Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 11:25:55

Які технічні бар’єри заважають торгівлі між Україною та ЄС з’ясовували на семінарі у Чернігові

15.07.2013   20:29

12 липня у Чернігові відбувся семінар на тему “Поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі між Україною та ЄС: основні аспекти та переваги. Реформування системи технічного регулювання”.

Організаторами заходу виступили Міністерство економічного розвитку і торгівлі України спільно з Департаментом економічного розвитку облдержадміністрації. У обговоренні взяв участь Стефанос Іоакеімідіс, керівник Проекту ЄС «Додаткові заходи щодо виконання Програми підтримки галузевої політики “Сприяння взаємній торгівлі шляхом усунення технічних бар’єрів у торгівлі між Україною та Європейським Союзом».

Учасникам семінару на початку розповіли про стан торгівлі та співробітництва Чернігівської області з країнами-членами ЄС. Так за даними управління статистики в області 31,8% експорту спрямовується до Європи, тоді як 48,4% до країн СНД. Найбільшим попитом на європейському ринку користуються зернові культури, які експортовано до Італії, Іспанії, Портуґалії, Ірландії, Франції; насіння і плоди олійних культур – до Іспанії, взуття – до Румунії та Італії.

Далі мова пішла про більш серйозні речі, які стосуються зон вільної торгівлі між Україною та ЄС. Катерина Кривцун, головний спеціаліст відділу торговельно-економічного співробітництва з ЄС департаменту європейської інтеграції Miністерства економічного розвитку і торгівлі України, у своєму виступі наголосила на тому, що головною проблемою в цьому питанні є невідповідність українського та європейського законодавства. А програма реформування, яку презентували на семінарі, має створити всі умови для усунення невідповідностей цього напрямку.

Звідки виникають технічні бар’єри торгівлі і як їх долати розповів керівник проекту ЄС Стефанос Іоакеімідіс. У своїй презентації він зупинився на питанні технічного регулювання в контексті зон вільної торгівлі. Часто українські товари дійсно не відповідають європейським стандартам, а інколи продукцію українських виробників не «випускають» на ринки через відмінну від звичної форму, невідповідність уявленням або ще з якихось незрозумілих причин. Або розмір не відповідає стандарту, або міцність вища чи нижча. І це все робиться європейськими чиновниками заради здоров’я споживачів. Такі причини і стають технічними бар’єрами торгівлі між Україною та ЄС.

Взагалі програма по сприянню торгівлі між Україною та ЄС розпочалася у 2010 році, а у 2013 році вона вже вийшла на завершальну стадію. В рамках цього проекту мають бути проведені такі заходи:
а) Гармонізація нормативно-законодавчої бази України у сфері технічного регулювання з законодавством Європейського Союзу:
- Горизонтальне законодавство з питань стандартизації, акредитації, оцінки відповідності та ринкового нагляду;
- Приведення 25 галузевих технічних регламентів у відповідність з Директивами Нового підходу Європейського Союзу.
б)   Прийняття Україною європейських гармонізованих стандартів, що є необхідною умовою для реалізації технічних регламентів.
в)    Модернізація технічної інфраструктури:
- Створення нового незалежного Національного органу зі стандартизації;
- Розробка інформаційної системи управління стандартами;
- Модернізація матеріально-технічної бази випробувальних та калібрувальних лабораторій;
- Підвищення потенціалу органів з оцінки відповідності,  Національного агентства з акредитації України, органів ринкового нагляду;
- Створення сучасної системи законодавчої метрології.

Кінцевим результатом проекту буде усунення технічних бар’єрів у торгівлі та забезпечення доступу української продукції до ринків ЄС на однакових умовах з іншими державами-членами ЄС та навпаки.

Останні новини Чернігівщини

24 квітня: цей день в Україні і світі

24 квітня: цей день в Україні і світі 11:21

ДЕНЬ 791 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 791 RUSSIAN AGRESSION

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).