Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 13:07:59

Увага! Інтернет-конференція про ЄДИНИЙ СОЦІАЛЬНИЙ ВНЕСОК. оновлено 19.30

15.10.2013   14:55

На запитання відповідає заступник начальника Головного управління Міндоходів у Чернігівській області Петро Ничипорович Жабинець.

 Петро Ничипорович Жабинець

Петро Ничипорович Жабинець

Доброго дня!

З 1 жовтня 2013 року Міністерство доходів і зборів України розпочало процедуру адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Відтепер Міндоходів приймає та обробляє звіти про суми нарахованого єдиного внеску.
На обласному рівні ці функції  покладені на Головне управління Міндоходів у Чернігівській області. У складі управління доходів і зборів з фізичних осіб створений відділ  адміністрування єдиного соціального внеску.
Безумовно, будь-яке нововведення потребує роз’яснень та коментарів. Тому для спілкування під час інтернет-конференції ми обрали саме цю актуальну тему - «Питання сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
Сподіваюся, що  протягом години, запланованої на Інтернет-конференцію, ви поставите всі запитання, які виникли на цей час. І наше з вами спілкування буде активним та корисним.

Запрошую до спілкування.

Адреси, на які можна надавати запитання: inform@dpa-ch.org.ua,  cg.monitor@gmail.com

 Згідно Порядка МінФіна № 817 від 07.07.2012 року "Порядок заповнення документів на переказ у разі сплати до бюджету" ставиться код залежно від виду платежу. Податки з кодом 101. Якщо ми сплачуємо до Податкової інспекції (так як отримувач ДПІ) то платіж не кодирується? Розпорядником коштів по ЄСВ є податкова.

Дякую за запитання. При сплаті єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування поле «Призначення платежу» розрахункового документа заповнюється таким чином:

;101 
; код за ЄДРПОУ 
; сплата єдиного внеску
;  
;  
;

1 – службовий код ("*");
2 – код виду сплати ("101" – Сплата суми єдиного внеску);
3 – код за ЄДРПОУ  платника, який здійснює сплату;
4 – друкується роз'яснювальна інформація про призначення платежу;
5 – не заповнюється;
6 – не заповнюється;
7 – не заповнюється.
http://minrd.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/111543.html

 Я живу у Мені. Тільки зареєструвався підприємцем. Куди можна звернутися, щоб допомогли  розібратися у відкритих рахунках на сплату ЄСВ. Що і на який рахунок  сплачувати?
Максим.

Приємно, що Ви, започаткувавши бізнес, одразу намагаєтеся  знайти відповіді на всі запитання, щоб працювати в правовому полі.

З остаточного вирішення  усіх питань щодо рахунків, на які потрібно перераховувати єдиний внесок, слід звертатися до органу доходів і зборів за місцем взяття на облік як платників єдиного внеску. Отже, Вам необхідно звернутися до Менської ОДПІ.

Перелік рахунків також опубліковано на сайті Міндоходів.

До речі, у кожній податковій інспекції працюють Центри обслуговування платників. Там нададуть кваліфіковані  відповіді на всі запитання.

Я предприниматель. Уже уплатил взнос до конца 2013 года. Куда сдавать отчет за 2013г. - в Пенсионный фонд или в налоговую инспекцию? Помогите разобраться.

Звіт Вам потрібно буде подати до органу доходів і зборів за місцем взяття на облік, як платника єдиного внеску. Кошти по Єдиному соціальному внеску, які обліковуються на рахунках Пенсійного фонду, автоматично перейдуть на рахунки Міндоходів.

Расчетный счет для оплаты ЕСВ только один, значит ли это, что все, независимо от % платы (у нас это 8,41+3,6%) платим на один р/счет? В ПФ р/счета были разные. И как будет осуществляться подача отчетов в электронном виде. Программа будет и когда?
Спасибо.

Розрахункові рахунки  в органах Держказначейсва відкриті окремо: для нарахувань на заробітну плату, а також для утримань із заробіної плати. З остаточного вирішення усіх питань щодо рахунків, на які перераховується єдиний внесок, слід звертатися до органу доходів і зборів за місцем взяття на облік, як платників єдиного внеску.

Для подання звітності  з єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування в електронному вигляді розроблені електронні формати документів звітності з ЄСВ.

Також розроблений довідник відповідності кодів органів Міндоходів та кодів органів Пенсійного фонду для використання розробниками програмного забезпечення при формуванні xml-файлів.

Ознайомитися з електронними форматами та довідником можна на веб-порталі Міністерства:

http://minrd.gov.ua/elektronna-zvitnist/platnikam-podatkiv-pro-ele/povidomlennya-platnikam-pod/112281.html.

На підприємстві  працює тільки директор. Зарплата не нараховується. Чи потрібно подавати звіт по ЄСВ з прочерками чи можна не подавати?

Якщо й директору  не нараховується зарплата, то звіт подавати не треба. Юридичні особи, які не використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору чи контракту, або на інших умовах, передбачених законодавством, звіт до органів доходів і зборів не подають.

 Підкажіть, будь ласка, куди тепер платити єдиний соціальний внесок?
Олексій С.

Суми нарахованого єдиного  внеску з 1 жовтня необхідно сплачувати на рахунки органів Міндоходів. Вони відкриті в Головних управліннях Державної казначейської служби України. Реквізити розміщені на офіційному веб-порталі Міндоходів у розділі «Реєстри».

Де  і як ліквідувати платника ЄСВ?

Процедури зняття з обліку платника єдиного внеску розпочинаються при наявності відомостей від  держреєстратора про припинення діяльності фізичної особи-підприємця, юридичної особи або закриття відокремленого підрозділу.

Предприятие не работает, все сотрудники уволены. Нужно ли подавать отчет по ЕСВ, если нет начисления заработной платы.
Заранее благодарен. Александр.

Якщо підприємство не провадить господарську діяльність, не має найманих працівників, відповідно й не нараховує заробітну плату, то звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів ним не подається. Тобто, звіт з прочерками подавати не потрібно.  
Відповідна норма визначена  пп. 2.13 п. II. Порядку формування та подання  страхувальниками звіту щодо сум  нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування  затвердженого Наказом Міністерства доходів і зборів України  від 09 вересня 2013 року
№ 454 та Зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20 вересня 2013 року за № 1628/24160.

Подскажите, пожалуйста, можно ли будет подавать отчет по ЕСВ в электронном виде?
Посетитель  сайта.

При поданні звітності  в електронному вигляді потрібно користуватися цифровим підписом. Отримати посилені сертифікати відкритих  ключів можна безкоштовно в пунктах  реєстрації акредитованого Центру сертифікації електронних ключів Міндоходів.
Звітність в електронному вигляді платники повинні надсилати на єдину адресу Інформаційного порталу Міністерства доходів і зборів України zvit@sta.gov.ua.

У нас  є переплата по ЄСВ. Чи потрібно писати заяву на повернення коштів з пенсійних рахунків? Якщо треба, то куди – на рахунок платника чи Міндоходів?
Валентина Петрівна.

Заяви писати не треба. Переплати по Єдиному соціальному внеску, які обліковуються на рахунках Пенсійного фонду, автоматично перейдуть на рахунки Міндоходів згідно з актами прийому-передачі даних.

Предприятие временно не осуществляет деятельность, заработная плата не начисляется. В Пенсионный фонд по месту регистрации было ранее предоставлено письмо о ситуации. Нужно ли подавать новое письмо об отсутствии деятельности.
Бухгалтер.

 Новий лист  про відсутність діяльності подавати  не потрібно.

Всем  нужно подать заявление на регистрацию  в Миндоходов и сборов как плательщик ЕСВ или автоматом все переходим?
Предприниматели.

Заява для реєстрації в територіальних органах Міндоходів не подається. Платники автоматично будуть передані на облік з Пенсійного фонду України до органів Міндоходів.

Необходимо ли сдавать пустые отчеты - з/плата не начисляется и не выплачивается?
Александр.

Якщо не використовується праця найманих фізичних осіб, то згідно із законодавством, звіт з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів не подається.

Надо  ли регистрироваться в Министерстве доходов и сборов Украины существующим плательщикам ЕСВ (стоящим на учете  в ПФУ)? Отчет подавати в налоговую?
Оксана.

Перереєстрацію проводити  не потрібно. Звіт за вересень необхідно до 21 жовтня подати до територіальних органів доходів і зборів за місцем взяття на облік

Я підприємець. Буду оформляти найманих працівників. Куди мені звертатися, щоб поставити їх на облік платниками єдиного соціального внеску?

Взяття на облік платників єдиного соціального внеску проводять територіальні органи Міндоходів за місцезнаходженням або місцем проживанням на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих держреєстратором.

Скажіть будь-ласка, чи можна сплачувати ЄСВ фізичній особі підприємцю за допомогою карток Приват і їх послуги Приват24? Картка у банку відкрита для розрахунків  фізичної особи.

Відповідно  до п. 4.2 розд.УІ «Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», затвердженої наказом Міндоходів України від 09.09.2013 № 455 єдиний внесок сплачується шляхом перерахування платником безготівкових коштів з його банківського рахунку.
Платники, фізичні особи - підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування; особи, які забезпечують себе роботою самостійно – займаються незалежною професійною діяльністю, які не мають банківського рахунку, сплачують єдиний внесок шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв'язку.

Чи правда, що за найманих працівників будуть компенсувати Єдиний соціальний внесок? Дякую.
Марія

Постановою КМУ УКРАЇНИ від 15 квітня 2013 р. N 347 передбачено, п.3 Право на компенсацію має роботодавець, який працевлаштовує на нове робоче місце строком не менше ніж на два роки за направленням територіального органу зареєстрованих безробітних з таких категорій громадян:
1) діти-сироти та діти, позбавлені  батьківського піклування;
2) особи, звільнені після відбуття покарання або примусового лікування;
3) молодь, яка закінчила або припинила  навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних  і вищих навчальних закладах, звільнилася із строкової військової  або альтернативної (невійськової) служби (протягом шести місяців після закінчення або припинення навчання чи служби) і яка вперше приймається на роботу;
4) особи, яким до настання  права на пенсію за віком  відповідно до статті 26 Закону  України "Про загальнообов'язкове  державне пенсійне страхування"  залишилося 10 і менше років;
5) інваліди, які не досягли пенсійного  віку, встановленого статтею 26 Закону  України "Про загальнообов'язкове  державне пенсійне страхування";
6) один з батьків або особа,  яка їх замінює, і:
має на утриманні дітей віком  до шести років;
виховує без одного з подружжя дитину віком до 14 років або дитину-інваліда;
утримує без одного з подружжя інваліда з дитинства (незалежно від віку) та/або інваліда I групи (незалежно від причини інвалідності).
4. Право на компенсацію має  роботодавець, який є суб'єктом малого підприємництва та який працевлаштовує зареєстрованих безробітних на нові робочі місця в пріоритетних видах економічної діяльності строком не менше ніж на два роки за направленням територіального органу.
5. Компенсація виплачується протягом одного року з дня працевлаштування зареєстрованого безробітного.
6. Компенсація не виплачується  у разі, коли роботодавець:
має заборгованість із сплати єдиного  внеску та/або страхових внесків  на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування;
визнаний у встановленому  порядку банкрутом або стосовно нього порушено справу про банкрутство.
7. У разі звільнення  працівника, за якого виплачувалася  компенсація, з ініціативи роботодавця  або за згодою сторін до  закінчення дворічного строку  з дня працевлаштування сума виплачених коштів повертається в повному обсязі до бюджету Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі - Фонд) та Фонду соціального захисту інвалідів залежно від джерела компенсації або на його робоче місце за направленням територіального органу працевлаштовується інший зареєстрований безробітний з числа громадян, визначених пунктами 3 і 4 цього Порядку. Тривалість виплати компенсації та строк працевлаштування обчислюються сумарно.

Чи нараховується єдиний внесок на суми матеріальної допомоги?
Бухгалтер.

Відповідно  до 2.3.3. Інструкції зі статистики  заробітної плати, затвердженої  наказом Державного комітету  статистики України від 13 січня  2004 р. N 5 матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім або більшості працівників (на оздоровлення, у зв'язку з екологічним станом, крім сум, указаних у п. 3.31) відноситься до заробітної плати, як і інші заохочувальні та компенсаційні виплати, а отже є базою для нарахування та утримання єдиного внеску.
Якщо допомога разового  характеру, за умови подання  заяви, то вона не є базою  для нарахування єдиного внеску.

Чи нараховується  єдиний внесок на суму допомоги у разі скорочення працівника?

Відповідно до п.4 розділу 1 Переліку виплат, що здійснюється за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170, вихідна допомога у разі припинення трудового договору належить до виплат, на які єдиний соціальний внесок не нараховується.
Скорочення посади – це і є  припинення дії трудового договору. Адже трудовий договір заключається між роботодавцем та працівником. Працівника скорочують, він більше не працює, відповідно, трудовий договорі припиняє свою дію. Виплата при скороченні посади підпадає під цю категорію.
А отже єдиний внесок на суму допомоги, виплаченої при звільненні у разі скорочення посади, не нараховується.

Дякую всім за активну участь у проведенні Інтернет-конференції. Було приємно з Вами спілкуватися.

Питання адміністрування  єдиного соціального внеску нині дійсно актуальні, про що свідчить і кількість запитань, які надійшли.

До зустрічі.

 

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.