Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 10:20:16

На пасовища полюють холдинги

15.10.2013   08:40Агенцiя

На Чернігівщині череди сотень населених пунктів можуть залишитися без випасів

На Чернігівщині 1520 населених пунктів. Біля кожного з них є одне-два, а то й три пасовища для громадської худоби. Традиційно до цього часу склалося так, що люди здебільшого користуються випасами, не підозрюючи, що у них можуть виникнути якісь проблеми з утриманням корів, телят. Ось і у селі Петрівка Бобровицького району так було донедавна.

— Аж тут дізнаємося, що наші два пасовища вирішив взяти в оренду один інвестор, — повідомив редакцію житель села Василь Буток. — Ми, ясна річ, захвилювалися. Як же так? Що собі думає влада? У нас же 135 корів... Куди ж їх виганяти? Такого ще не було, щоб селяни випасали худобу на своєму городі.
Сільський голова Петрівки Микола Малашта підтвердив, що така проблема справді є.

— Люди збурені, — зазначив він. — При розпаюванні земель КСП «Ватутіна» в державних актах була зазначена лише земля з цільовим призначенням «товарне сільськогосподарське виробництво» (рілля). Пасовища та сіножаті до державних актів не ввійшли. Випас зараз ні в оренді, ні в постійному користуванні. За нього не сплачується податок. Нині ж з’явилося сільгосппідприємство, яке хоче взяти пасовище в оренду для обробітку.

Ще торік, аби протидіяти цьому, Петрівська сільська рада розпочала процедуру створення громадського пасовища. Фактично це було таке перше рішення місцевого територіального органу на Придесенні. Оскільки подібної практики перетворення земельних ділянок в узаконені пасовища ще в області не набули, то петровська громада зіткнулася з низкою бюрократичних перепон. При цьому на затягування термінів оформлення документації вплинуло і те, що нинішнього року змінилося чинне законодавство з вищезгаданого приводу.

Петрівський сільський голова надіслав у корпункт теку його листування з різними інстанціями. Наразі документи про облаштування громадського пасовища перебувають в головному управлінні Держземагентства у Чернігівській області.
 
Коментар заступника начальника головного управління Держземагентства у Чернігівській області Ігоря Пузана:
 
— Цього року весною згідно з дорученням Президента України у всіх районах почали збирати інформацію про наявні пасовища для забезпечення ними територіальних громад. На жаль, до нас надійшло всього-на-всього шість заяв про створення громадських пасовищ, в тому числі й з Петрівки. Після доопрацювання, отримання додаткових документів незабаром будуть видані накази про реєстрацію земельних ділянок заявників. Далі сільради зможуть замовити проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок для створення громадських пасовищ. Його виконують протягом 5—6 місяців. Зазначу, що ця робота коштує від 5—7 тисяч гривень і більше. Тому територіальним громадам слід запланувати згадані кошти в бюджет наступного року, або знайти спонсора. Дехто з голів сільрад вважає, що нехай все йде попереднім чином, без змін. Однак, якщо не буде незабаром створене громадське пасовище, то завтра на цю земельну ділянку вправі претендувати сільгоспвиробник-інвестор, і наш державний орган не зможе йому відмовити, оскільки немає законодавчих підстав, а він сплачуватиме податок. Крім того, триває інвентаризація земель державної власності. Незабаром ними розпоряджатиметься Земельний банк, який одержить і пасовища на умовах користування. Він, зрозуміло, теж буде зацікавлений в отриманні доходу із цих земельних ділянок і передаватиме їх в оренду. Тому сільським радам наперед слід уже реально подбати про захист своїх інтересів. Адже худоба, для забезпечення кормами якої потрібні випаси, сьогодні є одним з основних джерел доходів селян.

Павленко Сергій, "Голос України"

Останні новини Чернігівщини

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

Новгород-Сіверські поліцейські розшукали та повернули додому зниклу неповнолітню 09:36

16 квітня до поліції надійшло повідомлення від жительки Семенівської громади про зникнення її 16-річної онуки.

На Чернігівщині поліцейські вилучили незаконну зброю та вибухівку 09:34

В ході санкціонованого обшуку в господарстві мешканця одного з сіл Чернігівського району слідчі поліції Чернігівщини спільно з оперативниками регіонального Управління стратегічних розслідувань вилучили незаконну гладкоствольну зброю, ручну гранату із запалом до неї, запас тротилу та набоїв.

19 квітня у Чернігові День жалоби

19 квітня у Чернігові День жалоби 09:30

ДЕНЬ 786 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 786 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини