Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 13:36:08

Грошові перекази приватних осіб – рятівний круг для економіки України

01.11.2013   13:44Агенцiя

За даними НБУ, впродовж першого півріччя 2013 року обсяг грошових переказів у межах України знижувався, а от потоки грошових надходжень з-за кордону для фізичних осіб продовжують зростати.

Так, міжнародні системи грошових переказів за цей період перевели в нашу країну близько 2,2 млрд. доларів США. Експерти прогнозують, що до кінця року обсяг таких переказів зросте ще на 10-15 %.

Мова про всі нюанси здійснення грошових переказів та їхнє економічне значення для економіки нашої країни велася під час чергового засідання Фінансового клубу в м. Чернігів, організатором якого став Банк ПІВДЕННИЙ. На меті цього соціального проекту – сприяти підвищенню економічної грамотності широкого кола громадян (в тому числі журналістів, які висвітлюють фінансово-банківські теми) та зростанню фінансової культури суспільства.

Під час обговорення  цієї актуальної теми прозвучала інформація, що найчастіше кошти фізичним особам в Україні надходять з Росії (майже 30% обсягу переказів), на другому місці – США, на третьому – Німеччина. «Переважна частина грошей надходить до нашої країни від заробітчан, які працюють за кордоном. Міжнародна організація з міграції підрахувала, що більш ніж 70% міжнародних переказів родичі трудових мігрантів витрачають, як то кажуть, «на життя», 26 % - на придбання товарів широкого споживання, 3 % - на відкриття власного бізнесу», - розповіла журналістам Марина Слободяник, начальник відділу обслуговування фізичних осіб Київської філії Банка ПІВДЕННИЙ.

Одночасно з ростом цін у нашій країні відповідно зростає й сума грошових переказів, які родичі надсилають своїм близьким в Україну. Приміром, ще у 2011 році середня сума переказів, що надходили до нашої країни, дорівнювала 120 доларам США, а вже минулого року її розмір складав близько 160-180 доларів. В цілому ж Україна – країна-«отримувач» переказів. Так, за підсумками першого півріччя цього року наші земляки переказали за кордон всього 384 млн. доларів.

Представники Банку  ПІІВДЕННИЙ розповіли також, що на сьогодні в Україні функціонують 9 внутрішньодержавних та 23 міжнародні системи переказів, які пропонують послуги грошових переказів. Найчастіше громадяни користуються послугами компаній Western Union, «Юністрим», MoneyGram, Migom та Contact. На долю цих п’яти компаній припадає близько 70 % міжнародних переказів грошей.

«Сьогодні ми бачимо, як внаслідок гострої конкурентної боротьби практично всі системи міжнародних грошових переказів знижують тарифи. Більше того, клієнт може скористатися вигідними акціями та пропозиціями, які дозволяють відправляти гроші практично без комісії. Така ситуація дозволяє відмовитись від нелегальних та ненадійних «автобусних переказів» та обрати більш сучасні та цивілізовані засоби перерахування коштів», - підкреслив Олександр Мамай, начальник відділення Банку ПІВДЕННИЙ у м. Чернігів.

Експерти розповіли також, що крім так званих «миттєвих систем грошових переказів», клієнти банків можуть скористатись послугами системи SWIFT. Таку назву отримало об’єднання банків, які обмінюються електронними повідомленнями. Перевагами такого виду переказів можна назвати значно нижчу комісію та відсутність обмежень на суму переказу (за наявності відповідних документів). Але є й «мінуси», головний з них – термін здійснення переказу, що звичайно дорівнює 3-5 дням.

Для прискорення терміну переказу коштів фахівці радять обрати банк, який має прямі кореспондентські стосунки з банками країни, до якої надсилаються гроші. У цьому випадку гроші надійдуть до отримувача через два дні. Взагалі ж як варто обирати систему переказів? Загальні поради фахівців банку ПІВДЕННИЙ зводяться до того, що робити це краще безпосередньо в фінансовій установі, де працюють компетентні консультанти. Однак перед візитом до банку клієнт може самостійно підготуватися та знайти в Інтернеті так званий «калькулятор переказів».

Це спеціальна програма, яка надасть клієнту вичерпну інформацію про різні системи переказів, адже кожна з них має свою специфіку (з якою валютою вона переважно працює, в яких країнах поширена, з якими банками тощо). Ця програма покаже також перелік банків і перелік їхніх відділень у різних містах, тобто клієнт зможе обрати те відділення, до якого йому зручніше діставатися. Крім того, «калькулятор переказів» допоможе ознайомитися з тарифами. Однак остаточне рішення щодо певної системи переказів варто приймати після консультації з фахівцем.

Так, під час роботи «Фінансового клубу» прозвучала інформація про те, що «миттєві системи грошових переказів» мають певні ліміти. Зокрема, упродовж дня людина може відправити не більше 15 тис. грн. (без відкриття рахунку в банку). А «чекати» отримувача такий переказ буде 30-45 днів (у кожної системи є свій «ліміт часу»), після чого переказ повернеться туди, звідки його відправляли, й забрати його зможе тільки відправник. Якщо б отримувач коштів мав рахунок у банку, то гроші б його «дочекалися». Тож якщо вам як фізичній особі доводиться часто отримувати перекази (в тому числі – гонорари, що стосується журналістів, письменників, науковців, артистів), варто відкрити власний рахунок. «Перед податковою ми не звітуємо», - запевняють представники банківської сфери.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини