Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:10:37

Жителі Чернігівської області майже не користуються кредитами

17.07.2013   14:09Агенцiя

Про це свідчить дослідження динаміки депозитів і кредитів з 2008 по 2012 роки у кожній області, яке проводили "Тексти".

На одного мешканця області припадає 1,5 тис. гривень кредитів і майже 4,3 тисячі гривень депозитів. Також стало відомо, що наші земляки є патріотами своєї країни і зберігають вклади переважно у гривні і лише третину (до 36%) у іноземній валюті.

Крім того в результаті аналізу динаміки кредитно-депозитних даних експерти "Текстів" з’ясували наступне:

1. За 2012 рік найкращу динаміку збільшення заощаджень в перерахунку на одну особу показали Донецька, Луганська та Кіровоградська області.
Середньостатистичний мешканець цих регіонів за рік наростив свої надбання на 30-35%. Найгірше зростали обсяги депозитів на душу населення в Івано-Франківській, Львівській та Волинській областях - приріст усього 17-19%.

2. За п'ять років кризи найбільше зросли вклади мешканців Криму - 102%, Донецької - 112% - та Луганської - 115% - областей. Найгірший приріст показали Львівська, Закарпатська та Тернопільська області - 34-40%. На Донбасі це річні темпи приросту.

3. За 2012 рік найбільші депозити мали жителі Дніпропетровської - в середньому 9 878 грн на одну людину, Донецької - 8 151 грн - та Одеської - 8 302 грн - областей. Найменші заощадження мають традиційно на Закарпатті - 2 608 грн, Кіровоградщині - 3 366 грн - та Житомирщині - 3 523 грн.

4. Найбільше кредитне навантаження на одну людину на кінець 2012 року - у жителів Одещини. Кожен з них - від малюка до пенсіонера - ніс позичковий тягар в середньому на 5 896 грн. Трохи більше пощастило жителям Дніпропетровської області - 4 418 грн - та Харківщини - 3 615 грн. Натомість у Чернігівській, Тернопільській та Сумській областях кредитне навантаження найменше: 1 501 грн, 1 603 грн та 1 593 грн відповідно.

5. В усіх регіонах України громадяни заощаджують більше, ніж взяли в кредит. На відміну від попередніх років, коли у кількох регіонах рівень закредитованості "зашкалював", за підсумками 2012 року жителі всіх областей у перерахунку на одну людину вийшли в плюс. Найменша перевага депозитів над кредитами - на Закарпатті. Тут вона становить всього 40 грн на користь заощадження. Інші невеликі суми - 1 335 грн та 1 532 грн - це різниця між кредитами і депозитами у Волинській та Херсонській областях. У регіонах, де різниця найбільша, - на Дніпропетровщині, Донеччині та Полтавщині, - депозити переважають над кредитами на 50-60%.

6. Банкам найбільше довіряють в Криму, на Волині та Полтавщині. Тут 15%, 18,5% і 12% усіх коштів люди зберігають на депозитах строком понад два роки. Фінансові установи готові за це додатково платити до 5-6% річних у гривні і 2-3% у валюті. Найменше довіри до фінансових установ - на Одещині, Сумщині та Херсонщині. Тут 21-24% заощаджень зберігають на депозитах до запитання, коли гроші можна швидко зняти. Ставка нижча, проте доступ до грошей - майже моментальний.

7. Найбільші патріоти національної валюти живуть у Кіровоградській, Луганській та Чернігівській областях. Тут не більше 36% коштів зберігають в іноземній валюті. Решту вкладають у гривні. Найменш патріотичними виявилися одесити - 61% в іноземній валюті, львів'яни та закарпатці - по 54%. Це можна пояснити географією заробітчанського руху. Проте небажання зберігати гроші у гривні передусім говорить про стійкі кризові очікування серед людей.

Про дослідження:

"Тексти" проаналізували динаміку депозитів та кредитів з 2008 року до 2012 року у кожній області. За даними Національного банку, вперше за останні роки обсяг депозитів в усіх регіонах перевищив обсяг виданих і непогашених позик. Попри кризу тільки за останній рік розмір середньостатистичного депозиту українця зріс на 20% і становить понад 1 тис дол. За п'ять останніх років цей показник підвищився на 70%.

Загальна методологія проста. Щомісяця НБУ оприлюднює статистичну звітність щодо сум виданих кредитів - не за місяць, а на певну дату - та залучених банками депозитів.
Ми брали до уваги винятково позики та внески звичайних громадян, не враховуючи підприємства та приватних осіб-підприємців.
Ми відстежили динаміку депозитів та кредитів з 2008 року до 2012 року у кожній області, а також детально розібрали сучасний стан депозитно-кредитного портфеля на кінець грудня 2012 року.
У відповідних частинах ми використовували дані Держстату щодо кількості населення на відповідний рік. Отримані дані порівнювали між собою та отримували рівень заощаджень і рівень кредитів на душу населення.
Щоб зрозуміти, хто більше витрачає, ніж заощаджує, ми відняли від суми середнього депозиту середню суму кредиту і отримали умовний рівень заощадливості.
Це дослідження не можна вважати визначенням середнього рівня заощаджень у регіонах, оскільки для цього слід провести певні перетворення з цифрами. Щонайменше - помножити на три - кількість людей у сім'ї.
Під час розрахунку ми не брали до уваги показники Києва та області - у даних НБУ вони невіддільні - через їх надто велике "випадання" із загальної картини.
Тут - інтерактивна графіка. Навівши мишку на область, можна побачити, як змінювалася кількість кредитів і депозитів потягом п'яти років.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини