Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:54:48

Інформаційний дайджест від податкової

13.09.2013   15:10

У цьому випуску увага приділена платникам єдиного подакту, розповідається про переваги подачі електронної звітності, роз’яснюється що є доходом підприємця, тощо

Отримуємо відповіді через «гарячу лінію»

У ДПІ у м. Чернігові Головного управління Міндоходів у Чернігівській області проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»  з  заступником начальника відділу адміністрування доходів і зборів Світланою Степовою на тему: «Спрощена система оподаткування для фізичних осіб». Надаємо відповіді на актуальні запитання платників податків.

Що є доходом фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку?

Відповідно до пп.1 п.292.1 ст.292 Податкового кодексу України доходом фізичної особи – підприємця - платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 цієї статті. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Згідно із п.292.3 ст.292 Кодексу до суми доходу платника єдиного податку включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).

Безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), надані платнику єдиного податку згідно з письмовими договорами дарування  та іншими письмовими договорами, укладеними згідно із законодавством, за якими  не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику єдиного податку на відповідальне зберігання і використані таким платником єдиного податку.

До суми доходу платника єдиного податку третьої та п’ятої групи, який є платником податку на додану вартість за звітний період також включається сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності

Чи продовжується термін подання заяви щодо обрання третьої та п’ятої груп платниками єдиного податку, а також новоствореними фізичними особами — підприємцями, якщо 10 день з дня державної реєстрації припадає на святковий або вихідний день?

Зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої — шостої груп, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації (пп. 298.1.2 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу).
Якщо 10 день з дня державної реєстрації припадає на святковий або вихідний день, то термін подання заяви щодо обрання спрощеної системи оподаткування третьої та п’ятої груп для новостворених фізичних осіб — підприємців не продовжується.

Чи передбачено збільшення ставки єдиного податку для платника єдиного податку в разі оформлення найманого працівника?

Нормами Податкового кодексу не передбачено збільшення ставок єдиного податку для фізичних осіб — підприємців — платників єдиного податку, які здійснюють діяльність з використанням найманої праці. При цьому в разі оформлення найманого працівника зазначені платники повинні дотримуватись умов перебування на спрощеній системі оподаткування, встановлених п. 291.4 ст. 291 цього Кодексу щодо граничної кількості найманих осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах.

Відповідно до пп. 6 пп. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 Податкового кодексу в разі перевищення чисельності фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку, такі платники зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених цим Кодексом, — з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено таке перевищення.

Чи має право платник єдиного податку другої групи продавати товар юридичній особі — неплатнику єдиного податку?

Нормами пп. 2 пп. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу визначено, що платником єдиного податку другої групи є фізичні особи — підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства.
Дія цього підпункту не поширюється на фізичних осіб — підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005). Такі фізичні особи — підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для третьої групи.

Таким чином, платники єдиного податку другої групи не мають право здійснювати господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, юридичним особам — неплатникам єдиного податку, проте обмеження продажу товарів платниками єдиного податку другої групи юридичним особам — неплатникам єдиного податку законодавством не передбачено.

Як підприємцю - платнику єдиного податку перейти на загальну систему оподаткування?

Відмова від спрощеної системи  оподаткування здійснюється в порядку, визначеному п.п. 298.2.1 – 298.2.3 п.298.2 ст. 298 Податкового кодексу.

Платники  єдиного податку можуть самостійно відмовитися від спрощеної системи  оподаткування у зв’язку з  переходом на сплату інших податків і зборів, визначених Податковим кодексом України.
Перейти на загальну систему оподаткування фізична особа – підприємець платник єдиного податку може за умови відсутності непогашених податкових зобов’язань чи податкового боргу з єдиного податку та/або інших податків і зборів, які сплачують платники єдиного податку. Для відмови від спрощеної системи оподаткування суб’єкт господарювання не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) подає до територіального органу Міндоходів заяву.

З першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано таку заяву, підприємець вважатиметься на загальній системі оподаткування.

Платники єдиного соціального внеску - звітуйте через мережу Інтернет

ДПІ у м. Чернігові ГУ Міндоходів у Чернігівській області  звертає  увагу, що згідно з нормами законодавства, платникам єдиного соціального  внеску необхідно подавати звітність  щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнодержавне соціальне страхування та обліку сплати страхових коштів. Подавати звітність  до кінця вересня поточного року потрібно до Пенсійного фонду, а з жовтня місяця  – до органів Міндоходів.

До речі, у м. Чернігові  понад  3,5 тис. юридичних та майже 18 тис. фізичних осіб – платників ЄСВ.  Маючи ключ цифрового підпису  платники внеску можуть оцінити переваги подання звітності через мережу Інтернет.

Відділ реєстрації користувачів при ГУ Міндоходів у Чернігівській області Управління (центру) сертифікації ключів  ІДД Міндоходів надає як юридичним так і фізичним особам наступні послуги електронного цифрового підпису:

  • реєстрація заявників;
  • надання у користування надійних засобів електронного цифрового підпису;
  • надання допомоги при генерації відкритих та особистих ключів;
  • обслуговування посилених сертифікатів ключів заявника;
  • надання консультаційних та інших послуг тощо.

Шановні платники єдиного соціального  внеску! Заощаджуйте свій час та звертайтеся за безкоштовним електронним  ключем цифрового підпису  до  відділу реєстрації користувачів за адресою: м. Чернігів, вул. Кирпоноса, буд. 28, 1-й поверх, кім.14., тел. 774927.

Подаємо заяву роботодавцю - отримуємо податкову пільгу

Для отримання податкової соціальної пільги платнику податку на доходи фізичних осіб необхідно подати роботодавцю заяву про застосування пільги. Разом із заявою надаються також документи, що підтверджують таке право. Наприклад, платник податку, який утримує двох або більше дітей віком до 18 років, - у розрахунку на кожну дитину має подати копії свідоцтва про народження дітей або документ із зазначенням відомостей про батька дитини в Книзі реєстрації актів цивільного стану чи  документи, які підтверджують вік дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни, в якій іноземна  фізична особа – платник податку постійно проживав (проживала) до прибуття в Україну або копію рішення органу опіки і піклування  про встановлення  опіки чи піклування (якщо із заявою звертається опікун або піклувальник). Платник податку самостійно обирає місце застосування податкової соціальної пільги (далі – ПСП).
ПСП надає можливість платнику податку  зменшити нарахований загальний  місячний оподатковуваний дохід, отриманий  у вигляді заробітної плати. Сума, на яку зменшується такий дохід, визначається як відсоток  прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Пільга застосовується до заробітної плати платника податку тільки за одним місцем її нарахування з  дня отримання роботодавцем заяви  про її застосування. Водночас, якщо у платника податку виникає право на застосування ПСП з інших підстав, ніж ті, які були зазначені у його заяві, такий платник повинен подати нову заяву з відповідними підтвердними документами. Заява про застосування ПСП подається у довільній формі.
У разі, якщо заяву і підтвердні документи подано не з початку  місяця, ПСП застосовують до всієї  суми заробітної плати, нарахованої  платнику податку в такому місяці.

У свою чергу роботодавець відображає у податковій звітності всі випадки  застосування або незастосування податкової соціальної пільги згідно з отриманими від платників податку заявами про застосування пільги, а також заявами про відмову від такої пільги. Якщо платник податку має право на застосування податкової соціальної пільги з двох і більше підстав, застосовується одна ПСП з підстави, що передбачає її найбільший розмір.

Звертаємо увагу, що ПСП для будь-якого платника податку (п.п. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу), надається в розмірі, який дорівнює 50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленого законом на 1 січня звітного податкового року. (У 2013 р. – розмір такої ПСП становить 573 грн. 50 коп.).При цьому заробітна плата платника податку не повинна перевищувати граничний розмір доходу, який дає право на отримання ПСП (у 2013 р. – 1610 грн.). 

Нагадаємо,  категорії платників податку та розміри податкових соціальних пільг визначено ст.169 розд. ІV Податкового кодексу України.

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини