановлення денного режиму та 46 заяв на встановлення нічного режиму роботи об’єктів торгівлі, ресторанного господарства та сфери послуг.

Заяви на встановлення нічного режиму роботи виносилися на засідання комісії з розгляду заяв на встановлення та скасування режимів роботи підприємств торгівлі, ресторанного господарства та сфери послуг у нічний час. За результатами розгляду заяв на комісії підготовлено та прийнято 5 рішень виконавчого комітету.


За інформацією управління споживчого ринку та підприємництва міської ради

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини